Yapay zekanın inşaat, gayrimenkul ve şehir planlama profesyonelleri için katma değeri nedir?

Yapay Zeka (Artificial Intelligence - AI), sektördeki profesyonellerin günlük görevlerine yaklaşımını değiştiriyor. Yapay zekanın maliyetleri düşürmekten projelerin kalitesini artırmaya ve daha iyi kaynak yönetimine kadar birçok potansiyel avantajı bulunuyor. Peki hangi alanlarda güvenilir bir şekilde kullanılabiliyor? Kullanımı profesyonellere nasıl zaman kazandırır? Yapay zeka ve insanlar birlikte sorunsuz çalışabilir mi? Bu tür bir aracı kullanmanın faydaları neler olacak? Hadi bu soruları yanıtlayalım.

İnşaat: Yapay zeka zaten kullanımda

Yapay zekanın avantajları çok sayıda olmakla birlikte, bunların tümü uygulama bağlamına, geliştirilen araçlara ve her şeyden önce algoritmaları eğitmek için mevcut verilerin türüne ve hacmine bağlıdır.

Uygulamada, yapay zeka inşaat sektöründe halihazırda şunlar için kullanılıyor:

– Otomatik öğrenme çözümlerinin daireler veya mahalleler için optimize edilmiş yerleşim önerileri ürettiği planlama ve tasarım.
– YZ’nın tekrar eden potansiyel sorunlara karşı uyarıda bulunmak ve erken karar vermeyi kolaylaştırarak teslim tarihlerinin güvence altına alınmasına yardımcı olduğu proje yönetimi.
– Yapay zekanın eğilimleri (karşılaştırılabilir projeler arasındaki benzer davranışlar) belirlemek için büyük miktarda veriyi analiz ettiği ve böylece daha iyi anlama ve düzeltme için anormal değerleri belirlediği veri analizi. Bu tür bir analiz, çok çeşitli konularda bilinçli ve öngörülen kararların alınmasını mümkün kılar.
– Yapay zekanın bakım sorunlarını ortaya çıkmadan önce tahmin etmeye yardımcı olduğu kestirimci bakım, daha fazla kullanıcı konforu, daha verimli bakım ve daha düşük maliyetlerle sonuçlanır.
– Yapay zeka, endüstri profesyonellerinin belirli görevleri otomatikleştirerek zamandan tasarruf etmelerini sağlar. Aynı zamanda doğru ve çeşitli bilgilere dayalı kararlar almalarına da yardımcı olur.

Bununla birlikte, yapay zekanın insan uzmanlığının yerini almayacağını vurgulamak önemlidir. Bu yapay zekanın dayandığı kapsamlı verilere dayanarak, profesyoneller deneyimlerine ve karmaşık durumlara uyum sağlama yeteneklerine katkıda bulunurlar. Bu anlamda yapay zeka, profesyonellerin kendi işlerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek ek bir araç olarak görülmelidir. Hatta yapay zekanın (araç) ve profesyonelin birbirini tamamlayıcı bir şekilde çalıştığını düşünmeliyiz. İnsan ve yapay zekayı birleştirerek, karmaşık sorunları çözmek ve projeleri başarılı bir sonuca ulaştırmak için birbirimizin güçlü yönlerinden faydalanabiliriz.

Yapay zeka, farklı zorluklar arasında denge kurmak için bir araç

İnşaat sektöründe her zaman modellemeye ve bir optimum arayışına ihtiyaç duyuluyor. Son birkaç yıldır, proje sahiplerinin beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda, proje tasarımlarında bir kriter olarak fiyata odaklanmaktadır. Bugün, inşaat ve binalar üzerindeki çevresel baskıyla birlikte, karbon etkisi, enerji, atık vb. ek kriterlerin değerlendirilmesinde bir hızlanma var. Bu bağlamda yapay zeka, çok disiplinli optimizasyon çözümleri bulmaya yardımcı olabilir.

Başka bir deyişle, fiyat, karbon etkisi, enerji tüketimi ve atık arasında doğru dengeyi bulmak. Amaç, tüm bu gereksinimleri karşılayacak en iyi çözümü bulmaktır. Tamam, ama mevcut mühendislik ekipleri bunu zaten yapamıyor mu (bazıları bunu söyleyebilir)? Yeterli zamanları yok ve her halükarda bunu, mükemmel optimumu tanımlamak için çok sayıda kullanım vakası üretecek olan yapay zeka kadar hızlı yapamazlar.

Proje kalitesini artırmak için yapay zeka simülasyonları

İnşaat koşullarını simüle etmek ve potansiyel hataları gerçekleşmeden önce tespit etmek için yapay zeka modelleri kullanılabilir. Her şeyi değiştiren bir başlangıç! Önceki projelerde toplanan veriler, en verimli inşaat uygulamalarının belirlenmesine ve inşaat süreçlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Bunun için ön koşul, sorulan sorulara mümkün olan en iyi şekilde yanıt üretecek algoritmaları eğitmek için yüksek kalitede veri hacmine sahip olmaktır.

Binalar karmaşık sistemlerdir. Enerji sayaçlarının ayarlanması zaman alabilir. Bina başlangıcını optimize etmek için makine öğrenimi adı verilen yapay zekayı zaten kullanılabilir. Örneğin, dış aydınlatma için birkaç sayaç olduğunda, tüm sayaçların aynı şekilde davranıp davranmadığını kontrol etmek mümkündür, böylece bağlanmamış veya nominal kapasitesinde çalışmayan sayacı daha hızlı tespit edebilir ve nedeni belirlenebilir. Bunu diğer veri kaynaklarıyla çapraz referanslandırırsak, gerçek zamanlı veri analizine geçebiliriz: daha sonra diğer parametreler üzerindeki korelasyonları ve davranışları belirleyebilir ve böylece neden ve sonuç arasındaki bağlantıları anlayabiliriz. Bunun için ön koşul, sorulan sorulara mümkün olan en iyi şekilde yanıt üretecek algoritmaları eğitmek için yüksek kalitede veri hacmine sahip olmaktır.

Riskleri öngörerek çalışma sahalarında güvenliği artırma

Yapay zeka, işçi güvenliği söz konusu olduğunda da önemli bir rol oynayabilir! Çalışma koşullarını izlemek ve tehlike durumunda işçileri uyarmak için şantiyelere yapay zeka sensörleri yerleştirilebilir. Robotlar halihazırda tehlikeli veya tekrar eden görevleri yerine getirmek için kullanılıyor ve giderek daha fazla kullanılıyor. Bu da insanlar için riskleri azaltıyor. Yapay zeka, riskli bir durumu görsel olarak ve daha hızlı bir şekilde tespit etmemizi sağlamalıdır. Örneğin, kişisel koruyucu ekipmanı olmayan bir işçi. Ayrıca potansiyel olarak dikkat kaybına yol açabilecek bir durumu tespit etmek için de kullanılabilir. Elbette bunu yapabilmek için makineye farklı durumları öğretmemiz ve diğer sahalarda neler olduğunu gösteren verileri kullanarak bir geçmiş oluşturmasını sağlamamız gerekecek. Bu, rasyonel bir kaza olasılığı elde etmenin anahtarıdır.

İnşaat maliyetlerinin ve kullanıcı tüketiminin azaltılması

Yapay zeka inşaat, emlak ve şehir planlama sektörlerindeki profesyonellerin maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Bunu nasıl yapabilir? Pazar talebini daha iyi tahmin ederek, gelecekteki inşaat maliyetlerini öngörerek ve profesyonellerin bütçelerini daha etkili bir şekilde planlamalarını sağlayarak. Son kullanıcılara gelince, onlar da hem gezegenin hem de cüzdanlarının yararına olacak şekilde enerji ve su gibi kaynakların kullanımını optimize etmek için yapay zekadan faydalanabilirler.

Yapay zeka ile endüstriyel verimliliğin artırılması

Yapay zekânın inşaat, gayrimenkul ve şehir planlaması için sağladığı tüm faydalar, sektörün acilen modernleşmesi gerektiğini gösteriyor. Bu da elbette inşaat sektörünün faaliyetlerini tamamlayan farklı profilleri işe almayı düşünmemiz gerektiği anlamına geliyor. Öte yandan, şantiyeleri anlama becerimiz açısından elimizde çok az veri var. Bu yüzden öncelikle hangi verilere ihtiyacımız olduğunu, bunları nasıl düzgün bir şekilde yakalayacağımızı (böylece kullanılabilir olacak), alakalı olmaları için ne sıklıkla yenileyeceğimizi, nerede saklayacağımızı anlamamız gerekiyor… Daha yeni başlayan bir devrim.

Etiketler

Bir yanıt yazın