İKSV Alt Kat’tan Paribu desteğiyle 16-25 yaş arasındaki gençlere yönelik “Sanatta Yaratıcı Bakışlar” atölye programının ikincisi için başvurular başladı. Atölye için 20 Mart 2024 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
İKSV Alt Kat’tan Paribu desteğiyle 16-25 yaş arasındaki gençlere yönelik “Sanatta Yaratıcı Bakışlar” atölye programının ikincisi için başvurular başladı. İKSV Alt Kat’ta gerçekleştirilecek atölyelerde gençler, farklı disiplinlerde sanatsal üretim süreçlerini deneyimleyecek. Serinin ilk atölyesi “Selin Saygılı ile Hareketli Görüntüler” 17 Nisan’da başlıyor.16-18 yaş grubuna yönelik hazırlanan ve yürütücülüğünü çizer ve grafik tasarımcı Selin Saygılı’nın üstlendiği ilk atölyeye katılım için linkte yer alan formun doldurulması gerekiyor. Son başvuru tarihi 20 Mart 2024
İKSV Alt Kat tarafından Paribu’nun desteğiyle 2023’te hayata geçirilen “Sanatta Yaratıcı Bakışlar” programının ikincisi Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım olmak üzere iki dönemde gerçekleştirilecek. 16-25 yaş arasındaki katılımcılara yönelik farklı disiplinlerden 6 sanatçının hazırladığı atölyelerden oluşan proje, fiziksel ve çevrimiçi ortamda sanatçılar ve gençleri bir araya getirecek. “Sanatta Yaratıcı Bakışlar”, gençlere fikirlerini hayata geçirme cesareti ve motivasyon kazandırmayı, sosyal etki yaratmayı, bilgi ve yetkinlik edinmeyi, bireysel yetkinliklerin gelişimini teşvik etmeyi ve harekete geçme motivasyonu kazandırmayı amaçlıyor. 2023 yılında gerçekleştirilen “Sanatta Yaratıcı Bakışlar” atölye programının ilk dönemi, gençlere bu becerileri elde etme konusunda değerli deneyimler sundu ve onların potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek oldu.
Her biri 4 hafta sürecek atölyelerde katılımcılar, Selin Saygılı ile hareketli görüntüler, Murat Mahmutyazıcıoğlu ile dramatik yazarlık, Aslı Uludağ ile sanatta çevre araştırmaları, Selçuk Artut ile teknoloji ve diyalektik yaratıcılık, Zeynep Oktar ile mekan etkileşimli ses üretimi ve Serdar Kökçeoğlu ile ifade aracı olarak belgesel başlıklarında sanatın farklı dallarında deneyimler elde etmek için bir araya gelecek.
Çizer ve grafik tasarımcı Selin Saygılı ile katılımcılar fotoğraf, video, çizim gibi yöntemleri kullanarak hareketli görüntüler tasarlayacaklar. İnceleyecekleri farklı örneklerden esinlenerek özgün animasyonlarını oluşturarak, eğlenceli GIF’ler yaratacaklar ve dijital dünyada yaratıcılıklarını sergileme imkânı bulacaklar.
Tarih: 17 Nisan Çarşamba, 24 Nisan Çarşamba, 8 Mayıs Çarşamba, 15 Mayıs Çarşamba
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Başvuru başlangıcı: 12 Mart 2024
Son başvuru tarihi: 20 Mart 2024
Atölyeye katılmak için linkte yer alan formun doldurulması gerekiyor.
Tiyatro yazarı ve yönetmen Murat Mahmutyazıcıoğlu “Yazı Masasında” serileriyle dramatik oyun yazarlığına giriş niteliğinde bir atölye sunuyor. Katılımcıları yazmaya cesaretlendirme ve yazım sürecinde karşılaşılan zorluklara çözüm stratejileri sunmayı hedefleyen bu atölye, yazarın kendi oyun yazma deneyimlerinden besleniyor ve katılımcıları yaratıcı üretim sürecine davet ediyor. Katılımcılar atölye kapsamında, yaratıcılıklarını keşfedecek, hikâyelerini geliştirecek ve birbirlerinden öğrenme fırsatı bulacaklar.
Tarih: 18 Nisan Perşembe, 25 Nisan Perşembe, 2 Mayıs Perşembe, 9 Mayıs Perşembe
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Başvuru başlangıcı: 18 Mart 2024
Son başvuru tarihi: 27 Mart 2024
Aslı Uludağ ile katılımcılar estetiği, çevreyi duyumsama ve anlamlandırma üzerinden ele alacak ve estetiğin doğa bilimleri, yerel bilgi ve sanat alanlarındaki rolünü irdeleyecek. Atölye çevresel sorunları aynı zamanda sosyal açıdan ele alacak, doğa bilimlerinin yerele baktığında görmediği veya dışarıda tuttuğu sosyo-ekolojik ilişkiler, bu ilişkilerden doğan kültürel pratikler ve yerel bilgi biçimlerine odaklanacak. Küresel bilim ve yerel bilgi arasındaki bu gerilimde disiplinlerarası bir pratik olarak sanatın olasılıkları çeşitli örnekler üzerinden incelenecek. Bu kapsamda kamusal alan açan pratiklere, performatif projelere ve hikâye anlatımına odaklanan veya farklı alanlar arasında bağlar kuran yerleştirmelere odaklanılacak ve uyguladıkları estetik yöntemler tartışılacak. Katılımcılar ilgi duydukları sosyo-ekolojik sorun veya durumları sanatçının yönlendirmesiyle inceleyecek ve bu bağlamda sanatsal müdahaleler geliştirecek.
Tarih: 9 Ekim Çarşamba, 16 Ekim Çarşamba, 23 Ekim Çarşamba, 30 Ekim Çarşamba
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: Çevrimiçi
Başvuru başlangıcı: 19 Eylül 2024
Son başvuru tarihi: 29 Eylül 2024
Akademisyen ve sanatçı Selçuk Artut ile katılımcılar, insan ve teknoloji yaratıcılığını birleştirmenin, ayrı yöntemlerle elde edilebileceklerin ötesine geçen sonuçlar sağlayabileceği yeni ifade biçimleri yaratacaklar. Yaratıcı kodlama tekniği ile rastgelelik prensiplerini baz alarak kendinden üreyen (jeneratif) sanat ve tasarım projeleri üretecekler.
Tarih: 16 Ekim Çarşamba, 23 Ekim Çarşamba, 30 Ekim Çarşamba, 6 Kasım Çarşamba
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Başvuru başlangıcı: 24 Eylül 2024
Son başvuru tarihi: 6 Ekim 2024
Besteci ve prodüktör Zeynep Oktar ile katılımcılar teorik olarak geçmişte müzikte mekansallık üzerine çalışmış sanatçılardan örnekler dinleyecek, ses fenomeninin nasıl teorize edildiği, akustik dönütün mikrofon ve hoparlör ilişkisi üzerinden müzikal bir enstrüman olarak kullanılmasına dair bilgiler edinirken, dinleme pratiği ve ses kayıt programı “Reaper” kullanımı üzerine çalışacak. Atölyenin sonunda ise, edindikleri bilgi ve ses kayıtlarıyla, kolektif bir konser enstalasyonu hazırlayacaklar.
Tarih: 17 Ekim Perşembe, 24 Ekim Perşembe, 31 Ekim Perşembe, 7 Kasım Perşembe
Saat:17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Başvuru başlangıcı: 26 Eylül 2024
Son başvuru tarihi: 8 Ekim 2024
Belgesel yönetmeni ve araştırmacı Serdar Kökçeoğlu ile isteyen herkesin bir belgesel yapabileceğini öğrenecek katılımcılar, cep telefonu ve bilgisayar gibi yaygın araçlar eşliğinde yepyeni bir ifade aracı keşfedecekler ve hayata bir belgeselci gibi bakmayı öğrenecekler. Atölyede belgeselin “ne” olduğundan, fikir bulmaya ve çekim tüyolarına uzanan; keyifli, hayata yeni anlamlar katacak bir deneyim kazanacaklar.
Tarih: 31 Ekim Perşembe, 7 Kasım Perşembe, 14 Kasım Perşembe, 21 Kasım Perşembe
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: Çevrimiçi
Başvuru başlangıcı: 10 Ekim 2024
Son başvuru tarihi: 20 Ekim 2024