"Whatabout Türkiye"nin tanışma toplantıları 2 Ekim 2015'ten itibaren başlıyor.
Kendilerini “ara vermeksizin işleyen ve fikri arka plana atmadan deneysel üretime odaklanan öğrenci kaynaklı bir tasarım pratiği” olarak tanımlayan Whatabout, 2015-2016 döneminde yapacağı etkinlikler hakkında 2 Ekim Cuma gününden itibaren 8 farklı şehirde tanışma toplantıları düzenleyecek. Whatabout etkinlikler zincirini şu şekilde anlatıyor:
Geçtiğimiz 2.5 yıl içerisinde yaptığımız 18 çalışma ve Türkiye Turnesi ile 400’ü geçen katılımcı sayısına ulaştıktan hemen sonra bir Türkiye ekibi olmak için çalışmalara başladık.
İstanbul, İzmir, Eskişehir, Ankara, Mardin, Bursa, Adana ve Bolu’daki Whatabout ekiplerinin de katılımı ile;
İçinde bulunduğumuz Güz dönemi boyunca MEF Üniversitesi’nde yürüteceğimiz, “Akademi ile paralel ilerleyen yeni korsan / kolektif eğitim süreçleri | İnformal [seçmeli/kolektif] açık stüdyo.” dediğimiz Whatabout Stüdyosu’nu ve yaklaşık önümüzdeki 1 yıl boyunca yürüteceğimiz 20. çalışmamız “Masumiyet, Mahremiyet, Mahcubiyet” isimli Kolektif Öğrenci Bienali’ni [detaylar aşağıda!] hep birlikte yaratmak üzere, siz öğrenci arkadaşlarımızı Türkiye genelinde düzenlediğimiz tanışma toplantılarına bekliyoruz!
8 şehirde düzenlenen toplantılarda 6 Ekim Salı günü MEF Üniversitesi’nde start vereceğimiz Whatabout Stüdyosu’nun kapsamı/programını, “Masumiyet, Mahremiyet, Mahcubiyet” ismini verdiğimiz kolektif öğrenci bienalini ve piyasanın “isimsiz” emekçileri, kazananları, kaybedenleri, çabalayanları ve vazgeçenleriyle sohbet etmek amacıyla Ekim ayı itibariyle yayına girecek olan Whatabout TV’yi konuşacağız. Ve umuyoruz ki, siz öğrenci arkadaşlarımızla tanışıp, yolumuza daha kalabalık devam edeceğiz!
Bienal sürecine davet & Tanışma toplantıları için;
İstanbul : 2 Ekim Cuma | Saat 18:oo | SALT Galata
İzmir : 2 Ekim Cuma | Saat 19:oo | Nazım Hikmet Kültürevi, Bornova
Mardin : 2 Ekim Cuma | Saat 17:oo | Artuklu Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi
Eskişehir : 4 Ekim Pazar | Saat 16:oo | Haller Gençlik Merkezi
Adana : 9 Ekim Cuma | Saat 12:3o | Çukurova Üniversitesi, Nöbetçi Kütüphane
Bolu : 3 Ekim C.tesi | Saat 14:oo | Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Aktivite Merkezi
* Bursa ve Ankara ekiplerinin davet&tanışma toplantıları için tarihler bayramdan sonra kesinleşecektir. Tarihler için takipte kalın!
Peki neden kolektif bir öğrenci bienali? Neden “Masumiyet, Mahremiyet, Mahcubiyet” ?
” Yüksek sanatın prestijli kollarından sıyrılıp uzaklara kaçarak toza toprağa bulaşmayı göze alacak büyükçe bir grup istemezük!çünün, şehir merkezlerinde ulaşılamaz üretimlerin yanında şehirden çok uzakta en kolay ulaşılabilirler ile söyleyeceği sözler bütünü.
Yurtiçi ve yurtdışındaki sanat çevrelerinin, sanatçıların ve küratörlerin yüksek prestijli duvarlar arkasında oluşturdukları kültür ağının varlığını kabul edip, onun hemen yanına yerleştirmek üzere; yüksek sanat düşkünü insanların ilgisini çek(e)meyecek sığlıkta, ancak köy muhtarının tepkisini çekebilecek kırmızı noktalıkta birkaç sanatsal bir şeylerin
toplanması.
Uluslararası danışma kurullarının belirlediği küratörler değil, ÖSYM’nin puan sistemine göre belirlenmiş alt kümeciklerden, cv’me yazarımcılardan azcık para kazanırım’cılara kadar kapıda bekleyici olanların bienali.
Kimimizin şehir merkezinde gitmeye üşendiği, kimimizin ise Anadolu’nun herhangi bir şehrinden kilometrelerce yol kat edip 1 günlüğüne katılmaya geldiği “mahalle baskılı” sanat günlerine kendini ait hissedemeyen bizlerin, “Herhalde bu insanlar birşeyler anlıyor da ben cahilim.”cilerin sözleri.
Dünya metropollerinde, şehir merkezlerinde, prestijli mekanlardaki açılış kokteyllerinde konuşmak üzere değil; Taşranın soba üstünde ekmek kızartılan tereyağlı kolektif öğrenci bienalini oluşturmak ve gerek ulusal/uluslararası bienallerin sanatçıları, küratörleri ve diğer tüm emekçileri ile, gerekse yaşadığı köyde top oynarken sokakta bizlerle karşılaşacak olan çocuklar ile birlikte üretmek üzere;
Taşranın yapıtaşları – Masumiyet, Mahremiyet, Mahcubiyet – üzerine düşünmeye bekleriz.
Biz öğrencilerin de söyleyeceği sözler var.
Belki Anadolu’nun herhangi bir yerindeki eski yıkık bir köy evinde söyleriz sözlerimizi, belki de bir kasabanın pazar alanında. Bugüne kadar bienallerde izleyici rolü üstlendik ama bu kez kendi bienalimizi ‘hepbirlikte’ oluşturmak üzere çalışmalara başlıyoruz.
Bu nedenle, önümüzdeki Güz dönemi boyunca Türkiye’nin her yerindeki siz öğrenci arkadaşlarımızdan;
”Masumiyet, Mahremiyet, Mahcubiyet”i birlikte yaratmak isteyenleri buradan alalım!
Biliyoruz, tabi ki bu çocuklar henüz genç, tabi ki sizler de gençliğinizde böyle saçmalıklar yaptınız.”
Tüm gelişmeler için Facebook, Twitter ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz!
Ekim ayı itibariyle yayına girecek olan Whatabout TV’yi ise Youtube’daki “Whatabout Istanbul” kanalından izleyebilirsiniz.
Tüm öğrenci arkadaşlarımızı Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimizle tanışmaya bekliyoruz!”