Mimarlık bölümlerinin 2024-2025 kontenjanları açıklandı.
Geçtiğimiz günlerde YÖK Başkanının bir açıklamasında bu yılki kontenjanlarla ilgili bir düzenleme yapılacağı bilgisi paylaşılıyordu. Sonuçta bu dönem mimarlık kontenjanlarının sayısı 5.252 olarak belirlendiği görülüyor.
YÖK Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak, gelecek dönem için belirledikleri vizyonun önemli başlıklarından birini de istihdama duyarlılığın oluşturduğunu belirterek, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını söylemişti. “Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir.” (YÖK’ün internet sayfasından)
Bu çerçevede geçtiğimiz yıl kontenjanlara yerleşen sayısı 5.172 olarak açıklandığını da göz önüne alarak kontenjanların yerleşen sayısına denk gelmesinin hedeflendiği anlaşılıyor.
Karşılaştırmamıza yardımcı olması açısından YÖK Atlas sitesinin verilerinden hareketle geçtiğimiz dönem mimarlık bölümlerinin kontenjanlarını ve yerleşim sayılarını derlediğim bilgileri paylaşayım.
2023-24 Dönemi Kontenjanları ve Yerleşen Sayıları
Üniversite Türlerine Göre 2023-24 Dönemi Kontenjanları ve Yerleşen Sayıları
Yerleşenlerin Başarı Sırası
Bu dönem mimarlık kontenjanlarına baktığımızda dört devlet üniversitesinin mimarlık bölümlerinin kapandığını, buna karşılık dört yeni devlet üniversitesinde mimarlık bölümlerinin açıldığını görüyoruz.
Mimarlık bölümleri kapanan devlet üniversiteleri şunlardır:
– Artvin Çoruh Üniversitesi
– Malatya Turgut Özal Üniversitesi
– Munzur Üniversitesi
– Siirt Üniversitesi
Yeni mimarlık bölümü açılan devlet üniversiteleri şunlardır:
– Amasya Üniversitesi
– Marmara Üniversitesi
– Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
– Uşak Üniversitesi
Marmara Üniversitesinde bir süre önce kapanan Şehir Üniversitesinin mimarlık bölümü öğrencileri eğitim görüyorlardı, ancak yeni öğrenci alınmıyordu. Bu dönem tekrar öğrenci alımına başlandığı görülüyor. Marmara Üniversitesi mimarlık bölümünün İngilizce, diğerlerinin Türkçe eğitim yapacakları belirtilmiş.
Kontenjanlarını geçtiğimiz dönemlerde doldurulan okulların kontenjanlarının da belirli oranlarda indirildiği görülüyor. Kontenjan rakamlarının içinde okul birincisi ve bazı bölge okullarında geçerli depremzede aday kontenjanları da dahil edilmiştir.
Geçtiğimiz dönem açıkladığımız mimarlık bölümü sayılarında değişiklik olmadığını, kapanan dört devlet okulunun yerine dört yeni devlet okulunun açıldığını tekrar not ederek sayıları tekrar paylaşalım.
– Önümüzdeki dönem 119 üniversitedeki 131 bölümde mimarlık eğitimi yapılacaktır. Bazı üniversitelerde hem Türkçe hem İngilizce eğitim yapılmaktadır.
– 119 Üniversitenin dağılımı şöyledir: 61 devlet + 45 vakıf + 11 KKTC + 2 yurt dışı.
– 131 bölümün dağılımı şöyledir: 66 devlet + 52 vakıf + 11 KKTC + 2 yurt dışı.
– Türkçe eğitim yapılacak bölüm sayısı 86, İngilizce eğitim yapılacak bölüm sayısı 45’dir.
– İstanbul’da 5 devlet ve 30 vakıf olmak üzere 35 üniversitede mimarlık eğitim yapılmaktadır.
– İstanbul’daki 35 üniversitedeki 46 mimarlık bölümünde eğitim yapılmaktadır.
Kontenjan bilgileriyle birlikte her zaman bildirdiğimiz şekilde tekrar paylaşayım; Mimarlar Odası’na kayıtlı mimarların sayısının 18 Temmuz 2024 tarihi itibariyle 83.179 olduğu görülmektedir.
Yükseköğrenim alanında, özellikle de mimarlık eğitiminde belirtileri açıkça görülen tablonun sürdürülemez olduğunu yıllardır dile getiriyorduk. Bu senenin verilerinin son yıllardaki rakamlarla birlikte daha kapsamlı bir irdelemeye ihtiyaç gösterdiğini belirteyim. Özellikle mimarlık okullarının tercih listelerinde gerilerde olmasının mesleğimizin geleceği açısından ciddi riskler taşıdığını da tekrar hatırlatmak isterim.
Bu kısa bilgi notunu yine her zaman olduğu gibi konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara bir çağrıyla bitireyim: “Türkiye Mimarlık Eğitimi Politikası” acilen oluşturulmalıdır.
EK: 2024-25 mimarlık kontenjanlarını gösteren tablo.