Neşe Doğusan, Kadir Has Üniversitesi'nin Architecture Talks etkinlikleri kapsamında 'Türkiye'de Toplu Konut Üretim Modeli Olarak Kooperatifçilik' üzerine konuşacak.
Konut kooperatifleri, 1980’li yıllara gelinceye kadar, Türkiye’deki toplu konut inşasına yönelik olarak kullanılan başlıca üretim modeli olmuştur. Konut sahibi olmak isteyen ancak bunu tek başına finanse edemeyen bireyler bir araya gelerek kooperatif şirketlerini kurmuşlar, böylece kendi birikimlerini devlet kurumlarının kooperatiflere yönelik olarak verdiği kredilerle bir araya getirerek konut yerleşimlerinin inşaatını finanse edebilmişlerdir. Özel şirket statüsünde kurulan kooperatiflerin ortakları, konutlarının inşasının her aşamasında, arazinin alımından, malzemenin seçimine kadar, aktif bir rol oynama şansını elde etmiştir. Bu konuşma kapsamında, Türkiye’deki konut kooperatifleri tarihinin 1960’lı yıllara kadar olan ilk yirmi yıllık kesiti ele alınacaktır. Kooperatifler, girişimcilerin, kullanıcıların ve mimarların bakış açılarıyla incelenecek ve bu modelin devletin konut edindirme politikaları ile olan ilişkisi irdelenecektir.
Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezinde doktora sonrası çalışmalarına devam etmekte olan Gül Neşe Doğusan Alexander, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde tamamladı. Demokrat Parti döneminde İstanbul’daki imar uygulamaları ve Türkiye’deki konut üretim pratiklerine dair çeşitli yayınları bulunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli mimari tasarım projelerinde rol almış, endüstriyel miras ve kamusal alan konuları üzerine çalışmıştır.