124 Yıllık Tarihî Erzurum Lisesi’nin Belgeseli Çekiliyor

1889’da açılan Erzurum Lisesi’nin tarihi belgesele konu oldu. Film, okulda eğitim görmüş 124 kişi ile görüşülerek hazırlanıyor. Aynı liseden mezun yönetmen Murat Bulut’un amacı, tarihe tanıklık eden liseyi yeni nesillere aktarmak.

Sultan II. Abdülhamit Han’ın kurduğu 25 okuldan biri Erzurum Lisesi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski okullarından olan 124 yıllık tarihi lise birçok öğrenci yetiştirdi. Bunların arasında, eski Milli Eğitim Bakanı Rıfkı Danışman, eski Adalet Bakanı Nejat Eldem, hattat Fuat Başar var. Bir asrı geçen zamana tanıklık eden lisenin tarihi belgesel filme konu oluyor. Lisede eğitim görmüş, siyasetçi, akademisyen, bilim adamı ve sporcu ile yüz yüze görüşülerek hatıraları dinleniyor. Belgeselin yönetmeni ise yine aynı okuldan mezun olan Atatürk Üniversitesi Radyo ve Televizyon Sinema Bölümü hocalarından Murat Bulut. Projenin fikir sahibi Bulut, belgeselle tarihe tanıklık eden bir lisenin nesillere aktarılmasını hedeflediklerini söylüyor.

1960’tan 1990’lara kadar liseden mezun olmuş başarılı insanlara ulaşıldı. 2 yıl süren hazırlık aşamasının ardından ilk deneme çekimleri yapıldı. Eğitim, spor, sanat, ekonomi ve siyasi alanda başarı göstermiş 124 mezunun görüntülü kayıtları alındı. 6 ayda tamamlanması hedeflenen filmin ilk aşaması İstanbul’da gerçekleşti. Mezunların bulunduğu illere göre çekimlerin devamı Ankara, İzmir ve Bursa’da yapılacak. 1937 dönemi mezunlarına kadar hayat hikayelerinin yer alacağı belgesel 5 kısımdan oluşacak. Belgesel için 2 senedir tarihi arşivleri araştırdığını belirten Bulut, “Erzurum Lisesi 1889 yılında kurulduğunda tüm bölgeye hitap eden İdadi Leyli Meccani (Parasız Yatılı) okulu olarak hizmet vermiş tarihi bir lise. 1915’te Erzurum Lisesi öğrencileri Hasankale’de sıkışan orduya erzak yardımı yapıyor. O yıllarda lise mezun vermiyor.” diyor. Okulun Kurtuluş Savaşı dönemlerine de tanıklık ettiğini aktaran Bulut, “Bilinmeyen tarihi yönlerini yeni neslin devamı olacak öğrencilere anlatmak istedik. Türkiye’de en başarılı mezunlarla konuşarak ve tarihini onlardan dinleyerek çekimleri yapıyoruz. İkinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale gibi o dönemin savaş hikayelerini, gelenek ve göreneklerini, eğitim hayatını dinledik.” diye konuşuyor. 1937’den 1960 dönemlerine kadar Türkiye’nin başarılı isimleri arasında yer alan mezunların eğitimle ilgili disipline çok önem verdiklerini anlatıyor. Eylül ve ekim aylarında bitirilmesi hedeflenen projenin çekimleri tamamlandıktan sonra anlatılanlar arşivlere kaynaklık etmesi açısından yıllık şeklinde hazırlanacak. Mezun olan 124 kişinin hikayeleri ve lisenin tarihi yıllıkta yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın