Tolga Demirel, eşi Ayşegül ve kızları Maya'nın yaşamları; mayıs ayından itibaren kendi inşa ettikleri bu 'kutu ev'de geçecek. Bu fikri 2011'de bulan ve 5 yılda hayata geçiren Tolga Demirel, evin yapım aşamasını Hayalimbiciftlik.com sitesine anlattı.
Kırsala yerleşmeyi düşünen hemen herkesin kafasında kendi evini yapma fikri var. Yıllarca reklam ve moda sektöründe çalışan Tolga ve Ayşegül Demirel çifti ise bu hayallerini gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Ve 4 yaşındaki kızları Maya ile birlikte bir dağ evine yerleşmeye karar verdiler.
Aylarca kendilerine ait bir düzeni nasıl kuracaklarını düşündüler, araştırdılar. Ve izmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt Köyü’nde karar kıldılar. Ve kendi elleriyle kendi evlerini yaptılar… 10 bin TL’ye mal ettikleri kutu evlerinde mayıs ayından itibaren yaşamaya başlayacak olan çift, İstanbul’da bulunan evlerinden gelen kira geliri ve arıcılıkla geçinmeyi planlıyor. Evlerinin çevresinde bulunan incir ve ceviz ağaçlarının mahsüllerinin bir kısmını da satmayı düşünüyorlar.
Yapı ressamlığı mezunu olan 42 yaşındaki Tolga Demirel, ‘Şehirde çok kısıtlı bir hayat yaşıyoruz. Dört duvar arasında tıkanmış durumdayız. Oradaki özgürlük hissini, şehirde, hiçbir şekilde hissedemiyorsun. Duygu derken o; o özgürlük hissi… Elinin altındaki malzemeyi kullanarak istediğin kadar yaratıcı olabilirsin doğada…’ diyor.
İşte Tolga Demirel’in kendi ağzından ailesinin ilham veren hikâyesi…
Evin ilk çizimleri
Bende bu ışık ilk kez 2011 yılında gittiğim Ekolojik Mimari Atölyesinde yandı. Toprak, çamur, saman, taş, ahşap ve bunların çeşitli kullanımları ile çok farklı yapı çözümleri üretmek mümkündü. Üstelik bu malzemeler endüstriyel muadillerinin aksine, geri dönüşebilir, sağlıklı ve ucuzdu. İnsanın kendi yaşayacağı yuvayı kendisinin yapması kadar doğal birşey var mıydı? Her hayvan yuvasını kendisi yapıyorken biz niye yapamayalım?
Bundan sonraki bir kaç yıl bizim için internette doğal yapı teknikleri ve mimari konusunda hummalı bir araştırmayla geçti. İlk yıl, baharda çadırımızı kurup bahçeyle uğraşmaya başlamış ama evi nasıl, nereye, ne kadar büyüklükte, hangi teknikle yapacağımıza karar veremeden yazın ortasını geçirmiştik bile. Sonra ziyaretimize gelen bir arkadaşımızın “Ne düşünüyorsunuz? İste keçi dama orada duruyor, sapasağlam. Kaldırın çatısını, bir asma kat yapın girin içine” demesi üzerine bu keçi damı üzerinden devam etmeye karar verdik.
Evin yalıtımı ve büyüklüğünden son derece memnunuz. Henüz tam bitmeyen duvarlarına rağmen ısınma ile ilgili hiç bir sıkıntı yaşamadan karlı-donlu geceler geçirdik. En geniş katı 30 m2, banyo olacak eski keçi damı ve yatak katı dahil 45 m2 olan küçücük bir yuva. 3 kişilik ailemizin kötü hava şartlarında sığınak ihtiyacını karşılayacak kadar büyük; ısıtmakla, temizlikle dekorasyonla fazladan uğraştırmayacak kadar küçük. Uyku hariç, hayatının çoğu dışarda geçen kırsal insanı için ideal bir ev.
1 Yorum
süper