Odağında insan ve toplum olması nedeniyle olağanüstü çeşitlilik, derinlik ve genişlik betimleyen mimarlık eğitimi ve mesleğinin, sorun-potansiyel ve öneri üçlüsü doğrultusunda sahip olduğu yazın ile literatürün zenginliği hepimizce bilinmektedir.
Dolayısıyla, bu doküman böylesi bir arayışa yönelik olmayıp, mevcut literatür içinde de izlenebilen mimarlık eğitiminin temel vazgeçilmezleri ile günümüz dinamiklerini ağırlıkla ülkemiz özellikleri bağlamında kısa genellemeler yaparak bir kez daha hatırlatmayı, bilgileri tazelemeyi, giderek güncellemeyi amaçlamaktadır.
Bu başlık altında başat sorun olarak, galiba ülkemizin somutlaşmış bir “Bilim ve Eğitim Politikası” olmamasını dile getirmek yanlış olmayacaktır. (Dünya ülkelerinin yaklaşık %90’ında mimarlık eğitimi ve mesleği yasalarla düzenlenmiştir.) Bazı üniversitelerimizde yüzyılı aşan sürelerde mimarlık eğitimi veriliyor olmasına, bu anlamda küçümsenmeyecek bir birikimin varlığına ve altmış yıla ulaşan bir meslek örgütlülüğünün varlığına karşın mimarlık eğitimi ile meslek yasası arayışlarının henüz sonlanmamış olması, günümüzde yaşanan sorunlara kaynaklık etmektedir. Bunların önemlileri şöyle sıralanabilir:
Bu sorunları daha ayrıntıya indirdiğimizde tabii ki arttırabiliriz. Ancak her birini sorguladığımızda ve pratiği de kapsayacak çözüm önerilerini geliştirdiğimizde (ki yapılmakta) ortaya “Nasıl bir gelecek? Nasıl bir mimarlık eğitimi?” sorusunun yanıtı ortaklaşa vermek zorunluluğu ve giderek yetkili merkezi kurumların da bu yanıtı irade beyanı olarak kabul etmeleri, bağlamında da mimarlık eğitimi politikasının yasal tabanını oluşturmaları gereği ortaya çıkmaktadır. Bu sürecin sorgulanmasında ve olumlu bir biçimde sonlanmasında üniversitelerin farkındalığına, etkisine ve itici gücüne günümüzde her zamankinden daha çok gereksinme duyulduğunun altını kalınca çizmek gerekmektedir. Çünkü ülkemizde:
Bu sayısal veriler gerçekten son günlerde sıkça dile getirildiği gibi ülkemizde mimarlığın ve mimarlık mesleğinin kimyasının değiştiğini ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle; yapı üretim sürecindeki değişimler, bu değişimin artan mimar sayısını istihdam edememesi, sürekli kontenjan arttırımının sosyolojik etkileri ve zaman zaman mimarlık eğitiminde ticari anlayışların ortaya çıkıyor olması mimarlık eğitimi ile meslek yapısında istenen değişikliklerin başat nedenleri ya da yukarıdaki saptamayı haklı kılan temel parametreler olarak değerlendirilebilir. Ancak burada yapılacak bir önemli çıkarım, ticari endişelerin de tetiklemesi ile birlikte daha bir sertleşip kesinleşen “bölümler / kurumlar arası rekabet” konusudur. Ortaklıkları, işbirliklerini, birlikte üretmeyi, eşdeğerlik çabalarını giderek dayanışmayı zayıflatan bu rekabet ortamı gerçeği taşıdığı olumsuzluklara karşın yine de başta “eğitimde nitelik ve özgünlük” olmak üzere birçok olumlu özelliği pratiğe aktarmayı zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda yapılacaklar kurumun/bölümün rekabet gücünü arttıracak, bir yandan da zayıflıyor olarak tanımladığımız ortak değer ile kavramların yeniden güçlenmesine katkı yapacaktır. Bu bağlamda günümüz açısından öncelikle yukarıda da değindiğimiz gibi “nasıl bir mimarlık eğitimi?” sorusunu yanıtlamak gerekiyor. Bu soru tabii ki yanıtlanmakta, tartışılmakta, üzerine kitaplar/araştırma makaleleri yazılmakta ve ortaya kesinlikle yararlanılması gereken bir zenginlik, genişlik ve derinlik çıkmaktadır. Bu dokümanın sınırları adına, söz konusu yazından şimdilik kısa genellemeler yaparak bu derlemeye devam etmek durumundayız.
Bilindiği gibi kurumlar, nitelikli kadrolarla – insan faktörü – kurumsallaşma yolunda zamana bağlı olarak, kendi amaç ve hedefleri doğrultusunda, geleneklerini, birikimlerini, deneyimlerini, ilkelerini, kurallarını vb. özelliklerini, bir diğer ifade ile; kimliğini oluştururlar. Bu bağlamda bazı temel ilkeleri / eğitimin vazgeçilmezlerini özetlemek gerekirse;
Bu ve benzeri öğrenci odaklı temel ilkeler bir değişim / yenilenmeyi işaret etmekte olup ülkemizde uzun bir sürede kazanılmış deneyim ve birikimler değerlendirilerek ve AB, UNESCO, UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği), EAAE (Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği), ACE (Avrupa Mimarlar Konseyi), CIDA (iç mimarlık akreditasyon kurulu), ARB (mimari kayıt kurulu-ingiltere), NAAB.(Mimarlık Ulusal Akreditasyon Kurulu-ABD), MİAK (Mimarlık Akreditasyon Kurulu-Türkiye), YÖK, direktif ve ölçütleri esas alınarak geniş bir perspektifle uluslararası düzeyde kabul görecek şekilde tasarlanmalıdır.
Böylesi bir model Erasmus, Sokrates gibi öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerinde ve yurtdışı lisansüstü programlarına katılmada kolaylıklar sağlayacak, mezuniyet sonrası alınacak diploma ve ekleri yurtdışı çalışma ortamlarında yeni fırsatlar yaratacaktır.
Öte yandan bir diğer konuda Avrupa Birliği Müktesebatı uyarınca mimarlık eğitimine ilişkin belirlenmiş ve direktif haline gelmiş olan ve aşağıda yer alan bilgi ve becerilerin; mimarlık eğitimi öğrencilerine kazandırılmalıdır.
Bu açıklamaların paralelinde konuya ulusal boyutta bakıldığında; “MOBBİG” Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu’nun ilgili komisyonunun uzun ve yoğun araştırma ile tartışmalar sonucu ülkemiz mimarlık okulları için ulaştığı ilkeler şöyle sıralanmaktadır.
MOBBİG Çekirdek Öğretim Planında Mezunların Kazanması Beklenen Bilgi Ve Beceriler
1. Konuşma ve Yazma Becerileri
2. Eleştirel düşünme becerisi
3. Grafik anlatım becerisi
4. Araştırma becerisi
5. Biçimsel Kompozisyon sistemleri
6. Tasarım becerileri
7. Takım çalışması becerileri
8. Batı Mimarlığı
9. Batı dışı mimarlık
10. Ulusal ve Bölgesel Mimarlık
11. Örneklerden yararlanma becerisi
12. İnsan davranışları
13. Kültürel Farklılıklar
14. Erişilebilirlik
15. Sürdürülebilir Tasarım
16. Program Hazırlama
17. Arazi Koşulları
18. Taşıyıcı Sistemler
19. Çevresel Sistemler
20. Yaşam Güvenliği
21. Bina Kabuğu Sistemleri
22. Bina Servis Sistemleri
23. Bina Sistemlerinin Entegrasyonu Becerisi
24. Yapı Malzemeleri ve Uygulamaları
25. Yapım Maliyeti Kontrolü
26. Teknik Dokümantasyon
27. Mimarlıkta Müşterinin Rolü
28. Geniş kapsamlı tasarım yapma becerisi
29. Mimarın Yönetimsel Rolü
30. Mimari Uygulama
31. Profesyonel Gelişme
32. Liderlik
33. Yasal Sorumluluklar
34. Etik ve Mesleki Hükümler
35. Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon
Bu aşamada; değinilen temel ilkelerden yararlanarak mimarlığın dışında farklı bölümleri de kapsayan fakültelerde (ki tamamı böyle) hızla bütünleşik bir tasarım modeline geçilmesi ve giderek akademik yeniden yapılanmanın gerçekleşmesi adına aşağıda verilen değişikliklerin içleri doldurularak yeniden gündem almaları gerekmektedir.
Mimarlık fakültelerinde yer alan bölümler, en küçük ölçekten en büyük ölçeklere değin “yaşam alanlarımızı” düzenleyecek, şekillendirecek olan hizmet sunucularını (mimarları, iç mekan tasarımcılarını, peyzaj tasarımcılarını, kent plancılarını, moda tasarımcılarını vb.) yetiştiren kurumlar olmaları nedeni ile toplumun sağlığı, esenliği, güvenliği ve refahı ile insanımızın güvenli ve kaliteli bir yapılı çevrede yaşam hakkı için hizmetlerin bütünlüğü ilkesi çerçevesinde AB kriterlerini de dikkate alarak eğitim-öğretim modellerini yeniden yapılandırmaktadırlar.
Çalışma alanlarının sınırları belirgin olmayan sanat, teknoloji, toplum bilimleri, tarih, tasarım gibi birçok disiplini içeren mimarlık temel alanında yer alan mesleklerin etkin olduğu alanlar da giderek genişlemektedir.
Bu bağlamda gerçekleştirilecek, interdisipliner bir eğitim-öğretim modeli, kuram (teori) – kılgı (uygulama) bütünselliğinde, özellikle mimarlık temel alanının uygulamalı bilim (temel ve sosyal), teknoloji ve sanat alanlarını içermesi nedeni ile bütünleşik bir takım çalışmasını olmazsa olmaz hale getiren bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır.
Bu bakış açısı ile farklı bölümlerin iletişim içerisinde, katılımcı, şeffaf, paylaşımcı, her türlü bilimsel gelişmeye ve yeniliğe açık, bireysel gelişmelere yön verici ve özendirici tam gün esaslı, “öğrencilerin, eğitim-öğretimin önemli bir parçası-ortağı olduğu, baştan itibaren kişiliklerine ve beyinlerine saygı gösterilerek özgüvenini geliştirecek, potansiyellerini ortaya çıkarıp geliştirecek aktif yöntemleri içeren” (öğretici ve öğrenci odaklı, usta-çırak ilişkisi içerisinde) bir eğitim-öğretim/tasarım modeli ile yeniden yapılandırılması ilke olarak benimsenmelidir.
Yararlanılan Kaynaklar
• Prof. Dr. Emre Aysu, “Maltepe Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 2010-2014 Yılları Arası Eğitim-Öğretimde Akademik Etkinlikler Değerlendirmesi”, Aralık 2014, İstanbul
• Bülent Tuna, “Türkiye Mimarlık Eğitimi Politikası Arayışları”, Bildiri, Mimarlık Semineri 2015, Mart 2015, İstanbul.
• TMMOB Mimarlar Odası “Mimarlık Eğitim Kurultayı IV – Kasım 2007”, Nisan 2008, Ankara.
• TMMOB Mimarlar Odası “Mimarlık ve Eğitim Kurultayı V – Kasım 2009”, Mart 2010, Ankara
*İlk imaj editör tarafından seçilmiştir.