Mimarın Google Glass ile İmtihanı

Yeni bir teknolojik cihaz piyasaya sürüldüğünde bunu mimarlık pratiğinde nereye konumlandırabileceğimi etraflıca düşünürüm. Aklımca, satın alırsam yapacağım masrafı anlamlandırmak isterim.

Glass bir buçuk yıl önce anons edildiğinde sipariş sırasına girdim ancak halen bir gelişme yok. Buna rağmen şansım yaver gitti, geçtiğimiz günlerde başka bir sebeple glass’ı deneme fırsatı yakaladım. Meslektaşlarımızın hayatına neler katabileceğiyle ilgili fikir sahibi oldum.

Bir mimar için vazgeçilmez kriter, (tabii ki) tipini inceleyerek başlamak isterim. Mimarlar olarak çirkin bir cihaz kullanacak değiliz ya? Bizler, zamanında adam gibi Autocad’i bile olmayan Apple’lara büyük paralar ödemiş meslek erbablarıyız.

Çok Futuristik Görüntü, Biraz Rahatsız Edici

Doğrusu şantiyede takmaya cesaret bile edemedim. Bu gözlüğü taktığımda her an kaynakçı Cemil’in zihnini ele geçirecek gibi duruyorum.

Benim şantiyelerimde zaten anlamadığım garip bir “cool”luk var. Köşede spiralle mermer kesiliyor, dumanlar fışkırıyor. Alçıpancıların terazileri 360 derece yeşil lazer döndürüyor, ortalık disko gibi. Lütfü Usta’nın gözünde bu lazerleri okumaya yarayan kırmızı gözlüklerden var, adam bariz Bono’ya benziyor. -Kırkakırk-ların üzerinde “Elevation” söylemesi an meselesi. Gülümseyip geçiyorum.

Google bu tip eleştirileri dikkate almış olmalı ki daha gündelik gözlük çerçevelerinde de bu ürünü pazarlamaya başlıyormuş. İyi haber, bu gözlüklerden bir-iki tanesi kemik çerçeveli gözlüklerimize benziyor. Camiamızın en ufak bir taviz vermeyeceği bu vazgeçilmez enstrümana kayıtsız kalmaları zaten düşünülemezdi.

Görüntülü Görüşme Şantiye İçin Çok Faydalı.

Görüntülü görüşme yeni bir teknoloji değil ama telefonla yapıldığında malesef çok pratik de değil. Meşale gibi telefon taşırken bir yandan da iş yapmak konforsuz. Ama Glass ile, sen şantiyede gezerken ofisteki mimarlar veya işverenlerin, senin gözünden şantiyeyi izleyebiliyor, bir yandan gerçek zamanlı tartışmalarda bulunabiliyorlar.

Bir başkasının gözünden, iki elini de serbestçe kullanabildiğin, gerçek zamanlı bir bağlantı kurmak gerçekten heyecan verici. Bir garip oluyorsunuz. Başkasının gözünden Dünya’yı görmek ve uzaktan yardım almak sıradışı bir duygu. Şantiyelerde işe yarayacağını da düşünüyorum.

Bildirimler

Artık Twitter’da cevap bekleyen takipçilerinize “iskelede kompozit levhaların derzlerine bakıyordum, mention’ını görmedim” bahanesi rafa kalkıyor. Tesisat şaftında bile olsanız sökmez, Facebook’da ömür billah görüşmeyeceğiniz ilkokul arkadaşınız sizi dürttüğünde, o dürtük gözünüzün önüne kadar gelir.

Doğrusu bu konunun mimarlık mesleğinde bir karşılığını bulamadım. Hatta son yıllarda verimlilikle ilgili birçok “lifehack” makalelerinde gerçek zamanlı bildirimlerin büyük bir verim düşürücü olduğu iddia ediliyor. Bir başka yazıda bu konular üzerinde ayrıca duracağım.

Fotoğraf-Video Çekimi

Eğer bu gözlük bir şantiye şefinin standart ekipmanı olacaksa, olan biteni kayıt altına almak konusunda pratik olabilir. Tüm komutlar direkt sesle verilebiliyor.

Rutininde işine devam ederken, “take a photo” diyerek, gördüğün sahneyi kayıt altına almak ve benzer şekilde “upload” edebilmek önemli bir kazanım.

Örneğin sadece sesli komutları kullanarak fotoğraf çekebilir, eposta atabilir, akabinde yine sesli komutlarla kişiyi arayarak sahne üzerine eller serbest konuşabilirsiniz.

Google bu özellikleri genelde extreme spor sahnelerini canlandırarak anlatıyor. Oysa ben snowboard yaparken kayıt alacaktıysam bunu değil, adam gibi bir GoPro’yu tercih ederdim herhalde.

Bu sıraladıklarım dışında GPS kullanımı, telefonla köprü oluşturması, okumalar/izlemeler yapılabilmesi gibi özellikleri ve üzerine konuşulabilecek çok başlığı var ama üzerlerinde çok fazla durmuyorum, yüzlerce teknoloji blogunda çok detaylı anlatımları zaten mevcut.

Bu ürünü derhal elde etmenin malesef bir yöntemi yok ama http://www.google.com/glass/start/how-to-get-one/ adresinden sıraya girebilirsiniz. O özel gün gelip çattığında Amerika’da oturma izni olan bir arkadaşınızın adresine 1.500$’cık bedel karşılığında göndertebilirsiniz.

Etiketler

2 yorum

  • murat-aydin says:

    “Google Glass”ı takarken videolu görüşme sırasında çıkardığı o sesi….. ANLAYAMAZSINIZ! 😀

  • omer-yilmaz says:

    Şu gözlüğü bir ben mi edinememişim…

    Edinmesem de olur sanırım: iPad’in duyurulduğu ilk günleri hatırlıyorum, hızla yayılmış, hepimizi şaşkına çevirmişti. 2 yıldır söylenti şeklinde dolaşan ama bir ürüne dönüşmeyen bir tasarımdan bahsediyoruz.

Bir yanıt yazın