Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında...
Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’ni ilk duyduğumda, projelere dair herhangi bir çalışma henüz paylaşılmamışken, kentsel dönüşümün her anlamda doğru bir örneğiyle karşılaşacağımı sanmıştım (o zamanki mimarlık öğrencisi hayallerimle). Çöküntü bölgelerinin yeniden yapılandırılarak, kentsel yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen başarılı bir modelin ortaya koyulacağı disiplinler arası yürütülen çalışmalar, analizler…
Kentsel dönüşüm proje alanı olarak sözü geçen yer, Bursa’nın tam olarak merkezinde yer alır. Tophane sırtlarından bakılığında, ki dağ yoluna çıkmadan Bursa manzarası seyredebileceğiniz yegane yerdir, eski Bursa kent dokusunu seçebilirdiniz bundan birkaç sene önce.
Projenin kentliye tanıtıldığı zamanlar, siyasiler tek amaçlarının mahalle sakinlerini mağdur etmeden bölgeyi – burayı özellikle vurgulamak isterim – bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu söylemişlerdi. TOKİ ile imzalanan ön protokoller esnasında dönüşüm projesinin bölge için tarihi bir fırsat olduğu belirtildi. Şehrin çehresinin değiştirmesi – elbette iyi yönde bir değiştirme olmalıydı! – çabalarının ilk adımıydı bu imzalar.
En son geçen hafta çıktım Tophane sırtlarına, Bursa manzarasına son bir veda için. TOKİ projeyi tamamlamak üzere. Cazibe merkezi anlayışının izleri, birbiri ardına safları mümkün olduğunca sıklaştırmak suretiyle dikilmiş, şehrin hiçbir yerinden referans alınamayacak yükseklikleriyle koca koca çirkin ve de ruhsuz beton kütleleri halinde, kentsel bellek olgusunu da yıkarak karşımızda duruyor. Çünkü Bursa’da büyümüş her insanın aklına kazınmış görüntü artık yok. Şimdinin çocuklarında o görüntü asla olamayacak. Artık en büyük manzara, TOKİ manzarası.
Kentin çehresini bu denli darbeleme anlayışını bir kenara bıraktığımızda bile, proje, bir toplu konut projesi olarak da sınıfta kalmış durumda. Yüksek kütleler birbirine o denli yakın ki, aralarına güneş ışığının sızabilmesi büyük mucize olur. Amaç, bölge halkının yaşam kalitesini yükseltmek olmalıyken, daha da düşüreceğine inanıyorum.
Zeytinburnu’na dikilen gökdelenlerin, İstanbul’un meşhur silüetini bozduğu gerekçesiyle – ki başta bunun öngörülmeden, öngörülse de sineye çekilerek onay verilmesi ayrı bir utanç konusudur – kıyametler koparıldı. İşte bu Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’ni de, İstanbul örneğinden farksız görüyorum. Çünkü bu zamana kadar bir şekilde varlığını sürdüren, iyileştirmelere gidilerek de varlığını sürdürmeye pekala devam edebilecek olan kent dokusu, Bursa çehresi, manzarası, rant uğruna parçalandı, yok edildi.
İşte şu anda müthiş dönüşüm, işte TOKİ’nin Bursa’ya tokadı.
10 yorum
ayrıca TOKİ’nin Bursa Kentine Tokadı isimli fotoğraf yarışması da sonuçlandı. İşte o fotoğraflar…http://rktr.co/tc9dgB
Bravo TOKİ’ye… Bursanın içine etmiş; bunu Bursa’ya yapanları bu binalara çivilemek lazım…
SADECE BURSA DEĞİLKİ TÜM TÜRKİYE BÖYLE.TOKİ DE İKAMET EDEN İNSANLARIN CESARETLERİNE HAYRANIM VALLAHİ.PES DOĞRUSU.
bu nasıl bir mimarlık anlayışıdır bu binaları diken mimarlara okulda ne öğretiyolar cok merak ediyorum.
yazık sözde sosyal sorumluluk bilincinde hareket etmesi gerekiyor bu kurulusun. orneklerı cok reklam olsun dıye karadenız yolu kenarında ucube yapılarıda gorebılmek mümkün.
TOKİ’nin Bursa Kentine Tokadı Yarışması’nın linki çalışmıyor. Buradan bakabilirsiniz. http://bit.ly/xT1DPs
Bu bir niyet meselesi galiba, bu insanlara cahil derdim fakat cahil olsalar bile göz var izan var. İnsanların yaşam kalitelerini bu denli etkileyecek aynen bu tonda bir çok proje uygulamaya geçiyor ama bu kadar da kötü niyetli olunmaz ki.
Satatik hesaplamalari ne derece güvenilir bilemiyorum.
Güzel şehir güzel Bursa şehri.. Tabii bir zamanlar…
Bu yapılara bakıldıkça, buraya nasıl yapılabildiler diye sorulacak…