2. İstanbul Tasarım Bienali'nin teması, küratör Zoë Ryan tarafından 13 Kasım 2013 tarihinde FerahFeza'da yapılan bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) tarafından ilki 2012 yılında gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali’nin ikincisi 18 Ekim-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
2 .İstanbul Tasarım Bienali basın toplantısına, basın mensuplarının yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinin dekanları, akademisyenler, mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Açılış konuşmasını IKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın yaptığı basın toplantısında, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ile 2. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörlüğünü üstlenen, Chicago Sanat Enstitüsü Mimarlık ve Tasarım Bölümü başkanı Zoë Ryan bienalin temasını açıkladı. 2.İstanbul Tasarım Bienali, “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığı altında şu sorunun cevabını arayacak: “Şu anda gelecek nedir?”.
Bienal, tasarımcıları manifesto üzerine yeniden düşünmeye, onun düşünceyi ifadeye büründürme gücünden ve önemli soruları çerçeveleme yetisinden yaralanmaya davet ediyor.
Tarih boyunca manifestolar sınırsız diyaloğu besleyen ve radikal bir süreç olarak sorgulamanın peşinden koşan hedef beyanları olarak işlev gördü. Manifestolar çoğunlukla beyanla arzu arasında bir yerde duran metinler olarak üretildi. Peki bugünün bağlamında manifestoyu tasarımda eleştirel düşünce için bir katalizör olarak nasıl geri kazanabiliriz? Manifesto bir eylem, bir hizmet, bir kışkırtma veya bir nesne olarak yeni baştan icat edildiğinde, hem olumlu hem de olumsuz sonuçlara yönelik özgün ürünler oluşturmak yolunda hangi yeni ihtimaller barındırabilir?
Bienalin, bu soruların cevaplarını İstanbul’da araması da bir rastlantı değil. Zoë Ryan konuşmasında hızlı bir dönüşüm sürecinden geçen İstanbul’u, tasarım ve tasarımın günlük hayatla ilişkisine dair alternatif düşünce üretmenin merkezlerinden biri ve bienal için ideal bir şehir olarak tanımladı ve bu şehri; projeler, konuşmalar, atölye çalışmaları, yayınlar ve eylemler için olduğu kadar online inisiyatifler oluşturmak için de bir uzam olarak kullanılacağını belirtti. 20.yüzyıldan bu yana ortaya konan manifestoları örnekleyen Ryan, 21.yüzyılda meselelerin yeniden ele alınabilmesi için yeni dillerin, formların ve yöntemlerin olması gerektiğini vurguladı. Ryan “Tasarımcılar, size ihtiyacımız!” var sloganıyla toplantıyı sonlandırırken, tasarımcıları Şubat ayına kadar günümüzün manifestosunu yazmaya/çizmeye/söylemeye/fısıldamaya/kopyalamaya/çoğaltmaya/formüle etmeye veya icat etmeye çağırıyor.
Bienal kapsamında gerçekleştirilecek akademi programı, atölye çalışmaları, tasarım yürüyüşleri, yaratıcı film kuşağı, seminer ve paneller gibi etkinliklerin ayrıntıları ve bienalin mekanları ise daha sonra açıklanacak. Sergi alanı, katalog ve görsel kimlik SUPERPOOL ve PP (Project Projects), bienalin tanıtım kampanyası ise Alametifarika tarafından hazırlanacak.
İlkinde olduğu gibi, 2. İstanbul Tasarım Bienali de, kentsel tasarım (şehir ve bölge planlama), mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda ve tekstil tasarımı ile yeni medya tasarımı gibi başlıca disiplinleri ve ilgili tüm yaratıcı alanları kapsayacak.
2. İstanbul Tasarım Bienali’ne katılmak isteyenlerin 1 Şubat 2014 tarihine kadar imge, animasyon, video, garfik, diyagram ve/veya metin formunda manifestolarını göndermesi gerekmekte. Başvuru koşulları detaylarına tasarimbienali.iksv.org adresinden ulaşılabilir.
1 Yorum
tasarim,bu kelimeyi gorur gormez ne geliyor insanin zihnine.hep gelecege dogru bir hareket varmis gibi bu kelimede.daha guzel bir hayat icin ,daha kaliteli bir yasam icin,daha modern bir dunya icin,hepsi icin ne gerekiyor,tasarim tabi.
daha guzel tasarimlarin hic sonu olmadigina gore bu devir sonsuz vir devirdir tabi.
sahiden ,su anda gelecegin tasarimi nasil olabilir.
cok guzel bir secim,tebrikederim.
saygilar,mithat