Mimar Engin Yenal'ın hazırladığı "101 Yapı ve Yer - TÜRKİYE" Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı.
Anadolu’nun kent ve mimarlık tarihinde yer eden 101 simgesel yer ve yapının derlendiği kitabın tanıtım metni şöyle:
Anadolu’nun tarih öncesi döneminden günümüze dek barındırdığı yapılı çevre ve binaları inceleyen bu kitap konunun özellikle mekân ve zaman boyutlarına odaklanmaktadır. Kültür tarihi yazımında çağdaş yaklaşımlar bu boyutların süreklilik niteliğini öne çıkarmayı amaçlamanın yanı sıra “çevresel-biçimsel-kurumsal-imgesel-evrimsel” vb arayışların etkin boyutlarda irdelenmesi ve açıklanmasına yönelmektedir.
Kitapta belirleyici mekân olan Anadolu’nun arkeolojik bulgularla kanıtlanan tarihsel geçmişi zaman boyutunda İÖ 500.000’lerden başlayan dönemler ve alt dönemler düzeninde karşılaştırmalı perspektifle araştırılmaktadır.
Anadolu’da geçmişi yaklaşık on iki bin yıl geriye giden yapılı çevrenin süreklilik gösteren evrelerini, içeriksel bütünlüğü olan kültür tarihini farklı işlev ve biçimlerdeki yapılar aracılığıyla ayrıntılarıyla incelemek, irdelemek ve tanımlamak izlenen çok boyutlu yöntemin önemli öğeleri olarak ele alınmıştır.
Kentsel imgeyi oluşturan ve 101 örnekle sınırlanan simgesel yer ve yapıların ancak çevreleriyle karşılıklı ilişki düzeniyle anlam kazanabilecekleri öngörülmüştür. Bunların gruplar ve alt gruplarda yer alarak kronolojik sıralanmalarıyla tarihsel perspektifteki işlevsel ve biçimsel evrimlerine yönelik karşılaştırılmaları sonucu oluşan bu kitap çağdaş kültür tarihi yazımında ilginç bir deneme sayılabilir.
Kitabın İgilizce baskısına buradan ulaşabilirsiniz.