SALT Beyoğlu’nun 20 – 25 Aralık Haftası Etkinlikleri

SALT'ta, 20-25 Aralık 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili güncel bilgiler, saltonline.org adresinden, SALT'ın Facebook sayfasından ve Twitter hesabından takip edilebilir.

“90” / Berkun Oya / 20 Aralık Salı / 18:30
Yer: SALT Beyoğlu, 2. Kat

Üçüncü köprü çiçek pasajından geçecek mi?
Berkun Oya, 1999 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl, Ali Atay’la birlikte Krek Tiyatro Topluluğu’nu kurdu. Krek bünyesinde yazıp yönettiği oyunlar arasında “Adamlar”, “Op’la Zo’nun Dramı”, “Yangın Duası” (Devlet Tiyatroları Repertuarı), “Bayrak” ve “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” yer alıyor. 2004 yılında CNN Türk’te yayınlanan “Defakto” adlı televizyon programını hazırladı, sundu ve yönetti. “İyi Seneler Londra”, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Yazar ve yönetmen olarak çeşitli ödüller alan Oya; son olarak, “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” oyunu ile 17. Heidelberg Stückemarkt festivalinde Oyun Yazarlığı dalında Büyük Ödül’e layık görüldü.

Konuşma dili Türkçedir.

“90” / Ayhan Dede ve Arda Tonay / 21 Aralık Çarşamba / 18:30
Yer: SALT Beyoğlu, 2. Kat

İstanbul Boğazı’ndaki yunuslar tehlike altında mı?
Yrd.Doç.Dr. Ayhan Dede, deniz memelileri üzerine araştırmalar yapıyor. İstanbul Boğazı’nda pasif akustik yöntemle yunus hareketlerini izleme çalışması yürütüyor. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi Programı’nda tamamladı. Halen İÜ Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nda ise gönüllü olarak çalışıyor.

Setolojist (yunus ve balina uzmanı) Dr. Arda Tonay, Batı Karadeniz kıyılarında karaya vuran ve tesadüfi olarak balıkçıların ağına yakalanan deniz memelileri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi Programı’nda tamamladı. Halen İÜ Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışıyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nda gönüllü olarak çalışıyor.

Konuşma dili Türkçedir.

“90” / Emre Zeytinoğlu / 22 Aralık Perşembe / 18:30
Yer: SALT Beyoğlu, 2. Kat

İstanbul stadyumları nereden nereye gidiyor?
Emre Zeytinoğlu, 1980 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren sergi açıyor ve 1988’den bu yana sanat konusunda makaleleri yayımlanıyor. “Sanat Üzerine Yersiz Yorumlar” (2008), “Uyku Tulumunda Spor” (2004), “Sanatın Suç Ortaklıkları” (2003), “Kavramın Sınırlarında” (Ali Akay ile /1998) ve “Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu” (Ali Akay ile /1994) adlı kitapları bulunuyor. Halen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde “Sanat, Kuram ve Eleştiri” ile “Küreselleşme Sanatı” konulu dersler veriyor.

Konuşma dili Türkçedir.

“90” / Ayfer Bartu Candan / 23 Aralık Cuma / 18:30
Yer: SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Kültürel mirastan ne anlıyoruz?
Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan, şehir antropolojisi, siyaset antropolojisi, maddi kültür çalışmaları, sosyoloji ve antropoloji kuramı, mekân, iktidar ve toplumsal cinsiyet ilişkileri alanlarında araştırmalar yapıyor. İstanbul’da mekânsal ve sosyal ayrışma, kapalı siteler, kentsel dönüşüm projeleri ve sosyal tabakalaşma konularında; Çatalhöyük’te arkeoloji ve kültürel miras siyaseti üzerine araştırma projeleri yürüttü. Geçmiş ve kültürel miras siyaseti konularında Avrupa Birliği projelerinde görev aldı ve Dünya Bankası’nda danışmanlık yaptı. Lisans eğitimini BÜ Sosyoloji ve Psikoloji bölümlerinde yaptı. Yüksek lisans ve doktorasını ise sosyal antropoloji alanında Kaliforniya Üniversitesi ile Berkeley’de tamamladı. Koç Üniversitesi’nde; ABD’de Kaliforniya, Berkeley ve Stanford Üniversitelerinde ders verdi. Halen Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde görev yapıyor.

Konuşma dili Türkçedir.

Söyleşi / Karin Karakaşlı, Tayfun Serttaş, Vasıf Kortun / 23 Aralık Cuma / 19:00
Yer: SALT Galata, Oditoryum

Yerlerine Konulması Unutulan Filmler
Tarihsel katmanların içerisinde tüm bir Foto Galatasaray arşivinin gerektiği yere konulmasının unutulduğuna şahit olan üç isim; Karin Karakaşlı, Tayfun Serttaş ve Vasıf Kortun, “Foto Galatasaray” sergisinin gizli öznesi Maryam Şahinyan bağlamında bir araya geliyor. “Foto Galatasaray – Studio Practice by Maryam Şahinyan” kitabının yazarları Karakaşlı, Serttaş ve Kortun yapacakları söyleşide, İstanbul’un gerektiği yere konulması unutulan tarihsel ve kültürel katmanlarını ele alacak. Foto Galatasaray arşivinin bugüne ulaşmasını sağlayan Aras Yayıncılık’ın sahibi Yetvart Tomasyan, Şahinyan ailesinin bireyleri ve Maryam Şahinyan’ın arkadaşlarının da izleyici olarak katılacağı konuşmada, arşivin muntazam kronolojisinden hareketle, fotoğrafçının bireysel tarihine paralel olarak İstanbul tarihinde iz sürmenin olası yöntemleri tartışılacak.

Şahinyan, FORTE marka bir film kutusunun üstünde kendi çalışma disiplininden ilk kez söz etmiş ve bu kutuyu “Yerlerine Konulması Unutulan Filmler” olarak isimlendirmişti. Kutu, arşivin rastlantısal bir kesitini sunmakla birlikte, fotoğrafçının mesleğini nasıl bir titizlik ve disiplin içerisinde yürüttüğünü kanıtlıyor.

Konuşma dili Türkçedir.

“Yapım Aşaması: Beyoğlu’na Planlar” / Moderatör: Mustafa Tazeoğlu / 24 Aralık Cumartesi / 14:00
Yer: SALT Beyoğlu, 2. Kat
Beyoğlu için planlanan değişimleri tartışmaya açan atölyede, Beyoğlu’nun sosyal ve fiziksel dokusunda iyileştirme ve süreklilik sağlamak için ne tür stratejiler geliştirilebileceği tartışılacak. Son kez düzenlenen atölye, kentsel ve sosyoekonomik modeller konusunda danışmanlık hizmeti veren Almanya merkezli Urban Rhizome’un kurucularından Mustafa Tazeoğlu möderatörlüğünde gerçekleştirilecek.

Atölye dili Türkçedir.

“90” Film Gösterimi / Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir / 24 Aralık Cumartesi / 16:00
Yer: SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: İmre Azem, 93′ 22”
İmre Azem, ilk uzun metrajlı belgeseliyle, İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlıyor ve değişim kadar onun dinamiklerini de sorguluyor. İzleyiciyi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepesine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Azem’in bir diğer amacı da, İstanbullu izleyicinin yaşadığı kenti yeniden keşfetmesini, değişime seyirci kalmadan sorgulamasını sağlamak. 90 programı kapsamında geçen Kasım ayında SALT Beyoğlu’nda gösterimi yapılan Ekümenopolis, yoğun talep üzerine bu kez SALT Galata’da izleyicilerle buluşacak. Etkinlik aynı zamanda SALT Galata’da düzenlenen ilk film olma özelliğini taşıyor. Filmin ardından, Sulukule Platformu ve BM-Habitat Uzmanlar Grubu üyesi Cihan Uzunçarşılı Baysal, filmin yönetmeni İmre Azem ile bir söyleşi gerçekleştirecek. Baysal, lisans eğitimini 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans Programı’ndan 2010’da mezun oldu. BM İnsan Yerleşimleri HABITAT’a zorla ev boşaltma ve tahliyeler üzerine danışmanlık yapan AGFE’nin yerel temsilcisi sıfatıyla, 8-11 Haziran 2009’da, İstanbul’daki kentsel dönüşüm mahallelerinde incelemeler yapan heyete katıldı ve İstanbul Raporu’na katkı sundu. Halen HABITAT’ın uzmanlar listesinde yer alıyor.

Türkçe film, İngilizce altyazılıdır.

“Nasıl Devam Ederiz”/ Villa Watch
Yer: SALT Beyoğlu, Açık Sinema
Natascha Sadr Haghighian, Judith Hopf, 2005 yapımı, Video ve DVD’ye aktarılmış 16 mm, İngilizce, 15′

Luis Buñuel’in “El Ángel Exterminador ” (Yok Edici Melek) adlı absürt klasiğindeki fikirden esinlenen Haghighian ve Hopf, medya, izleyicilik ve katılım paradokslarını konu alan ilginç bir düşünce sürecini sahneliyor. Bir grup insan, seminere katılmak üzere bir villaya girer, ancak anlaşılmaz nedenlerden ötürü oradan (ayrılmaz ya da) ayrılamaz. Bu durum üzerine kafa yormak için, 16 mm film çeken bir sanatçı, bir TV ekibi ve dijital kamera kullanan bir izleyici bir araya gelir.

20-21-22-23-24 Aralık 12:00, 15:00, 18:00

25 Aralık 10:30, 13:00, 16:00

“Nasıl Devam Ederiz”/ Making Istanbul Modern
Yer: SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Ali Kazma, 2005 yapımı, Video, İngilizce, 15’50”

İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin inşası, video sanatçısı Ali Kazma’nın emek, üretim ve zanaatkarlık biçimleri üzerine düşünceleri içeren projesinin en zengin konularından biridir. Fiziksel çalışmalar ve mimari ayrıntılar gibi mikro detaylardan, sergi alanlarının gelişimine ilişkin makro perspektiflere uzanan Making Istanbul Modern, filizlenmekte olan fiziksel ve kültürel altyapının, yüklü ve sürekli değişen bir tasvirini sunuyor.

20-21-22-23-24 Aralık 13:00, 16:00, 19:00

25 Aralık 11.00, 14:00, 17:00

“Nasıl Devam Ederiz”/ Museum Futures: Distributed
Yer: SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Neil Cummings, Marysia Lewandowska, 2008 yapımı, DVD, İngilizce, 32′

Stockholm’deki Moderna Museet’nin 50. yıldönümü için hazırlanan “Museum Futures: Distributed”, kurumun kimliğine ve temel değerlerine ilişkin fikir geliştirmek üzere, 50 yıl sonrasına yönelik bir tasarı sunuyor. Müzenin direktörüyle söyleşi formundaki video, kamusal alanın daraldığı bir dünyada sanatçı, müze, galeri, piyasa ve akademilerin rolünü incelemek üzere, bilimkurgu ve gazetecilik metaforlarına başvuruyor.

20-21-22-23-24 Aralık 14:00, 17:00

25 Aralık 12:00, 15:00

Etiketler

Bir yanıt yazın