2011 yılında Arkitera Mimarlık Merkezi olarak çok çalıştık. Peki geride bıraktığımız yıla bakıldığında Arkitera.com'da en çok hangi haberler okunmuş? Hangi projeler incelenmiş? Mimarlık gündeminde neler konuşulmuş?
Türkiye’nin en fazla takip edilen mimarlık yayını Arkitera.com 2011’de yüzünü yeniledi. Arkitera.com artık daha hızlı, daha sosyal, daha interaktif, daha kapsamlı ve daha güncel bir hale geldi. Arkitera.com sadece salt bilginin biriktiği, bir nevi arşiv sitesi olmaktan çıkarak bilginin hızlı bir şekilde üretildiği ve paylaşıldığı bir platform haline geldi.
Arkitera.com’da öne çıkan pek çok önemli yenilikten biri sosyal paylaşım olanağı. Sisteme sosyal paylaşım ağı hesabıyla giren kullanıcılar yeni sitede her türlü bilgiyi, haberi ve yorumu isterlerse Facebook ve Twitter profillerinde yayınlayabiliyor. Bu sayede sektöre ait tüm yenilikler anlık olarak sosyal medyada paylaşılabiliyor.
Bir başka yenilik ise, etiket sistemi. Yeni sitede bütün içerik etiketler üzerinden ilerliyor. Bu yeni sistem hem okuyucular hem de içerik hazırlayanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Etiket sistemi sayesinde gündemde yer alan herhangi bir habere ait tüm geçmişe, yorum ve içeriğe kolayca ulaşılabiliyor.
Arkitera.com’da bulunan etiketlerin tümü www.arkitera.com/etiket adresinden görülebiliyor. Etiketlere tıklandığı zaman ilgili içerik sayısı bölümlere ayrışmış olarak listeleniyor. Ayrıca etiketlere eklenen “hashtag”ler sayesinde bölümlere girilen içeriklerin altında Twitter üzerinde konuyla ilgili yapılan bütün yazışmalar görülebiliyor. Twitter’a gönderdiğiniz mesajların ilgili içeriğin altında çıkmasını isterseniz “hashtag” ekleyebilirsiniz. “Hashtag”leri www.arkitera.com/etiket adresinde bulabilirsiniz.
Tüm bu büyük değişimlerin ardından neler en çok ilgi çekti? Haydi hep birlikte tek tek Arkitera.com bölümlerinin Haziran 2011’den bu yana en çok okunanları arasında bir tura çıkalım:
1- Arkitera Öğrenci Partisi: 5’i BirYerde
Mimarlık, şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık ile endüstri ürünleri tasarımı bölümü öğrencilerinin bir araya gelip bir ağ oluşturması için 5 Ekim 2011 tarihinde Çubuklu Hayal Kahvesi’nde yapılması planlanan Arkitera Öğrenci Partisi yeterince katılım sağlanamadığı için iptal edilmişti. Artık kısmet başka partilere…
İlki İstanbul 2010 AKB etkinlikleri kapsamında, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Açık Kapı Festivali’nin ikincisi VitrA sponsorluğunda mimarlık haftasını da içine alan 1-9 Ekim 2011 tarihleri arasında yeniden gerçekleşti.
Kapıların artık duvar olmadığı bu festivalde keyifli anlar yaşandı.
Festivale dair en çok tartışılan konu ise etkinliğin ücretli olmasıydı. Bunu defalarca açıkladık, ne yazık ki bir etkinlik ücretsiz olunca katılımcılardan bazıları çeşitli bahanelerle gezilere katılmadı. Bu yüzden de aslında orada bulunmak isteyen bir sürü kişi bu deneyimlerden mahsur kaldı…
Bu sayede neredeyse kayıt olmuş tüm kişilerin katılımıyla festival gerçekleşti.
Peki festival sırasında hangi yapılar gezildi? Buradan merakınızı giderebilirsiniz.
3- Uluslararası Mimarlık Bienali Antalya (IABA)
“Mimarlık Bienali”, Mimarlar Odası Antalya Şubesi önderliğinde tüm Mimar Odalarının desteğine açık olarak 26-29 Ekim 2011’de Antalya’da düzenlendi. Mimarlık Bienali sırasında neler yaşandığını gün gün size aktardık. İşte hepsi burada.
Arkitera.com’un eski bölümlerinden Köşe Yazısı‘nın vazgeçilmez isimlerinden Hüseyin Yanar, geçtiğimiz sene bol bol yazı göndererek Görüş’ü destekledi. Bu yazı ise İzmir’de, Mimarlık Haftası 2011 çerçevesinde düzenledikleri “Kentte Mimarlığı Aramak” başlıklı bir workshop üzerineydi.
Fotoğraflar Gürsel Egemen Ergin
Görüş’ün sahibi Begüm Karamanoğlu, yazısında Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’nde neler olup bittiğini anlatıyordu.
3- Eskiz Bir Kent: İ s t a n b u l…
Yine bir Hüseyin Yanar yazısı. Yanar’ın Helsinki Aalto Üniversitesi’ne bağlı Kent ve Bölge Planlama Bölümü’nde yapılan bir program için İstanbul’u nasıl anlattığıyla ilgili olan Görüş’ünde Ekümenopolis’e de değiniyor.
1- Norveç’te Heyecan Verici Yolculuklar
Arkitera.com editörlerinden Derya Yazman‘ın haberine göre, “Norveç’teki National Tourist Routes, kuzeyden güneye seçilmiş 18 rota ile Norveç’in nefes kesen peyzajını gözler önüne seriyor”…
Seçilmiş olan bu 18 rotada bir kez daha yolculuk yapmaya ne dersiniz?
2- Dev Akvaryumun Kapıları, Henüz İnşası Sürerken Açıldı
Fotoğraf: Uğur Ceylan
Arkitera.com editörlerinden Pınar Koyuncu‘nun haberi epey ses getirdi.
Haberde Hayri Anamurluoğlu’nun projesi olan ve ihalesi 8 yıl önce yapılmış olan “dev” akvaryumun 25 Haziran 2011 tarihinde başbakanın da katılımıyla ziyaretçilere kapılarını açtığı belirtiliyordu.
3- Arkitera Ödülleri Vakko Moda Merkezi’nde Sahiplerini Buldu!
Fotoğraf: Uğur Ceylan
Arkitera.com editörlerinden Selin Biçer‘in kaleme aldığı gecenin haberi şu şekilde:
“Arkitera Ödülleri, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 22 Kasım 2011 akşamı Vakko Moda Merkezi’nde düzenlenen ve Gerflor’un sponsor, HP’nin teknoloji sponsoru olduğu bir törenle sahiplerini buldu.”
O gece neler olduğunu izlemek ya da tekar hatırlamak isterseniz, videosu işte burada:
1- 1. Ödül, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsü Master Planı Davetli Yarışması
Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi tarafından açılan davetli yarışmada birincilik ödülünü Alişan Çırakoğlu ve Ilgın Avcı’dan oluşan ekip kazandı.
Bu davetli yarışmaya katılan diğer projeleri ise buradan inceleyebilirsiniz.
2- Katılımcı, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsü Master Planı Davetli Yarışması
Aynı yarışmaya katılan başka bir ekip ise Ömer Selçuk Baz, Okan Bal ve Murat Parlak’tan oluşuyordu.
3- 1. Ödül, Manisa Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması
Tasarımını Numan Kerem Piker ve Mehmet Can Anbarlılar’ın yaptığı proje yarışmada birincilik ödülünün sahibi oldu.
Manisa Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması’na katılan tüm projeler Arkitera.com’da yayınlandı. Katılan projeleri buradan inceleyebilirsiniz.
1- “Çevresel Faktörlerle Sağlam Bağlar Kurmak Benzersiz Projeleri Doğurur”
Fotoğraf: Uğur Ceylan
Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy Kampüsü’nü tasarlayan RMJM New York ofisinden Roger Klein’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşide Klein’ın eski RMJM günleri, Hillier Architecture’ın yapısı, LEED Sertifikası ve yeşil binalar hakkındaki görüşleri yer alıyor.
2- Yıldız’dan Artuklu’ya, 1.500 km Uzağa Neden Gidilir?
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ayrılan Uğur Tanyeli, Mardin Artuklu Üniversitesi ile ilgili Ömer Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.
Tanyeli’nin YTÜ’den ayrılış sürecini detaylarıyla anlattığı söyleşi mimarlık dünyasının gündemine oturdu.
Mimarlık fakültesinden mezun olduktan sonra fotoğrafçılık eğitimi alan ve mimari fotoğrafçı olarak mesleki yaşamını sürdüren Gürkan Akay ile “Mimarın gözünden, fotoğrafçının objektifinden mimari fotoğraf” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
1- T.C. Hatay İl Genel Meclisi – İl Özel İdare Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
Hatay İl Özel İdaresi tarafından mevcut binanın ihtiyaçlara cevap verememesi nedeni ile “Hatay İl Özel İdaresi Binası Proje Yarışması” açıldı. Bu yarışma geçen sene en sıkı takip edilen yarışmalardan biri oldu.
Bu yarışma sürecinde neler oldu, nasıl sonlandı, kolokyumda neler yaşandı merak ediyorsanız yarışmaya dair her şey burada.
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından açılan “Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması”na son başvuru tarihi 10 Ekim 2011 idi.
Yarışma süreci, yorumlar, sonuçlar, kolokyum ve ödül töreni ile katılan projelerin hepsini buradan inceleyebilirsiniz.
3- Şişli Lisesi Ulusal Mimari Proje Yarışması
18 Temmuz’da teslim edilen ve Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen “Şişli Lisesi Ulusal Mimari Proje Yarışması” hakkındaki her şeye buradan erişebilirsiniz.
2011’de bizi okuduğunuz için çok teşekkür ediyoruz.
Ne mutlu mimarlığı seviyorum diyene!
1 Yorum
“Manisa Belediyesi Hizmet Binası Yarışma Projesi” başlığında projeler Arkitera da yayınlandı deniyor. Her proje için bu söylenebilir ancak Arkitera’nın çok büyük katkısı ve emeginin olduğu bu proje için bu vurgu yapılmalıydı.