IAPS Culture and Space Network Symposium + Workshop 5 / Borders: Conflict and/or Potential - Experiencing NICOSIA etkinliği 28-31 Ekim 2015 tarihinde Lefkoşa'da Mağusa'da düzenlenecek.
IAPS (International Association of People Environment Studies) Kültür ve Mekan Çalışma Ağı, uluslararası sempozyum ve atölye çalışmalarının beşincisini, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi – Konut, Eğitim, Araştırma ve Danışma Merkezi (HERA-C) ev sahipliğinde, 28-31 Ekim 2015 tarihlerinde Lefkoşa ve Mağusa’da gerçekleştirecek. “SINIRLAR: Çatışma ve / ve ya Potansiyel: Lefkoşa’yı Deneyimlemek” başlıklı atölyeler dizisi ve sempozyum, IAPS – Kültür ve Mekan Çalışma Ağı’nın diğer etkinliklerinin devamı niteliğinde; farklı üniversite ve disiplinlerden sosyal bilimler ile ilişkili lisans ve lisansüstü öğrencileri ile akademisyenleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.
IAPS – Kültür ve Mekan Çalışma Ağı’nın beşinci sempozyum ve atölye etkinliğini gerçekleştireceği Kıbrıs, Akdeniz üzerindeki üçüncü en büyük ada olmasının yanı sıra çatışmalı siyasi durumuna bağlı olarak yapılı çevresinde de keskin değişimlere tanıklık ediyor. Farklı kültürlere ev sahipliği yapan ada, değişen sosyo-ekonomik, fiziksel ve politik yapıların baskılarına karşı, gündelik yaşamın her alanında güçlü kültürel çeşitliliğini korumaya çalışıyor. İçinde bulunulan bu farklı çelişki ve çatışmalar, yalnızca doğal ve yapılı çevrelerde değil adada yaşayan bireylerin gündelik yaşamlarında da etkilerini sürdürüyor. Bu durum, değişen dünyanın barındırdığı çatışmaların potansiyelleri üzerine pek çok soruyu da gündeme getiriyor.
Bu özellikleriyle; Kıbrıs’ın başkenti ve politik olarak bölünmüş bir kent olan Lefkoşa, çatışmalı kentsel yerleşimlere dair ortak bir anlayış geliştirme çabası içinde, etkinliğin çalışma alanı olarak seçildi. Zengin kültürel miras ve çeşitliliğe sahip, sosyal ve fiziksel olarak sınırlanmış bu ada kentinin karakteri, disiplinler arası bir yaklaşımla ve farklı katmanlara odaklanarak, çatışma ve potansiyel kavramlarının farklı boyutlarını tartışabilmek için geniş bir olanak sunuyor.
Bölünmüş kent Lefkoşa’yı deneyimlemek üst başlığı altında, etkinliklerin ana temasının şu dört başlığa odaklanması hedefleniyor:
Sempozyum ve atölyeler kapsamında, ana temaya referansla; yorumlamalar, mülakatlar, yerleştirmeler, metinler, belgelemeler, kolajlar, haritalamalar gibi farklı yorumlama biçimleri aracılığıyla farklı ara yüzlerin de mercek altına alınması hedefleniyor.
Lefkoşa’nın bölünmüşlük gerçeğinden yola çıkarak, günümüz dünyasının soyut ve somut sınırları üzerine bir kavrayış geliştirmek için farklı tasarım biçimleriyle alternatif bir ara yüz sunmak amacıyla;
Farklı ülkelerden lisans-lisansüstü öğrencilerin, akademisyenlerin yürütücülüğünde gerçekleştirecekleri atölyelerin çalışma grupları da şöyle:
Bilimsel Organizasyon Komitesi:
Hülya Turgut, IAPS-Kültür & Mekân Çalışma Ağı Koordinatörü, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Şebnem Önal Hoşkara, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı
Peter Kellett, IAPS-Kültür & Mekân Çalışma Ağı Koordinatörü
Kağan Günçe HERA-C Direktörü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Resmiye Alpar Atun Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Esra Akbalık Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Demet Mutman Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Nil Paşaoğluları Şahin Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Hale Sinirlioglu Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Fatameh Ghafari Yavasoli Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Davetli Konuşmacılar ve / ve ya Atölye Yürütücüleri
Katılımcı Üniversiteler
Etkinlikler Hakkında Detaylı Bilgi için:
https://www.facebook.com/IapsCsbeNetwork
https://www.tumblr.com/blog/iapscultureandspace