CHP'li belediyelerin SİT statüsündeki Levent'i koruma görevini yerine getirmemesine isyan eden Leventliler bir kampanya başlattı.
Konut bölgesi özelliğini korumak için yıllardır mahalle sakinlerince mücadele verilen Levent mahallesi, bir SİT alanı olmasına rağmen yıllardır CHP’li Belediyelerin koruma görevini yerine getirmemesi nedeniyle, artık ağırlıklı olarak işyerlerinin faaliyet gösterdiği bir mahalle görünümü almış durumda. Mustafa Sarıgül’ün avukatı iken 2014 yılında Beşiktaş Belediyesine başkan seçilen Murat Hazinedar döneminde mahallelinin sabrı artık taşmış durumda. Yıllardır CHP’ye oy veren mahalleli Change.org’da açtığı imza kampanyasıyla CHP’yi adeta protesto ediyor ve çevre konularına duyarlı kişilerden destek bekliyor.
CHP’li belediyelerin SİT statüsündeki Levent’i koruma görevini yerine getirmemesine isyan eden Leventliler bir kampanya başlattı: https://www.change.org/p/kemal-kılıçdaroğlu-levent-in-chp-li-belediye-tarafından-talan-edilmesini-durdurun
Türk sinemasının geçmişine sahne olmuş, bir zamanlar Reşat Nuri Güntekin, Zeki Müren, Fatma Girik gibi pek çok sanatçının yaşadığı Levent, kışın kurtların indiği, şehrin dışında bir mahalleydi. Bugünlerde ise rant peşinde düşen, yerel yönetim destekli kurt sürülerinin saldırısı altında…
1950’li yıllarda Mimar Kemal Ahmet Aru’nun Almanya’yı örnek alarak geliştirdiği ve TC’nin ilk toplu konut projelerinden biri olan Levent, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabri Berkel, Eren Eyüboğlu gibi Cumhuriyet sanatçılarının mozaiklerini barındırdığı, bahçeli nizamda, komşuluk ilişkilerini dikkate alarak tasarlanmış özgün bir yaşam mahalliydi. Kurulduğu günden beri bir mevzii imar planına sahip olan Levent, 70’li yıllarda SİT statüsü de kazanarak “Geleceğe İntikal Ettirilecek Prestij mahalleleri” arasına yerini aldı.
Mevzii imar planı ve kazandığı özel statüye rağmen, 90’lı yılların başında gece kulüpleri ve lokantaların akınına uğramaya başlayınca, Levent halkı mesken bölgesinde faaliyete geçen işyerlerine karşı bir mücadele başlattı. Bu mücadelesini Çağdaş Levent Derneği adı altında yürüten Levent halkı konut alanında kalan binalarda işyerlerinin faaliyetlerine göz yuman Belediye yönetimlerini karşısına almak durumunda kaldı. Mücadelesini hukuksal zemine taşımaya başlayınca da Belediye’nin mahalleli üzerinde baskı kurmasıylasindirilmeye çalışıldı. Bu süreçte bazı evlere yıkım kararı alan Beşiktaş Belediyesi, bir yandan Levent evlerinin hızla işyerlerine dönüşmesine göz yumarken, bir yandan da iki katlı mütevazı mimariye sahip binaların imara aykırı bir şekilde tadil edilerek bir daha eve dönüşemeyecek şekilde deforme edilmesine göz yumdu.
90’lı yıllardan beri, Yusuf Namoğlu dönemi hariç hep CHP’li Belediyeler devrede oldu ve her gelen yönetim bir öncekini aratacak şekilde davrandığından Levent “konut” statüsünü gitgide kaybetmeye başladı. İki dönem başkanlık yapan İsmail Ünal zamanında işyerine dönüşüm ivmesi oldukça arttı.
Ancak 2014 yılı seçimlerinde göreve gelen Murat Hazinedar Levent’teki kaçak tadilatların artışında ve işyeri dönüşümlerinde tavan yapmaya başladı. Göreve geldiği günden beri randevu taleplerine karşılık vermeyen başkan, Çağdaş Levent Derneği ile iletişimi tamamen kesti. Randevu taleplerine yanıt vermediği gibi, binaların yasa dışı büyütülmelerine göz yummakta, hatta daha da ileriye giderek bahçelerinde ek binalar yapılmasını adeta teşvik etmekte! Bir binada artık bir değil, birkaç işyeri faaliyet gösterir hale geldi. Hatta işyerlerinin Levent’te faaliyet göstermesi için yönlendirmeler yaptığı, adres gösterdiği söylenmekte. İki kat sınırı olmasına rağmen artık Levent’te üçüncü katlar çıkmakta.
Şişli Belediye Başkanı iken Mustafa Sarıgül’ün avukatlığını yapan Hazinedaroğlu göreve geldiği günden beri, her neye güveniyorsa, adeta Levent halkına meydan okumakta… Ve Levent’lilere artık savcılığa suç duyurusu yapma dışında bir yol bırakmıyor. Nitekim bu konuda adımlar atılmaya başlandı.
2008 yılında Derneğin girişimleri sonucu Kentsel Sit statüsü kazanmış olan mahalleye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmakta olan Koruma Planı için Beşiktaş Belediyesinin bunu fırsat bilerek işyerlerinin taleplerini dikkate alan nitelikte bir plan değişikliği önerisi götürdüğü de alınan son bilgiler arasında.
Levent halkı, sosyal demokrat anlayışta olduğunu, dolayısıyla halkın taleplerine ve adalete duyarlı olduğunu iddia eden CHP’ye çok kızgın. Levent’in bugünkü durumu CHP’nin eseridir diyor. Bu nedenle Kemal Kılıçdaroğlu’na bir dosya gönderen Dernek Yönetimi, CHP başkanından da bir yanıt alabilmiş değil. Randevu taleplerine ise hem Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hem de İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın duyarsız kalmaya devam ediyor. İçerisinde “Halk” kelimesi geçen bu partiye Halk ulaşamadı, derdini anlatamadı.
İşyerine dönüştürülen binalarda katledilen ağaçlara rağmen Levent hala yeşil ve gökdelenlerin gölgesinde bir vaha gibi duruyor. Konut statüsünün korunması için Levent halkı İstanbul Büyükşehir Belediyesinden çıkacak Koruma Planını bekliyor.
Gezi Parkına yapılan çevre ve yeşil karşıtı imar düzenlemelerine karşı çıkan, Ankara’daki Saraçoğlu Mahallesi için mangalda kül bırakmayan CHP, koskoca Levent Mahallesine karşı yapılan saldırıya karşı Üç Maymunları oynuyor adeta.
Önümüzdeki seçimlerde Levent halkının, oyunu kime vereceği konusunda ciddi bir muhakeme yapacağı ortada. CHP, Beşiktaş’ta ısrarla adeta “bana oy vermeyin” demekte olduğundan, hak ettiği yanıtı da alacaktır!
Zehra Eliçin
Çağdaş Levent Derneği Başkanı