İsveç ulusal mimarlık ve tasarım merkezi ArkDes tarafından geliştirilen "Street Moves", halkın spor salonundan sosyalleşmeye, ihtiyaç duydukları herhangi bir şeye erişmek için 1 dakikadan daha fazla seyahat etmemelerini sağlayan bir proje.
Paris için geliştirilen 15 dakikalık şehir planlaması konsepti, halkın ihtiyaç duydukları her şeye çeyrek saat içinde (yürüyerek veya bisikletle) ulaşabilmelerini sağlayan bir şehir tasarlamakla ilgiliydi.
Ve şimdi, ArkDes’in yeni “1 dakikalık şehir konsepti”, vatandaşları kapısının hemen dışında kamusal alanlar eklemeye teşvik ederek, Paris’in planını daha da ileri götürüyor. Buradaki fikir, halkın kendi sokaklarının yerleşim planını planlamaya katılmaları ve böylece şehirlerin halkın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmesi: “İsveç’teki her sokak 2030 yılına kadar sağlıklı, sürdürülebilir ve canlı.”
ArkDes, “15 dakikalık şehir” kavramını daha da ayrıntılı bir düzeye taşıyan Street Moves projesi kapsamında, sokakları kullanma şeklimizi dönüştürmek için bir yapı kiti geliştirdi. ArkDes’in Think Tank ekibi, Street Moves’un bir parçası olan yapı kitini oluşturmak için İsveç hükümeti ile birlikte çalıştı.
Şu anda Stockholm, Gothenburg ve Helsingborg’da test edilen ve değerlendirilen yapı kiti, birbiri üzerine yerleştirilebilen, genişleyebilen, farklı parçalara sahip modüler bir ahşap platform içeriyor.
Lundberg Design tarafından tasarlanan yapı kitiyle, şehir sakinlerinin oyun alanları, açık hava spor salonları, şehir bahçeleri, depolar, sosyal merkezler, açık hava toplantı alanları, arabalar için elektrikli şarj istasyonları ve elektrikli scooterlar için park yeri gibi ortak kullanım alanlarını hızla inşa edebilecekleri anlamına geliyor.
Street Moves’un temel ilkelerinden birisi, bir şehrin arabalardan çok insanlar tarafından kullanılması. Street Moves projesinin proje yöneticisi Daniel Bystrom, “Son 60 yıldır şehirlerimizi arabalar etrafında planladık. Başka şeyler için caddeler tasarlamaya başlama zamanı. Artan yeşil alan ihtiyacını karşılamak, şehirde buluşma yerleri tasarlamak gibi.”