2. Dünya Savaşından Kalan Sığınağın Dönüşümü

2. Dünya Savaşından Kalan Sığınağın Dönüşümü

İngiliz ofis Corstorphine & Wright, İngiltere'nin Dorset'teki 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bir sığınağı bir tatil evine dönüştürdü.

Ringstead köyü yakınlarındaki kanala bakan iki yatak odalı tatil evi, 1939’da Chain Home radar algılama sisteminin bir parçası olarak inşa edilmiş bir sığınakta bulunuyor. Corstorphine & Wright, mevcut yapının neredeyse tamamını koruyarak tarihi atmosferi sürdürmek için yapı mühendisi Symmetrys ile birlikte çalışmış.

“Terk edilmiş yapıyı bir tatil evi olarak yeniden kullanmak istedik, ancak bunu binanın tarihinin ve tarihi öneminin binada kalan herkes tarafından okunmasına ve deneyimlenmesine izin verecek şekilde yaptık. Fiziksel zorluklara rağmen, tasarımcılar olarak bizim için en önemli şey sığınağın hikayesini anlatmaktı. Duvarları sıvayıp boyasaydık, standart donanımlar ve ahşap zeminler kursaydık, orijinal binanın tüm duygusu kaybolacaktı. Sığınakta konakladığınızda başka bir tatil evinde değil sığınakta kaldığınızın ve tarih yaşadığınızın bilincinde olmanız şart.”
Corstorphine & Wright Direktörü Jonny Plant

76 metrekarelik sığınağın yapısının büyük bir kısmı korunup açıkta bırakılırken stüdyo ön duvarda pencere görevi görmesi için büyük bir delik açmış. Corstorphine & Wright, binanın savaş dönemine atıfta bulunmak için bu deliği bir bomba patlaması gibi gösterecek şekilde şekillendirmiş.

Sığınakta odalar, odun sobası, oturma yeri ve yemek masası içeren merkezi yaşam alanı etrafında düzenlenmiş. Ana yatak odası oturma odasından bir cam kapı ile ayrılmış, mutfak, ikinci yatak odası ve banyo iki yandaki odalara yerleştirilmiş. Işığın ikinci yatak odasına girmesine izin vermek için ikinci, daha küçük bir bomba patlatma açıklığı oluşturulmuş.

Corstorphine & Wright, iç mekanların binanın karakterini korurken misafirleri rahat ettirmesini istemiş. Beton duvarlar açıkta bırakıldı ve tatil evi boyunca cilalı bir beton zemin döşenmiş.

Plant, “Yapısal betonun iç kısmına herhangi bir cila uygulamayarak, bir sığınak hissini koruyabildik. Bu, binanın su yalıtımı ve dışarıdan yalıtılması anlamına geliyordu. Yeni yalıtımlı, cilalı, yerden ısıtmalı beton zemin, yeni mobilya ve doğramalarla birlikte konforlu bir ortam sağlıyor. Beton, muhtemelen yeni aydınlatma ve kütük brülörü ile birleşen yerel Portland taş ocaklarından dolayı doğal olarak sıcak bir renk tonuna sahip.”

 

Etiketler

Bir yanıt yazın