1. Geleneksel Gezi Parkı Şenliği Gerçekleşti!

1. Geleneksel Gezi Parkı Şenliği 4 Mart Pazar günü Taksim Gezi Parkı'nda gerçekleşti.

Yakın bir zamanda yapılması planlanan Taksim Meydanı projesine yönelik ‘biz ne gibi bir fikir üretebiliriz’ fikrinden yola çıkan Herkes İçin Mimarlık Derneği öncelikle 26 Şubat Pazar günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ‘Herkes İçin Taksim’ isimli atölye çalışması gerçekleştirdi. Atölyenin amacı dernek dışından katılımcılarla da beraber bir beyin fırtınası oluşturmak, fikir havuzu oluşturmaktı. 30 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen atölyede, ilk etapta ortaya çıkan 35 fikir, gün sonunda 3 ana başlık altında toplandı. Atölyenin bitişini takip eden günlerde iletişime ve fikirlerin nasıl üretime geçeceğini planlamaya devam eden katılımcılar, atölyenin ilk ortaya koyduğu ürün olarak 1. Geleneksel Gezi Parkı Şenliği’ni 4 Mart Pazar günü gerçekleştirdi.

1. ve geleneksel kelimelerini birarada kullanarak ironik bir durum yaratmayı hedefleyen şenlik, piknik temasını ön plana çıkarak, kentin en merkezi noktasında bulunan ve kent sakinlerine hiçbir söz hakkı verilmeden değiştirilmek istenen bu parkta, doğal bir kullanım ortamı yaratmak istemiştir. Şenlik etkinliğinden habersiz o gün parkta bulunan ve şenlik haberiyle parka gelen yaklaşık 200 katılımcı ile beraber Gezi Parkı’nda keyifli bir gün geçirildi. Gün içerisinde çeşitli top ile oynanan oyunlar, jonglör ekiplerinin performansları, Istanbul Lindy Hoppers grubunun swing dansları, “biz” grubunun akustik konseri ve şenliği görüp birkaç parça çalmak istediğini söylenen ABD’li bir sokak müzisyeninin performansı gerçekleşti. Katılımcılar da yanlarında getirdikleri yiyecek içecekler ile parkın çimenlerine yayılarak piknik yaptılar. Şenlikle ilgili fotoğraflara www.flickr.com/photos/herkesicinmimarlik adresinden ulaşılabilir.

Gün içerisinde park kullanıcıları ile yapılan konuşmalarda Taksim için düşünülen proje anlatıldı ve parkın sakinlerinin pek haberdar olmadıkları bu proje karşısında bilgilendiklerinde gösterdikleri karşı tepki yerinde gözlemlenmiş oldu. Gerek park sakinlerinin bu tepkileri, gerek katılımcıların olumlu yaklaşımları, atölyenin de hedeflediği Gezi Parkı’nda sürekli bir kullanım durumu yaratma ve Taksim Meydanı için düşünülen projeye karşı yerinden bir cevap üretme fikri için umut verici oldu. Bu bağlamda şenlik isminde kullandığı ‘geleneksel’ kelimesini gerçeğe yansıtmak ve Taksim Meydan projesine karşı hareket etmek için kalan bu kısıtlı zamanda daha fazla ses çıkartabilmek için 11 Mart Pazar günü şenliğin ikincisi gerçekleşecek.

Kentin merkezinde yer alan, bizler için yapıldığı söylenen bir yenilenmeyle projesiyle aslında elimizden alınacak olan bu parkın, kullanımına engel durumların küçük değişikliklerle, veyahut böyle değişikliklere hiç gerek kalmadan doğal bir şekilde kullanabileceğini göstermek için ve keyifli bir pazar günü geçirmek için 11 Mart Pazar günü herkesi Gezi Parkı’na bekliyoruz.


Etiketler

Bir yanıt yazın