9 Nisan 2025 Çarşamba günü Ataşehir Belediyesi Inovasyon Merkezi, İnovata’da gerçekleşecek "Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2: Türkiye’de Sertifikalı Pasif Bina Deneyimleri Masaya Yatırılıyor" etkinliğinde, Türkiye’nin ilk Pasif Konutunun ve Avrupa’nın ilk Pasif Ev-Restoran Yapısının; tasarım, uygulama ve sertifikalandırma süreçleri sektör yetkilileri ile paylaşılacak.
Türkiye Pasif Bina olgusu ile 2011 yılında Gaziantep’te inşaatı başlayan Ekolojik Bina ile tanıştı. Bu projeden birkaç yıl sonra yine Gaziantep de GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından pasif bina standartlarına göre bir yenileme projesi yapıldı. Ondan sonra ise pasif bina kriterleri gözetilerek yapılan projeler olsa da sertifika süreci hiç tamamlanmadı.
Bu kapsamda, Türkiye’de pasif bina sürecini deneyimleyen isimler, “Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2” etkinliğinde bir araya geliyor. Sürdürülebilir Yaşam Alanı hedefiyle yola çıkan bireylerin deneyimlerini paylaşacağı etkinlik, pasif bina inşasında karşılaşılan zorlukları, çözüm yollarını ve geleceğe yönelik önerileri masaya yatırıyor.
2019 yılında Berivan ve Halil Okka çifti, doğa ve teknoloji odaklı projelere duydukları ilgi doğrultusunda, yazılım alanındaki profesyonel deneyimlerini kırsal yaşamla birleştirme hedefiyle 4 yıl süren bir projeye başladılar. Uzaktan çalışma imkanının sağladığı esneklik sayesinde, karşılaştıkları tüm zorlukları aşarak 2023 yılının sonunda Türkiye’nin ilk Pasif Bina sertifikalı müstakil evi olan Okka Evi’ni Adapazarı’nda tamamladılar.
Bunun ardından, Şubat 2025’te ise Avrupa’nın sertifikalı ilk Pasif Ev-Restoran Yapısı ve Türkiye’nin sertifikalı dördüncü pasif binası olan Atlı Evi hayata geçti. Deprem ve pandemi gibi olağanüstü durumlarda yakınları için bir toplanma alanı oluşturmayı hedefleyen sürdürülebilir gıda üreticisi Efe Atlı, bu projeyi müteahhit Yağız Saraçlar, mimar Ceren Özşahin ve Zeynep Tümertekin, makine mühendisi Murat Aydın, elektrik mühendisi Cem Şenyuva ve pasif bina danışmanı Cihan Çelik ile birlikte gerçekleştirdi. Şile Ovacık köyünde inşa edilen yapı, pasif bina standartlarına uygun olarak tamamlandı.
Pasif bina deneyimlerini paylaşmak üzere düzenlenen “Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2” etkinliği, 2053’e Ne Kaldı? programının yapımcısı Esra Aydınoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşecek.
Katılımcılar, pasif binanın hayatlarına kattığı değeri, pasif bina süreçlerinde karşılaştıkları engelleri ve gelecekte benzer bir yapı inşa ederken farklı yapacakları noktaları tartışacaklar.
13:00 Kayıt
13:30 Açılış – Esra Aydınoğlu (Moderatör)
13:45 Adapazarı – Okka Evi
14:45 Şile – Atlı Evi
15:45 Soru & Cevap
16:00 Kapanış
Kayıt için linke tıklayabilirsiniz.
Pasif binalar, enerji verimliliği yüksek, çevre dostu ve sürdürülebilir yapılardır. Geleneksel binalara kıyasla çok daha az enerji tüketen pasif binalar, ısı kaybını minimize eden yalıtım sistemleri, doğal havalandırma, güneş enerjisi kullanımı ve hava sızdırmazlık prensipleri ile tasarlanır. Sonuç olarak, hem çevresel etkileri azaltır hem de enerji maliyetlerini düşürerek ekonomik bir çözüm sunar.
Bu etkinlik, pasif bina inşasıyla ilgilenen profesyoneller ve sürdürülebilir yaşamı benimseyen bireyler için büyük bir fırsat sunuyor.
Gelin, Türkiye’de pasif bina hareketinin geleceğini birlikte inşa edelim.