2016'da kent çalışmaları ve mimarlık üzerine yayınlanmış kitaplardan gözümüze çarpanları derledik:
İhsan Bilgin’in, Pritzker ödüllü mimar Peter Zumthor’un mimarlığı üzerine deneme yazılarından oluşan kitabı Metis Yayıncılık’tan çıktı. Bilgin bu kitapta, mimarlık dünyasında kendine özel bir yeri olan usta mimarın başlıca yapıtlarını irdeliyor.
Her yıl farklı temalarla ve editörlerle şekillenen Akın Nalça Kitapları’nın 12.’si olan “Sınıraşımı Metinleri: Osmanlı Mekanının Peşinde 15.-19. Yüzyıllar”, Uğur Tanyeli’nin Osmanlı mimarlığı üzerine kaleme aldığı 15 makalesinden derlendi. Kitap, “saray kadınlarının baniyelik rollerinden, su teknolojisinin kökenlerine, Topkapı Sarayı’nın Üçüncü Avlu’sundaki Fatih Köşkü’nden yüzer köprülere, bacalı ocaklara; vakfiyelerden askeri mimarlık el kitaplarına uzanan bir yelpazede geçmişte üretilmiş hiçbir şeyin ve pratiğin bir diğerinden daha çok veya daha az önemli olmadığını anlatan bir metinler dizisi” olarak tanımlanıyor.
Metis Yayıncılık’tan çıkan “İstanbul Kimin Şehri?”, İstanbul’u farklı aktörlerin gözünden değerlendiren makaleler ile kapsamlı bir derleme sunuyor. Dilek Özhan Koçak ve Orhan Kemal Koçak tarafından yayına hazırlanan kitap; sınıf, etnisite, cinsiyet ve yaşam tarzı temelinde farklılaşan kentlilerle çeşitlenen İstanbul profiline odaklanan makalelere yer veriyor.
Mimar, sanatçı, felsefeci ve akademisyenlerden oluşan 55 ismin katkı koyduğu Edebiyatta Mimarlık kitabı, Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan’ın editörlüğünde YEM Yayın’dan çıktı. Kitapta dünya ve Türk edebiyatından yaklaşık 100 yazarın mimarlığa vurgu yapan yapıtları; Mimarlığa Referans Veren Klasikler, Mimarlıktan İlham Alan Romanlar/Mimarlığa İlham Veren Romanlar, Seyahatnameler ve Biyografik Seyahatnameler, Ütopyalar, Bilimkurgu ve Distopyalar gibi kategoriler altında inceleniyor.
Mimarlık tarihi alanında geç Osmanlı dönemine odaklanan farklı çalışmaların derlendiği kitap İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Düşünsel ve Tarihsel Çerçeve, Yeni Düzenin Yapıları, Mimarlar ve Üsluplar, İzlenimler ile 20. Yüzyıl Başında Mimarlık ve Yerleşim başlıkları altında toplanan 19 makale, İTÜ Mimarlık Tarihi, Sanat Tarihi ve Restorasyon alanlarında yüksek lisans ve doktora yapan araştırmacıların özgün çalışmalarından oluşuyor.
Akademisyen mimar Levent Şentürk, Kült Neşriat’tan çıkan kitabında 2010’dan sonra çeşitli yerlerde yayınlanmış mimarlık yazılarını bir araya getiriyor. 542 sayfalık kitapta, elliden fazla makale ve metin, 400’ün üzerinde fotoğraf yer alıyor.
Newcastle Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Peyzaj Fakültesi profesörü Adam Sharr’ın 2006’da kitaplaştırılan çalışması Türkçe çeviriyle Dergah Yayınları’ndan çıktı. Alman filozof Martin Heidegger’in mekan üzerine düşüncelerini temel alan Heidegger’in Kulübesi, mimarları felsefe tarafından filozofları da mimarlık tarafından yönlendirilmiş olarak düşünmeye davet ediyor.
Kent teorisyeni, coğrafyacı David Harvey’nin ilk kez 1989’da yayınlanan kitabı “Urban Experience” Esin Soğancılar’ın çevirisiyle Sel Yayıncılık’ın KentSel Dizisi kapsamında yayınlandı.
İTÜ Yayınları’ndan çıkan kitapta, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ile birlikte birçok mimar ve araştırmacının, İstanbul’da konutun değişim sürecini ele aldığı makaleleri yer alıyor. Konut politikaları, tarihi kent merkezlerindeki konut yerleşimlerinin değişim süreçleri, kentsel dönüşüm, yasal düzenlemeler ve konut dinamikleri, konut yerleşimlerindeki sosyo-kültürel ve mekânsal çeşitlilik, değişen konut tipolojileri, kentsel katmanlaşma, değişen sınırlar ve konut tercihleri konularına İstanbul’un farklı bölgeleri mercek altına alınarak geniş bir perspektiften bakılıyor.
2000’li yıllarda mimarlık teorisini tartışmak üzere 2014’te Mark Wigley tarafından düzenlenen sempozyum 16 mimarlık tarihçisi ve teorisyenini buluşturmuştu. Janus Yayınları’ndan çıkan kitap, teoriyi hayatın içinde irdeleyen sempozyum katılımcılarının bildirilerinden oluşuyor.
Janus Yayınları’ndan çıkan kitapta Anthony Vidler, dört mimarlık tarihçisinin- Emil Kaufmann, Colin Rowe, Reyner Banham ve Manfredo Tafuri- modernizmin tarihini nasıl kurguladıklarını inceliyor.
1 Yorum
Gregotti’nin ‘Mimarlık üzerine 17 Mektup’u da iyi bir çeviriyle yayımlandı bu yıl.