İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda Konsolosluğu, WRI Türkiye ile iş birliğinde İstanbul’un kent içi hareketlilik sorununa teknoloji odaklı ortak çözümler geliştirmek için 6-7 Kasım tarihleri arasında çevrim içi bir hackathon düzenliyor. Son başvuru tarihi 15 Ekim.
İBB ve Hollanda Konsolosluğu 2017 yılından bu yana Akıllı & Yeşil Hareketlilik alanında iş birliği yapıyor. Akıllı & Yeşil Hareketliliğe bilinçli ve etkin bir şekilde geçiş sağlayabilmek için veriye ve bilgiye ihtiyaç var. Veri analizi, yapay zeka temelli trafik tahminlemeleri ise daha iyi kamu hizmeti planlanmasını sağlayarak karar verme süreçlerini destekleyebilir. İstanbul’da karşılaşılan en büyük sorun trafik sıkışıklığı. Salgınla birlikte de bireysel ulaşım türlerinin kullanımı gibi pek çok mevcut eğilimde artış gözlendi. Trafik sıkışıklığını azaltırken, yürünebilirliği ve güvenilirliği arttırmak, kent içi hareketliliği iyileştirmek yapay zeka uygulamaları ile mümkündür.
Hollanda, veri odaklı hareketlilik üzerine çalışmakta ancak dünyadaki diğer şehirler ile karşılaştırıldığında Hollandalı şehirler ortalama olarak küçük ölçekli kalmaktadır. Bu da, veri odaklı çözümler üreten Hollandalı kuruluşların geliştirdikleri çözümleri ölçeklendirebilmek için iş birliği projeleri ile İstanbul gibi bir mega şehrin veri setlerinden faydalanabilmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Hackathon kapsamında toplu taşımanın optimizasyonu, ulaşım hizmetlerinde eşitliğin artırılması, ulaşımda karbon emisyonunun azaltılması ve yürünebilirlik ile güvenliğin arttırılması konularında ortak çözümlerin geliştirilmesi bekleniyor. Katılımcılar gruplara ayrılarak trafiğe sebep olabilecek unsurları, geçmiş tarihli ve mevcut veriye dayalı trafik tahminlemeleri, türler arası yaklaşımı içeren trafik modelleme sorunlarına çözüm geliştirmek için veri setlerini analiz edecek.
Hackathon katılımcıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin veri setlerinden faydalanma fırsatına sahip olacaklar. Bu veri setlerinden faydalanacak takımlar iki gün bir araya gelerek fikir geliştirecek, yeni iş modelleri ve çözümler üzerine düşünecek ve bunların uygulanabilmesi için sonraki adımları tespit edecekler. Türk ve Hollandalı kuruluşların temsilcileri hackathona katılarak takımlara mentorluk vererek; sunuş etkinliğinde fikirlerin geliştirmesini destekleyecek. İkinci günün sonunda yarışmacılar herkese açık bir etkinlikte alanında uzman kişilerden oluşan jüriye çözüm önerilerini sunacaklar.
Takımlardan gelen çözümlerde şu noktalara dikkat edilmesi beklenmektedir:
Önemli Tarihler:
Önemli Noktalar:
Başvuru için tıklayınız.