VBenzeri Buluşmalar'ın dördüncü etkinliğinin başlığı "Ortak Bir Gelecek". Etkinliğin ön izlemesi 16 Şubat Salı saat 21:00’da yapılacak.
VBenzeri Buluşmalar etkinlik serisi, farklı disiplinlerden, her biri kendi alanında uzman konuklar ile yoluna devam ediyor.
Itır Erhart’ın moderatörlüğünü yaptığı, “Ortak Bir Gelecek” başlığı altında düzenlenen serinin dördüncü etkinliğine And Akman, Burcu Meltem Arık ve Hayri Dağlı konuk olacak.
Etkinlikte, sürdürülebilirlik ve geleceğe etkisi, çevreci inisiyatifler, çevrenin insan üzerindeki etkisi ve toplumsal projeler üzerine konuşulacak.
Moderatör
• Itır Erhart
Konuşmacılar
• And Akman
• Burcu Meltem Arık
• Hayri Dağlı
16 Şubat Salı saat 21:00’da ilk gösterimi yapılacak etkinliği VBenzeri’nin YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
Doç.Dr. Itır Erhart Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili Edebiyatı ve Felsefe okudu. Cambridge Üniversitesi’nden M.Phil., Boğaziçi Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. 2001 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet, medya, insan hakları, protestonun estetiği, spor, sivil toplum üzerine dersler veriyor ve araştırma yapıyor. 2014’den bu yana The School of Life İstanbul’un eğitmen kadrosunda yer alıyor.
Erhart, ayrıca Adım Adım ve Açık Açık adlı iki sosyal girişimin kurucularından. Ashoka Fellow, Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu, Tiyatro Kooperatifi Danışma Kurulu ve TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi.
And Akman, 1990 yılından beri yapı biyolojisi ve ekolojisi üzerine uluslararası akademik ve mimari çalışmalarını sürdürüyor. Mimar Sinan Üniversitesi’nde 1981 yılında başladığı mesleki
eğitimini, New York Üniversitesi (New York University), ardından da Alman Yapı Biyolojisi Enstitüsü-IBN’de (Institut für Baubiologie + Ökologie) sürdürdü. Almanya’da bulunan Lichtblick Mimarlık Bürosunda 17 yıl süresince uluslararası ekolojik mimari proje ve yapı uygulamaları gerçekleştirdi. 2007 yılında Türkiye’ye döndü ve çalışmalarına Türkiye’de devam etme kararı aldı. 2014 bahar yarıyılından itibaren Konya Selçuk Üniversitesi’ne davet edildi ve “Çağdaş Kerpiç Yapı Proje Stüdyosu Yürütücüsü” olarak bu alanda eğitim vermeye başladı. Bu görevini 2,5 yıl sürdürdükten sonra MEF Üniversitesi’nde Yapı Biyolojisi seçmeli dersini 1 yıl süresince veren Akman, 2017’den beri İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde sürdürülebilir mimari üzerine stüdyo hocalığına devam ediyor. 2012-2014 yıllarında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (United Nations Development Programme) Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi’ne danışmanlık yapan Akman; kurucu ortağı olduğu “eds+architecture”da 2008-2019 arasında uluslararası mimari proje ve uygulama çalışmalarına devam etti. Yapı biyolojisi ve ekolojisi konularında uluslararası alanda makaleler yayınlıyor ve bu alanda konuşmacı olarak davet edildiği üniversitelerde ve katıldığı konferanslarda bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor. IBN ile olan uzun süreli ilişkileri doğrultusunda, 2015 yılında Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü-YBE’nin kurucuları arasında yer alarak, YBE’nin direktörlüğünü aktif olarak devam ettiriyor.
Üniversitede Coğrafya eğitimi alan Hayri Dağlı, TEGV, ÇEVKO Vakfı, Birleşmiş Milletler gibi kuruluşlarda görev yaptıktan sonra 7 yıl önce Afrika’ya bir yolculuk yaptı.
Yaptığı bu yolculuk sırasında iç savaşlardan etkilenmiş, suya ve gıdaya ulaşamayan köylerle tanıştı. Tanzanya’nın Mta kwa Mtu köyünde temiz bile olmayan su için günde 6 saat yürümek zorunda kalan Fatima’nın yaşam hikayesi onu derinden etkiledi.
İstanbul’a dönüp işinden istifa etti, banka hesaplarını kapattı, ev eşyalarını ihtiyacı olanlara dağıttı ve tek yöne Afrika’ya bilet alarak yola çıktı. Yeryüzündeki milyonlarca aşırı yoksul insanın hikayesini anlamak adına bir köylere yerleşerek günde bir doların altında yaşamayı deneyimledi ve bölgenin sorunlarının kalıcı çözümüne katkıda bulunacak inovatif projeler geliştirdi.
Hayri, yarattığı etkiyi daha geniş coğrafyalara ulaşmak için adanmış arkadaşlarını da yanına alarak, tarafsızlık şeffaflık ve sürdürülebilirlik değerleri etrafında IDEA Universal Derneği’ni kurdu.
IDEA Universal Derneği (International Development and Environment Association) su, tarım, enerji ve eğitim alanında geliştirdiği inovatif ve sürdürülebilir kalkınma projeleri ile Asya ve Afrika’da 6 ülkede 168.000 insanın yaşamını kalıcı olarak dönüştürdü. Derneğin geliştirdiği Akıllı Köyler Modeli Birleşmiş Milletler tarafından ödül aldı.
Hayri Dağlı’nın ilham veren bu yaşam hikayesi Campaign Dergisi, MediaCat Dergisi, Platin Dergisi, CNN, Hürriyet Gazetesi gibi mecralarda konu oldu. TRT Su Savaşları Hayri Dağlı’nın hayatını belgesel yaptı.
Birleşmiş Milletler Sosyal ve Ekonomik Konseyi’nde danışman üye olan ve SLT Washington Üniversitesi’nde misafir olarak ders veren Hayri, bu sıralar yeni kitabı üzerine çalışıyor.
Burcu Meltem Arık, Amanos Dağları’nın yamacı, Asi Nehri’nin kollarında doğup büyüdü. Kimya eğitimi aldı. Kuş gözlemcisi, haiku ve doğa delisi. Eğitim politikaları, çevre/doğa eğitimi, sürdürülebilirlik eğitimi, iklim değişikliği eğitimi, doğa oyunları, ekolojik okuryazarlık ve biyomimikri konularında çalışıyor.
2017’den bu yana Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi’nde üniversite öncesi örgün eğitim politikalarına yönelik veriye dayalı izleme çalışmaları yürütüyor. Öncesinde Doğal Hayatı Koruma Derneği, Doğa Derneği, UNEP, TEMA Vakfı, ÇEKÜL Vakfı ile çalıştı. 2015-2020 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekolojik Okuryazarlık ve Sürdürülebilirlik ile Biyomimikri dersleri verdi. Doğa Oyunları Evi kurucu ortağı, Doğa Arkadaşımın Kutusu oyununun kurucusu. IUCN Commission on Education and Communication ve Common Worlds Research Collective üyesi. Network of Education Policy Centers (NEPC) ile Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği yönetim kurulu üyesi.