Gelecekhane tarafından düzenlenen "Şehir 2.0: Akıllı Şehir, Daha Akıllı Vatandaş" konferansı 12 Mart'ta İstanbul Fulya'daki Yapı Endüstrisi Merkezi'nde.
Açılış konuşmasını Gelecekhane’nin kurucusu füturist Halil Aksu’nun yapacağı etkinlikte, teknoloji ve planlamayla birlikte şehirlerinin nasıl daha yaşanır hale gelebileceği farklı disiplinlerden gelen uzmanlar tarafından masaya yatırılacak.
Tarım toplumundan sanayi toplumuna ve hatta artık servis ve bilgi toplumuna doğru evrildiğimiz için, şehirlerin nüfusu kırsal kesimden aldığı göçle birlikte giderek artıyor. İnsanlık tarihinde daha önce hiç bu kadar çok insan şehirlerde yaşamamıştı. Çünkü insanlığı ilgilendiren hemen her şey üniversiteler, müzeler, fabrikalar, restoranlar, mabetler, parklar şehirlerde.
Peki, şehirler sürekli kalabalıklaşacaksa, şehirdeki yaşam nasıl gelişecek? Trafik ne olacak? Enerji, gıda ve benzeri kaynaklar yetecek mi? Sürekli yeni binaların mı yapılması gerekiyor? Sürekli daha çok beton, daha yüksek, daha tek düze mi olmak zorunda? Ormanlar, parklar ve tarihi dokular, ardı kesilmeyen yeni göç edenlere mi yer vermek zorunda kalacak? Dilediğimiz gibi yaşayabilmek için nelere gerek var? Nelere dikkat etmeliyiz, neleri önlemeliyiz, neleri desteklemeliyiz?
Tüm bu soruların yanıtları ve şehirlerin geleceğinin teknolojiyle birlikte nasıl evrileceğini Gelecekhane’nin 12 Mart’ta düzenleyeceği Şehir 2.0: Akıllı Şehir, Daha Akıllı Vatandaş konferansında farklı boyutlarıyla masaya yatırılacak. GelecekHane’nin kurucusu ve baş düşünürü Halil Aksu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak panelde, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, şehirlerle ilgili gelecek vizyonlarını; GE Yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Çeşmeli, endüstriyel İnternet’in şehirler üzerine etkilerini; Migros’tan Ferit Cansever, şehirde erişilebilir, akıllı ve rahat alışveriş deneyimi için neler yaptıklarını ve SAP İş Geliştirme Müdürü Bülent Ünsal, akıllı şehir verilerinin nasıl işlendiğini aktarırken, BKM’den Antar Turgay, akıllı şehirlerde akıllı ödeme sistemlerini nasıl kurduklarını paylaşacak.
İspanya’da nesnelerin interneti konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Libelium’dan Javier Martinez’in de Avrupa’daki akıllı şehir uygulamalarını çeşitli örneklerle aktaracağı ve konusunda uzman yerli, yabancı birçok katılımcının yer alacağı etkinlikte, şehirlerin geleceği masaya yatırılacak. “Şehir 2.0: Akıllı Şehir, Daha Akıllı Vatandaş” konferansı, BKM, SAP, Migros, Turkcell, HP, Intel, GE, FIT Solutions ve Dijital Rafineri’nin destekleriyle gerçekleştirilecek.