TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Öğrenci Üye Komisyonu, 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü'nde, Düzce'de Land Art Çalıştayı yapmaya hazırlanıyor. Ülke çapındaki tüm peyzaj ve güzel sanatlar bölümü öğrencilerine açık olan etkinlik için başvurular başladı.
ARAZİ SANATI
Arazi Sanatı (Land Art), 1960’larda ortaya çıkmış, 70’lerde tüm batı ülkelerine yayılmış yenilikçi-deneysel (avant-garde) sanat türüdür. Doğadaki geniş alanlarda insan müdahalesi olarak da tanımlanabilir.
Peyzaj mimarlığı ile doğrudan ilişkisi olan arazi sanatı, hem peyzaj mimarlığının gelişiminden beslenmiş hem de peyzaj tasarımlarını beslemiştir. “Peyzaj mimarlığı, sanattan soyutlanamayacağı gibi, sürekli olarak kendi biçimlerini ve akımlarını yaratabilen bir ‘sanat biçimi’ olarak değerlendirilmelidir.” (Büyükgökçesu, Z. 2011)
AMAÇ
Peyzaj, sanatın oluşmasında ilham kaynağıdır. Sanatsal etkinliklerin yürütülmesi için gerekli olan malzemelerin sağlanmasında ise hammadde kaynağı olarak yararlanılmaktadır. Ayrıca, peyzaj, sanatsal ürünlerin sergilendiği bir mekan olarak da kullanılabilmektedir.
“Peyzaj Mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları koruma ve yönetme temelinde, kültürel ve bilimsel birikimin (oluşturulacak fiziksel çevrenin işlevsel ve yaşam kalitesini artırma yönünde) yeryüzünde uygulanması kapsamında, doğal ve kültürel elamanların düzenlenmesi, arazinin planlanması, tasarlanması ve yönetimi sanatıdır.” (ASLA – Amerikan Peyzaj Mimarlığı Topluluğu)
Peyzaj ve sanat arasındaki bu sıkı bağları açık bir biçimde ortaya koyan sanat uygulamalarından biri de arazi sanatıdır (land art). Disiplinler arası işbirliği içerisinde; doğa, ekoloji, tasarım ve sanat kavramlarına ilişkin kuramsal bilgi ile uygulama yöntemlerini bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece bu çalıştay, kuram ve uygulama arasında zaman zaman karşılaştığımız kopukluğun giderilmesine yönelik bir girişim olarak da düşünülebilecektir. Doğaya uygun, doğayla iç içe olan ve sürdürülebilirlik kavramını esas alan bir yaklaşımın sergilenmesi ve bunu yansıtacak ürünlerin ortaya çıkartılması planlanmaktadır.
ETKİNLİK ALANI
Etkinlik alanı Samandere Şelalesi’nin 5 km kuzeybatısında, orman içinde, dere kenarında, organize kamp yapılmasına elverişli, altyapı hizmetlerinin bulunduğu 1500m2 tesistir. Halihazırda kampçılık faliyetlerinin yürütüldüğü, güvenlik ve hizmet ile ilgili tüm servislerin bulunduğu alandır. Alanda 2 adet konaklanabilecek odada 10 adet yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bay-bayan wc, duş, mutfak, buzdolabı, 50 kişilik restoran ve 100 kişilik çadır alanı bulunmaktadır.
13.05.2016
10:00 – Kampüse varış.
10:30 – Açılış konuşmaları, arazi sanatının tanımı, örnekleri ve açıklaması.
12:00 – Öğle yemeği.
13:30 – Yapılacak çalıştayın amaç ve yöntemlerinin açıklanması. Ekip ve koçların belirlenmesi.
15:00 – Etkinlik alanına hareket (Şimşirlik).
15:30 – Çalıştay alanına varış, yerleşme, arazi tanıtımı, sörvey.
18:00 – Akşam yemeği
19:00 – Ekip toplantıları, edinilen bilgiler ile sörvey çalışması, beyin fırtınaları.
22:00 – Serbest zaman, sohbet.
14.05.2016
07:30 – Kahvaltı.
09:00 – Masa başı çalışmaları.
12:30 – Öğle yemeği.
13:30 – Çalışmaların olgunlaştırılması, kritikler, uygulamaya başlama.
18:30 – Uygulamaların tamamlanması.
19:00 – Akşam yemeği.
20:00 – Günün değerlendirilmesi, fikir projelerinin tartışmaları.
22:00 – Serbest zaman, söyleşiler, sohbet.
15.05.2016
08:00 – Kahvaltı
09:00 – Çalışmaların derlenmesi, sunulması, değerlendirilmesi
12:00 – Öğle yemeği
13:00 – Kampın değerlendirme konuşmaları, açık kürsü, projelerin tasnif edilmesi, kayıtların derlenmesi
16:00 – Katılım ve teşekkür belgelerinin takdimi, hatıra fotoğrafları, kapanış konuşmaları
17:00 – Toplanma
18:00 – Akşam yemeği
19:00 – Çalıştay alanından ayrılma, kampüse/otogara hareket.
Yanınızda Getirmeniz Gerekenler
Etkinlik alnının Batı Karadeniz’de olmasından dolayı her an yağmur yağma ihtimalini göz önünde bulundurun.
Başvuru formu ve etkinlik programına buradan ulaşılabilir.