Yürütücülüğünü Serdar Aşut, Iris Jönsthövel ve Betül Hafızoğlu'nun üstlendiği atölye çalışması Project Pomace, 17-19 Nisan 2020 tarihlerinde Karaburun'da yapılacak. Son başvuru tarihi 1 Mart 2020.
Project Pomace, 2019 yılından beri Hollanda ve Türkiye arasında sürdürülen bir tasarım ve kültürel araştırma projesi. Döngüsel tasarım kavramını teknik, toplumsal ve ekonomik boyutları ile tartışmayı ve bu bağlamda özgün bir gündem oluşturmayı hedefliyor.
Proje, İzmir Karaburun’da sürdürülen kadim zeytincilik geleneğinin kendine has döngüsel niteliklerinden esinleniyor. Bu geleneğin doğasını kavramanın, döngüsel tasarıma yönelik kapsamlı bir kavrayış geliştirmeyi kolaylaştıracağını öngörüyor. Bu sebeple de söz konusu bu geleneği çeşitli araçlarla belgeleyip sunmayı hedefleyen bir dizi çalışmayı kapsıyor. Öte yandan pirina olarak bilinen, zeytinyağı üretiminde açığa çıkan maddenin çeşitli tasarım alanlarında kullanılabilirliğini araştıran bir dizi tasarım uygulaması içeriyor.
Proje kapsamında şu ana kadar pirinanın kullanıldığı biyobazlı plastik malzeme tasarımları geliştirildi. Proje ekibi bu çalışmalara devam ederken konu ile ilgili tasarımcılarla bir araya gelerek bu malzemelerin kulanım olanaklarını araştırmayı ve test etmeyi hedefliyor. Bu amaçla, 17-19 Nisan tarihlerinde İzmir Karaburun’da bir atölye çalışması düzenleniyor. Bu çalışmada ortaya çıkacak fikirlerin prototip haline getirilmesi için Temmuz ayına kadar katılımcılarla iş birliğinin devam etmesi ve Türkiye ve Hollanda’da gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerde sergilenebilecek ürünlerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Proje, Creative Industries Fund NL ve Karaburun Belediyesi tarafından destekleniyor. Atölye yürütücülüğünü TU Delft öğretim üyesi Serdar Aşut, Rotterdamlı ürün tasarımcısı Iris Jönsthövel ve İzmirli ürün tasarımcısı Betül Hafızoğlu üstleniyor. Karaburun Zeytin Okulu’nda yapılacak çalışma hakkında detaylı bilgi ve ön başvuru formuna pomace.nl/events sayfasından ulaşılabilir.
Kontenjanın sınırlı olduğu atölye için son başvuru tarihi 1 Mart 2020. Detaylı bilgi için projenin Facebook ve Instagram hesapları üzerinden ekip ile iletişime geçilebilir.