Haydi Kadınlar! Haydi Gençler!

Yerel yönetim seçimlerine bir yıl kala...

Pinterest imajı, 1930’larda Kanada’da yayımlanmış bir karikatür. Kanada’nın Québec bölgesindeki bir kasabada yaşayan bir kadın duvar ilanını inceler. Türk kadınlarının artık seçme ve seçilme haklarına sahip olduklarını öğrenir.

Çevremizi, kentlerimizi çok yakından ilgilendiren yerel seçimler, 2018’de yapılacak. Olası adaylar hakkında konuşmalar, tartışmalar başladı. Bu süreçte artık bir değerlendirme yapmanın ve kimi öneriler geliştirmenin zamanıdır.

Bir gerçeği vurgulayarak başlayalım: Ülkemizde “Devlet Baba”nın, merkezi iktidarın geleneksel, güçlü, pederşahi durumu malumdur.

Yani merkezde erkek egemen bir meclisimiz var. Yerelde de durum farklı değil.

Yaşlı ve erkek egemen bir meclis yıllardır süregelen ve artık çağdaş olmayan bir alışkanlığımız olarak süregeliyor, bizi yönetiyor.

Bu duruma (karşı değil) doğal bir denge oluşturabilecek elimizdeki tek araç yerel-yerinden yönetimde ortaya çıkabilecek genç ve kadın; olabilirse çok daha iyisi genç kadın adayların önerilmesi ve desteklenmesidir.

Çünkü genç nüfusumuz merkezde doğrudan temsil edilemiyor.

Çünkü, toplumumuzun yarısı, kadınlar da doğrudan merkezde temsil edilemiyor.

Ülkemizde kadınlara seçme hakkı tanınalı 84 yıl olmuş, tam da 5 Aralık’ta .

Artık 18 yaşını dolduran gençlerimiz de seçmenlik hakkı aldılar.

Bu iki kesim neden kendilerine daha yakın bulacakları, kendilerinden olan adayları desteklemesinler?

Burada, 2014 yılında, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde, Türkiye nüfusunun yüzde 50’sini oluşturan kadınların aldıkları sonucu değerlendirmek çok önemlidir: 
30 büyükşehirde seçim yapıldı, sadece 3 kadın büyükşehir belediye başkanı seçildi.
51 ilde belediye başkanı seçimi yapıldı, sadece 1 ilde kadın belediye başkanı seçildi.
919 ilçede belediye başkanı seçildi. Kadınlar, sadece 33 ilçe belediye başkanı oldu.

Yani 2014 seçimleri sonucunda toplam 37 kadın başkanımız olmuş.

Şimdi bir de toplam belediye sayımıza bir bakalım:

Büyükşehir belediyesi: 30, il belediyesi: 51, büyükşehir ilçe belediyesi: 519, ilçe belediyesi: 400, belde (kasaba) belediyesi: 397 olarak toplam: 1397.

Yani 2014 yerel yönetim seçimleri sonucunda 1397 belediyede yalnızca 37 kadın başkanımız olmuş.

Oran % 0, 25 yani yalnızca binde yirmibeş.

2014 de seçilen belediye başkanlarımızın yaşları konusunda ise elimizde çok tanımlı bir analiz olmamasına karşın, TÜİK şöyle bir bilgi veriyor:

2014 seçimi sonrası belediye başkanlarımızın yaş ortalaması 50 +- 8 yaş. Yani ortalama yaş 50 ve genelde başkanlar 42-58 yaş aralığında konumlanıyor. Geçen süre içinde (en az) dörder yaş daha aldıkları kaydedilmeli. Pek genç sayılmazlar yani.

Genç olmakla övünen ve doğallıkla yarısı da kadın olan bir topluma bu bulgular perspektifinden bakılınca temsilci kararlarımızın, adaylarımızın ve sonuçta seçimlerimizin doğruluğunu bir kez daha sorgulamak gerekmiyor mu?

Belki genetik, ancak kesinlikle tarihsel, sosyolojik, kültürel, duygusal açılardan erkek egemenliğin nedenlerini ve özellikle de siyasetteki sonuçlarını gözden geçirmek gerekmiyor mu artık?

Babalar yanı sıra, ailenin diğer iki ferdinin, yani ana ve çocuğun da ailemiz için alınan kararlarda etkin rol almalarının zamanı gelmedi mi?

Kadınların ve gençlerin yerel yönetimlerimize ve genelde siyasetimize çok özel bir enerji katacaklarına, belki siyasette çok özlediğimiz “barış” ortamını ve uzlaşma kültürünü sağlayabileceklerine; böylece geleceğimiz için tertemiz bir “beyaz sayfa” açacaklarına inanmamız ve merkezi siyasete de artık bu hatırlatmayı yapmamız, hatta ısrarla talep etmemiz gerekiyor.

Sivil topluma ve tüm siyasi partilere önerimizdir; bu talebi bir kampanyaya dönüştürelim.

Etiketler

Bir yanıt yazın