"Yine Kullan, Yeniden Yaşat, Tekrar Eşleştir, Tamir Et - Sanayi Sonrası Bir Kentin İhmal Edilmiş Bir Mahallesinde Ortak Yaratım Süreçleri"etkinliği, 3 Kasım'da SALT Galata'da yapılıyor.
Etkinlik Hakkında:
İkisi de sanatçı ve mimar olan Christoph Stark ve Agnieszka Wnuczak Berlin ve Ruhr Bölgesi’nde çalışıyorlar. Kurucuları oldukları sivil toplum kuruluşu kitev’in adını aldığı su kulesinin rekontrüksiyonunu tamamladıktan sonra burayı sanatsal nitelikteki eylemler için bir alan ve aynı zamanda proje bazlı konaklamalar için bir iletişim noktası olarak kullanmaya başladılar. www.kitev. de sayfasından takip edilebilen güncel projeler sanat, mimarlık ve katılımcı yerel kalkınma gibi alanların kesişiminde yer almaktadır.
15. İstanbul Bienali’nin komşu etkinlikler programı kapsamında ve Salt Galata’nın mekan desteğiyle gerçekleşecek konuşmada onarım ve birlikte yaratma hikayelerini “Oberhaus” adını verdikleri yüksek katlı bir yapının kullanıcılarıyla beraber dönüşmesi, kollektif tamir işlerinden saat kulesi ve ışıklı şehir tabelasının “E” harfi, mültecilerle beraber hayata geçirdikleri işlerden mobil Mülteci Mutfağı’nı ve daha pek çok hikayeyi dinleyebileceğiz.
kitev hakkında;
Alışılmadık müdahaleler için bir laboratuvar olarak çalışan ve 2006 yılında kurulan kitev, Oberhausen’in merkez tren istasyonundaki su kulesinde faaliyet gösteriyor. Kule hem sanatsal aktiviteler için bir merkez, hem de bölgede yaşayan uluslararası proje paydaşları için bir buluşma noktası olarak çalışıyor.
Kitev, ilk projelerinden itibaren ihtiyaç sahiplerine yönelik özel bir yaklaşım benimsedi. İşe yerel ihtiyaçları belirleyerek ve Oberhausen’daki sıradan insanlar için önemli olan küçük eylemleri gerçekleştirerek başladı. Örneğin istasyon kulesine olan samimi ilgisini, kule duvarında yıllardır atıl duran ve bölgedeki ekonomik durgunluğun sembolüne dönüşen saati tamir ederek gösterdi. Sadece kurulu sanatsal alanı hedeflemeyerek aşağıdan yukarıya doğru çalıştı.
Kitev başarılı bir dönüşüm projesi gerçekleştirmek için neler gerektiğine dair ilginç bir örnek: gelecek vaat eden binaları görebilen iyi bir göz, ortaklıklar yaratmada müzakere becerileri, harika bir ekip ve operasyon aşamasında çok fazla sabır (ve inat). Su kulesinin renovasyon projesi her ne kadar dikkatli planlansa da süreçte karşılaşılan sürprizlere dayanışmacı çözümler üretildi: Ekibin üst düzey işçiliği, nasıl ilerleneceği konusunda önerilerde bulunmak için daha fazla uzmanı kendisine çekti. Büyük sponsorların da ilgisini çekebileceği için, Kitev’i kamu-özel sermaye ortaklığına iyi bir örnek olarak gösterebiliriz.
Kitev bugün Avrupa ölçeğinde önemli bir kültürel merkez haline geldi. Büyük dönüşüm çabasının yanı sıra, kentteki boş alanların geçici kullanımından çocuklarla yapılan atölyelere kadar çok sayıda küçük proje tasarladı ve yürüttü.
Kitev’in varlığı yaratıcı kültür insanlarının uluslar ötesindeki hareketliliğini destekliyor: Uluslararası atölye çalışmaları için ortak bir mekan sağlarken aynı zamanda da beraber çalışılan bu kişilere ilham kaynağı oluyor. Kitev katılımcı kentsel dönüşüme nasıl destek olunacağını gösterdi ve nitelikli bir kültürel projenin aynı anda hem bir topluluk inşasında rol oynayıp hem de yerel/bölgesel bir gurur kaynağı olabileceğini kanıtladı.
**kit-ev: e.v. kısaltması (eingetragener Verein) Almanya’daki kar amacı gütmeyen, kayıtlı sivil toplum organizasyonlarını tanımlamak için kullanılıyor. Kit ise (Kultur im Turm) “Kulede Kültür” olarak çevrilebilir.