17. Yüzyılda Yapılmış Bir Binanın Dönüşümü

BICA Arquitectos tarafından tasarlanan projenin çıkış noktası Lizbon şehrinde Travessa da Portuguesa'da bulunan bir yapının iç ve dış mekanlarının genişletilmesi, kapsamlı bir şekilde iyileştirilmesi olmuş.

3 kat, çatı katı ve bodrumdan oluşan bina 6. yüzyılın ikinci yarısında veya 7. yüzyılın başında inşa edilmiş.

Projenin ilk adımı olarak çatı yıkılarak, bir yaşam alanı ve Tejo Nehri’ne bakan üst katta bir teras ile yeni bir dubleks daireye dönüştürülmüş. Sokağa bakan kısımda üç balkon penceresi ile tasarlanmış yeşil bir çinko mansart, altlarında orijinal pencerelerle hizalanmış. Yeşil çinko mansart, Marsilya kiremitlerinden yapılmış çatı ile tezat oluşturmuş. Binanın cephesinde yer alan geleneksel azulejo karolarını kaplamak için de mahallenin karakteristik rengi olan yeşil rengi seçilmiş.

Bu yapı için özel olarak üretilen koyu renkli sırlanmış karolar sokağa hareket kazandırırken kireçtaşındaki taş işçiliği ile mimari unsurlar öne çıkarılmış.

Binanın içinde caddeye bakan pencereleri olan oturma ve yemek odalarına öncelik verilerek işlevsel alanların organizasyonu düzeltilmiş. İki yatak odası arka tarafta bulunan pencerelere ve balkona açılırken, mutfak ve banyo iç bölümde planlanmış.

Dış duvarlarda kullanılan renk dairelerin içerisinde de kullanılmış. Cepheyi oluşturan karolar, banyolarda da iç mekanın bir parçası haline getirilmiş. Mutfak tezgahlarının arka kısmında özel olarak üretilmiş 3 boyutlu karolar kullanılmış. Zeminler Riga ahşabından ve dolaplar akçaağaç kontrplaktan yapılmış. Mobilyalar, binanın geneliyle tutarlılığı sağlamak için mimariye uyacak şekilde seçilmiş ve tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın