Bodrum İçin Bir “Saatli Maarif Takvimi” Denemesi

Yaz geldi, Bodrum haberlerini manşete çıkarma zamanıdır. Biz de tüm zamanların Bodrum haberlerini tek defada yapıp sizi kurtaralım dedik.

YILLAR: TARİHSEL DÖNEMLER ÜZERİNDEN OKUMA

1930

  • Küçük, kapalı bir Ege kıyı kasabasına uzun yolculuklar sonrasında tozlu virajlı yollardan erişilir; kasabanın güzelliği, balıkçılar, süngerciler, palmiyeler insanı hayran bırakır: İşte Halicarnassus.


Kaynak: http://www.bodrumlook.com/

1940-1970

  • Balıkçı’nın tanıtıcı yazıları ile yöreye entelektüel ilgisi artar ve ilkel koşullarda da olsa Mavi Yolculuklar başlar. Bodrum resimleri, hikayeleri, romanları, şarkıları peyda olur.

1950-1980

  • Önce merkez sonra tüm yarımada Marjinaller ve Özgürlükler beldesine dönüşür: Boncuk, makrame, sandalet, kediler, begonviller, palmiyeler, mandalinalar, kıyılara kaçan kadınlar, kıyılara kaçan adamlar çoğalır.


Kaynak: http://bodrumluhayat.blogspot.com.tr/

1980

  • Orta sınıf akınları başlar. Pansiyonlar yetmez, kooperatifler her yere yayılır. Siteler Bodrum’unda dağ taş inşaat dolar.
  • Örgütlü mavi yolculuklar başlar.

1990

  • Denizlerde balıklar yok olur, yamaçlar beyaz kutu kutularla dolar.
  • Entelektüeller nostaljik yakınmalara girişir.

 

2000

  • Turizm hızla gelişir. Önce İngilizler, Sonra Ruslar sonra herkes gelir.
  • Hiper Turistik bir Bodrum oluşur ve Çılgın Bodrum geceleri başlar.
  • Hızlı bir Çöküş ve Dejenerasyon başlar: beach club’ler, ikoncanlar, jetskiler, sabaha dek her yeri inleten müzik, uykusuz yerliler, kaçamaklar, başı derde giren ünlüler.

2010

  • Cote d’Azure ile yarışan bir Bodrum belirir. Uluslararası rekabete açılan bir nitelik yükselişi oluşur. Nicelik, niteliğe dönüşmek için çabalar. Fiyatların patlaması, markaların işgali, tuhaf marinalar, kapalı Club’ler, pahalı hizmet veren tesisler, pahalı villalar ile bir Alaturka Riviyera doğar.

MEVSİMLER: MEDYA KLİŞELERİ ÜZERİNDEN OKUMA

KIŞ: Sağanaklar, fırtınalar, seller, dereler (azmaklar) taşar, yıkımlar olur, yollar çöker, tekneler batar, hafriyat makinaları ve betonyerler yarımadada cirit atar.

İLKBAHARA DOĞRU: Kaçak inşaatlar sürer, kıyı işgalleri azıtır, kimi doğa harikaları sit olmaktan çıkarılır, mavi yolculuk rotalarındaki “cennet koylar” imara açılır, bitmeyen altyapı çalışmaları yerlileri perişan eder, yolsuzluklar alır başını gider.

YAZ BAŞI: Entelektüel ve Sosyete gerilimi başladı, inşaatlar hala sürüyor.

YAZ SÜRESİNCE: Uçuş sayısı rekorları kırılır, Beach Clubler açılır, İkoncanlar gelir, 7 yıldızlı marinalar açılır, Mega Yatlar gelir, İngiliz asilleri denize girerken görüntülenir, Dünya artistleri çıplak denize girerler, selülit meseleleri konuşulur, Rus oligarkları sokaklarda dolaşırlar. Bodrum mu? Çeşme mi? tartışması süregider.

YAZ SONU: “Burası korkunç pahalı, kazıklanıyoruz” feryatları yükselir, Cennette Orman Yangınları başlar ve siteler tahliye edilir, turistler sokakta kalır.

SONBAHAR: İnşaatlar başlar, yönetimler sert tedbir alır, kaçak iskeleler yıkılacak demeçleri verilir, star mimarların eserlerini tanıtma dönemine girilir. Çevreciler deniz kirliliğine ve yeşil tahribatına isyan eder.


Richard Meier’ın Yalıkavak’ta tasarladığı projesi

KIŞ BAŞI: Yazdan kalma günler, Cennette denize girilir hala.

YENİDEN KIŞ: Yöresel tatlar, sükunet, el sanatları tanıtımları. Köpek katliamları, kıyı dolguları. Kaçak inşaatlar sürer gider.

Herkese iyi tatiller…

Hazırlayanlar: Haydar Karabey, Bahar Bayhan

Etiketler

Bir yanıt yazın