Özyeğin Üniversitesi Kent ve Mimarlık Tezli & Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvurular 17 Temmuz - 15 Ağustos 2023 tarihleri arasında kabul ediliyor.
Özyeğin Üniversitesi KMI ‘Kent ve Mimarlık’ Yüksek Lisans Programı, ‘Yeni’ Kent ve ‘Yeni’ Mimarlık durumlarını, İstanbul özelinde ele alıyor; ve kent ve toplum için bugüne özgü ve gelecek senaryoları üretmeyi önceliyor; güncel koşullar neticesinde yeni yaşam pratikleri ve mekanlarının tasarımını geliştirirken, kentlerin özgün potansiyellerine, kendini yeniden üretebilen kentlere ışık tutmayı amaçlıyor.
Yenileyici I Dayanıklı I Kendi Kendini Üreten Kentler ve Mimarlık ana temasını odak alan KMI_ Kent ve Mimarlık Tezli ve Tezsiz Program ilk 3 senede yapılan araştırmalarda ‘Kent İçin Katalizör Ekler’e ilişkin olasılıkları, ‘Pandemi gibi beklenmedik durumlar karşında Alternatif Barınma Pratikleri’ sorgusunu, “‘Kenti Onarmak: Yeşil, Doğa, Sağlık, Atık’ başlığı ile dayanıklı kent olgusu ve ekolojisini araştırma ve tasarım LAB’lerinde tartışmakta; geleceğin kentleri ve mimarlık pratiğine ilişkin tahayyülleri ‘Şimdi Ne Mümkün? Kent Bağlamında Barınma & Yaşam Olanakları’ ile ele aldı.
Programa yoğun destek veren ekip, Özyeğin Üniversitesi akademik kadrosundan ve gerek araştırma ve tasarım stüdyoları gerekse seminer ve sunumları ile katkı koyan profesyonel mimarlar ve uzman araştırmacılarından oluşmaktadır. Direktörlüğünü Prof. Dr. Hülya Turgut’un yaptığı programa geçtiğimiz üç yıl boyunca Melike Altınışık (MAA), Ömer Selçuk Baz (Yalın Mimarlık), Funda Uz (İTÜ), Deniz Aslan (İTÜ, DS Mimarlık), Hasibe Akın (Çatı Çiftliği) ve Boğaçhan Dündaralp (ddrlp), Pınar Kesim Aktaş (CAPS) araştırma laboratuvarları ve ileri tasarım stüdyosu yürütücüsü olarak katılmışlardır.
Tezli Program: Kent ve Mimarlık | TEZLİ | Yüksek Lisans Programı’nın amacı, mimari tasarımın kentle ilişkisinin irdelenmesiyle, yeni okumalar, değerlendirmeler ve sentezler üzerinden bilgi üretiminin sağlanmasıdır. Tasarım araştırmaları odaklı bu programda “küresel ağın bir parçası olan metropolü tüm karmaşıklığı ile kavrama ve kentsel problemlerin çözümünde mimari tasarımı araçsallaştırabilme” formasyonu ile kente, mimarlığa ve İstanbul’a çoklu bakışlar irdelenir.
TEZLİ Program 4 yarıyıldan oluşmakta ve iki yarıyıl süren ileri tasarım araştırmaları (LAB1 ve LAB 2) ana omurgayı oluşturmaktadır. İlk iki dönem öğrenciler zorunlu ve seçmeli derslerini bitirerek, son iki dönem boyunca sonunda tez araştırmalarını yapar tezlerini yazarak programı tamamlarlar.
Daha fazla bilgi için: OZU_KMI | Kent ve Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı
Tezsiz Program : Kent ve Mimarlık | TEZSİZ | Yüksek Lisans Programı, öğrencilerin ileri düzeyde mimari tasarım yapabilme becerilerinin geliştirilmesini sağlamayı; araştırma odaklı olmaları ile tasarım ve üretim süreçlerinin bütününü deneyimlemelerini hedefler.
Program ardışık 3 yarıyıldan oluşur her dönem birbiri ile ilişkili olarak programlanır. Ana kurguyu, “İleri Tasarım stüdyoları ” ve “Mekan” derslerinden oluşan LABI, LAB II ve LAB III oluşturur. Ayrıca her dönem genel strüktüre ek olarak o dönemin programını besleyen / destekleyen / zenginleştiren workshoplar gerçekleştirilir.
Daha fazla bilgi için: OZU_KMI | Kent ve Mimarlık Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Her iki programda da LAB’ler; seminerler, workshoplar, davetli konuşmalar ile desteklenir. Öğrenciler tarafından üretilen işler her dönem sonunda proje sergisi, makale sunumları ile ortak bir platformda tartışılıp program sonunda ortak bir yayına dönüştürülmesi hedeflenir.
Program süresince üretilen tüm çalışmalar kitap, e-kitap, blog olarak yayınlanmaktadır.
Program bilgisi ve başvuru için kentvemimarlik.ozyegin.edu.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.