1950’lerden Kalma Bir Stadyumun Yenilenmesi

Baíto Architectes ve Atelier Pirollet Architectes, Fransa'daki 1950'lerden kalma bir stadyumu yeniledi.

Baíto Architectes ve Atelier Pirollet Architectes, Fransa’nın La Ciotat kentindeki 1950’lerden kalma eski bir stadyumu yenileyip tribününü onararak modern bir giriş ekledi.

Yenilenen tribün, 1958 yılında inşa edilen mevcut yapıya modern bir dokunuş katıyor.

Yenilemeden önce, stadyum 900 kişilik oturma grubunu taşıyan boyalı beton direkler ve kirişlerden oluşan bir düzenlemeye sahipmiş.

Eğimli oturma alanlarının altındaki soyunma odaları ve servis tesisleri beton duvarlardan oluşan bir strüktüre sahipmiş. Nispeten modern tasarımına rağmen, stadyum tribünü yaşlanma belirtileri gösterirken su geçirmezliği zayıfmış.

Baíto Architectes ve Atelier Pirollet Architectes, tribünün onarımı ve su yalıtımını üstlenirken stadyuma açılan beton gölgelik de dahil olmak üzere yapının mevcut özelliklerinin bir kısmını kormuş.

Stadyumun tasarımını tanımlayacak şekilde büyüyen beton çatı, yapının geri kalanının üzerine konsol olarak yerleştirilmiş. Böylelikle stadyum kirişlerle kesilmeyen pürüzsüz bir yüzeye sahip olmuş.

Çatı ve tribün yapısı korunurken zemin kattaki tesisler kaldırılarak binanın orijinal yapısı ortaya çıkarılmış, buraya yeni soyunma odaları ve spor tesisleri yerleştirilmiş.

Tribün saçaklarının altına gizlenmiş iç mekanlara, zemine gölgeler düşüren ritmik beton çerçevelere sahip kapalı bir yürüyüş yoluyla ulaşılıyor.

Kapalı yürüyüş yolunun yanlarına doğru uzanan, toprak renkli kapılar ardında ayrı odalar yer alıyor.

Her odanın içinde, parlak renkli fayanslar, duvarlar ve bankların aracılığıyla aynı pişmiş toprak tonu hakim. Nötr tonlu duvarlar ve zeminler ile açık beton tavanlar hem içeride hem dışarıda tasarımın soluk bej renklere hakim olmasını sağlıyor.

Yapısal elemanlar binanın imajını yumuşatmak ve canlandırmak için kullanılan yerel malzemeleri hatırlatan pişmiş toprak rengine sahip.

Stadyumun bir tarafına tesise girişe sağlayan içinde bir asansörü barındıran büyük bir monolitik beton hacim eklemiş.

Tepe noktasına doğru daralan merdiven, ek kamusal tesisleri barındıran bir yaya köprüsü ile tribüne bağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın