Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Mimari Proje Üretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak faaliyetlerine devam eden Mimfab ekibi “Şlomo: Göç Edenlerin Ardından” isimli projeyi hayata geçiriyor. Şlomo’nun üçüncü ve son atölyesi, 6-10 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Mimfab, Mardin’de Süryanilerin terk edip geride bıraktığı kırsal yerleşim alanlarındaki kültürel mirası konu edinen tasarım atölyeleri düzenliyor. Goethe Institut-Istanbul’un ana yürütücüsü olduğu Kültür İçin Alan hibe programı tarafından desteklenen proje, Süryanice selam anlamına gelen “Şlomo” adını taşıyor. Proje kapsamında düzenlenmekte olan atölyelerde Anıtlı (Hâh), İzbırak (Zaz) ve Dereiçi (Kıllıt) köylerindeki somut ve somut olmayan kültürel mirasın dijital hikayelere ve deneyimlere dönüştürülmesi üzerine çalışmalar yürütülüyor. Kültürel miras, sanat ve mimarlık arakesitinde dijital yöntemlerin kullanılmasına ilgi duyan herkese açık olan beşer günlük atölyelerden ilki 6 Ağustos’ta tamamlandı.
İlk atölyeye davet edilen Güzden Varinlioğlu’nun (İzmir Ekonomi Üniversitesi) ve Mine Özkar Kabakçıoğlu ile Begüm Hamzaoğlu’nun (İstanbul Teknik Üniversitesi) liderliğindeki ekipler tarafından 17 katılımcı ile birlikte Midyat’ın Anıtlı köyünde bulunan Meryem Ana Kilisesi, Mor Sobo Katedrali, Mor Serkis Manastırı ve diğer sivil mimari örnekleri kapsayan saha çalışmalarında incelemelerde bulunuldu. Yerinde incelemelerde toplanan veriler, Mardin Artuklu Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin yer aldığı eski Mardin Hükümet Konağı binasında dijital üretimlere dönüştürüldü.
Atölyelerde fotogrametrik ve 3 boyutlu modelleme teknikleri ile dijital replikalar, drone ve 360 derece panoramik görüntüler ile sanal turlar, CNC taş kesimi ile özgün desenler, artırılmış gerçeklik ile etkileşimli sahneler, sanal gerçeklik gözlükleri ile gerçeğe yakın deneyimler ve lidar lazer tarama ile yüksek çözünürlükte işlenmiş ortamlar tasarlanmaktadır.
Şlomo projesine, 16-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan ikinci atölye ile devam edilecektir. İki grup halinde yapılacak çalışmalarda Leman Figen Gül’ün (İstanbul Teknik Üniversitesi) liderliğinde artırılmış gerçeklik ile etkileşimli sahneler tasarlanırken LiTech Mühendislik’ten Bora Yavuz ve ekibi Lidar tarama yöntemleri ve 3 boyutlu fotogrametrik modelleme teknikleri ile üretimler gerçekleştirecektir.
Şlomo’nun 6-10 Eylül tarihlerindeki üçüncü ve son atölyesinde ise Sema Alaçam (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Asena Kumsal Şen Bayram (Maltepe Üniversitesi) liderliğindeki ekiplerce yürütülecektir. Mardin’de düzenlenen atölyelere katılım için Mimfab’in Instagram hesabından yapılacak duyuruları takip etmek ve iletişime geçmek yeterlidir. Atölyelere ait üretimler Ekim ve Kasım aylarında düzenlenecek olan çevrimiçi ve yerinde sergilerle ziyaret edilebilecektir.
Organizasyon ve yürütücülüğünü Mimfab üyelerinden Serdar Aydın, İzzettin Kutlu, Berat Çelebioğlu ve Lale Karataş’ın yaptığı Şlomo projesine ait duyuru, bilgilendirme ve paylaşımlar Mimfab sosyal medya hesapları üzerinden yapılmaktadır:
Instagram: https://www.instagram.com/mimfab_mau/
Facebook: https://www.facebook.com/mau.mimfab
Twitter: https://twitter.com/mau_mimfab
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/mimfab
Proje Künyesi