‘Yerin Güncesi’ Sergisi

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi'nin ‘Yerin Güncesi’ temasıyla düzenlediği serginin açılışı 26 Aralık 2022- Pazartesi günü saat 16:00'da yapılacak. ‘Yerin Güncesi’ isimli sergi 26 Aralık 2022 – 26 Ocak 2023 tarihleri arasında Kayseri Milli Mücadele Müzesi'nde ziyarete açık olacak.

Etkinlik metni:

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi, bu yıl Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Güzin Yeliz Kahya ve Fazıl Akdağ, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesinden Semra Civelek ve Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Mehtap Morkoç’un yürütücülüğünde ‘Yerin Güncesi’ isimli sergiyi 26 Aralık 2022 – 26 Ocak 2023 tarihleri arasında Kayseri Milli Mücadele Müzesi’nde düzenliyor.

Kayseri’nin kent merkezine odaklanan bu sergi, kentte yürürken yerle ilişkimizin içgüdüsel ve bilinçdışı yönlerine dair sanat-kökenli yöntemleri devreye sokarak, bireysel kent deneyimlerini kolektif bir kent anlatısına dönüştürme denemesidir. 3 ay süren atölye sürecinde 20 katılımcı durmadan temas içinde bulunduğu kentsel çevreyi yeni bir farkındalıkla, bedenlerini merkeze alarak anlatabilmenin yöntemlerini çizim, video ve seramik aracılığı ile bir arada araştırmıştır ve atölye sürecinin çıktıları, bu sergide bir araya gelerek kentin bilicine dair ortak bir anlatıyı izleyici ile buluşturur.

Sergi açılış programı, 26 Aralık 2022 Pazartesi günü 16.00’da Kayseri Kent Belleğine dair Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Köprü’nün ve Dr. Öğretim Üyesi H. Sencer Erkman’ın konuşmalarıyla başlayacak ve açılış kokteyli ile devam edecek.


“Aynı anda tüm duyularımla konuşan kenti tüm varlığımla nasıl kavrayabilirim? Bunu nasıl anlatabilirim?”

Kuşkusuz böylesi bir kent anlatısı yaratma girişimi kentsel mekânın görkemli görüleri üzerine kurulu gelenekselleşmiş temsil biçimlerinden ziyade sanatsal yöntemlerle denenebilir. Bu sergi, kentte yürürken yerle ilişkimizin içgüdüsel ve bilinçdışı yönlerine dair sanat-kökenli yöntemleri devreye sokarak, kolektif bir kent deneyimi tasvir etme ve hissettirme denemesidir. Sergi, durmadan temas içinde bulunduğumuz kentsel çevreyi yeni bir farkındalıkla, bedenimizi merkeze alarak anlatabilmenin yöntemlerini araştırır.

Kentte yürürken karşılaştığımız yerlerin duygusu ve bizde uyandırdıkları onların nasıl göründükleri kadar önem kazanır. Asfaltın üzerindeki beton yükseltilerin arasında veya çınar ağaçlarının oyunsu gölgeleri altında öylece gezinmek, ürpertici bir hamleye dönüşebilir mi? Öte yandan karşılaştığımız yerler ve isimsiz yabancı yüzler bize yeni kapılar açabilir mi? Bir kentin sokaklarında dolaşırken, her ne kadar karşılaştığımız imgelerin aralıksız görsel bombardımanı içinde olsak bile, yürümek bizi zihnimizden ve kavramsallaştırma yetilerimizden uzaklaştırıp, duyularımıza ve farklılaşmış bedensel yanıtlarımıza daha çok yaklaştırabilir. Ve bir kenti duygusal ve algısal olarak deneyimlememizle birlikte o kentle ilişkimizde belirgin bir değişiklik hasıl olur.

Sergide yirmi katılımcının Kayseri Tren Garı’ndan Meryem Ana Kilisesi’ne uzanan kentin merkezi diyebileceğimiz bir bölgede gerçekleştirdikleri yürüyüşlerde karşılaştıkları ve her katılımcı için farklı duygulanmalar yaratan olaylara ve nesnelere dair geliştirdikleri fikirlerle karşılaşacaksınız. Büyük ölçüde kaybolan bir mahalleden, restore edilen tarihi bir başka mahalleye kadar farklı katmanları barındıran bu kent parçası; kendimiz, çevremiz ve hislerimiz çerçevesinde şekillenen bir anlatı kurma çabasının merkezinde yer alır.  Her katılımcı, ayrışan ve kesişen güzergahlarında yürürken, farklı yerlerle karşılaşmanın bedenlerinde yarattığı duygulanımlardan yola çıkar ve bu sayede ortaya çıkan bireysel günceler kentin bilince dair ortak bir kompozisyon oluşturur. Sergide tüm bu deneyimler çizgisel, imgesel ve dokunsal anlatılar olarak görünür kılınır.

Yirmi katılımcının KayMimFest 2022 kapsamında bir araya gelerek başlattığı ve  üç aylık bir atölye süreci sonucunda ortaya çıkardığı bu sergide, çizgiyi yer ile tekrar etkileşime soktuğumuz haritalardan, yeri yeniden deneyimlememize izin veren video içeriklerine ve yerin bizlerle kurduğu daha içsel ilişkilenme biçimlerini keşfettiğimiz çamurun plastikliğinin üçboyutlu dışavurumlarına uzanan kolektif bir günceye eşlik edeceksiniz. Bu kolektif günce, bir taraftan bireysel üretimin detaylarını görünür hale getirirken diğer taraftan seçili rotaların, farklı disiplinler aracılığıyla ortak bir diyalog zemininde okunmasını da mümkün kılar.

Yerin bilgisinin bakana ve baktığı konuma göre değişken ve çoklu olduğunu yansıtan tüm bu denemelerin aşina olduğumuz ve gündelik hayat koşturmacasında görmezden geldiğimiz bazı detayları gün yüzüne çıkardığı fark edilebilir. İzleyiciyi hatırlamaya, yeniden bakmaya ve bağlantı kurmaya çağırır.

Bu sergi TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi desteği ve Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle Güzin Yeliz Kahya, Mehtap Morkoç, Semra Civelek ve Fazıl Akdağ’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilmiştir.

Sergi Küratörleri: Güzin Yeliz Kahya, Mehtap, Morkoç, Semra Civelek, Fazıl Akdağ

Yerin Güncesi Sergi Ekibi: Güzin Yeliz Kâhya, Fazıl Akdağ, Semra Civelek, Mehtap Morkoç, Havva Murat, Marziya Erva Aydoğdu, N. Burak Kiremitler, Hülya Demirok, Berke Güler, Eda Nur Atay, Eda Sultan Can, Alihan Cerit, Melike Sabah, Hatice Nur Solmaz, Gülşah Lekesiz, Ali Şahin, Aleyna Sena Taşkın, Çiğdem Erşen, Aleyna Dilruba Harman, İsmail Bahadır Peker.

Etiketler

Bir yanıt yazın