2020’nin En Çok Okunan Görüş Yazıları

2020'de Arkitera'da en çok okunan görüş yazılarını* sizler için derledik.

5 – Pandeminin Tasarım Alanına Potansiyel Etkisi: Öğrencilerin Öngörüleri

Zehra Betül Atasoy

Çizim: Hatice Sena Zontul

“Hayatlarımızı son dönemde oldukça etkileyen korona virüsün fiziksel çevredeki potansiyel etkileri tartışılmaya devam ediyor ve bu sürecin sonunda “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyorsak şimdiden düşünmeye başlamamız gerekmiyor mu?

Biz de bu sorudan yola çıkarak birinci sınıf iç mimarlık bölümü öğrencileriyle, Kadir Has Üniversitesi’nde işlediğimiz “Mimarlıkta Anahtar Kelimeler” dersimizde, korona günlerinin tasarım alanındaki potansiyel etkilerini tartıştık…”

4 –Ortak Konut (Co-Housing) Modelinin İstanbul’da Genç Profesyoneller Üzerinden Değerlendirilmesi

M. Erman Tercan

Görsel: Flow Magazine

“…Bu çalışmada planlama, topluluk oluşturma, yönetime katılma gibi temel özellikleri köklerinde barındıran ortak konut (co-housing) modeli tartışılmakta, “İstanbul’da yaşayan 25-40 yaş arası genç profesyoneller için alternatif bir yaşam biçimi olabilir mi” sorusu önem kazanmaktadır. Konuya ilişkin diğer sorular “Günümüzde kentlerde genç profesyoneller gündelik yaşamlarını kendi istedikleri biçimde oluşturabiliyorlar mı? Semt ve evlerini, komşularını seçebiliyorlar mı?” şeklinde sıralanmaktadır…”

3 – Bedavaya Çalışacak Mimar Aranıyor

Ahmet Turan Köksal

“Necati, devlet üniversitesinden mezun olmuş, şimdiye kadar biriktirdiği parayı da bedelli askerliğe yatırmış, yeni yetme bir mimardır. Kız arkadaşı Selin ve diğer yakın arkadaş çevresi ile harçlıkların yettiği ve tabii pandeminin de izin verdiği kadar dışarı çıkar ve sosyalleşir.

Çevre sorunlarına da, beton denizine dönmüş Taksim için açılan yarışmanın sonuçlarının da, ülkedeki diğer yarışmalardan çıkanların da az çok farkındadır. Arkitera’yı, ArchDaily’i ve diğer mimari medyayı da takip eder. Gezi Pakı zamanında lisede okuduğundan ne olduğunu sonra öğrenmiştir ama olsun çoğu şeyin farkındadır…”

2 – Cehalet Nedir?

Ahmet Turan Köksal

Fotoğraf: Ahmet Turan Köksal

“Dünya mirası sayılan Ayasofya’nın kendi şehrimizde bize emanet olduğunu bilmemek ve onu korumamak kollamamak cehalettir.

Ecdadın bir “Bizans bazilikasından” daha iyi camiler yaptığını bilmemek cehalettir. Cami olarak planlanarak yapılmış gerçek camileri doldurmamak, yani ibadet ihtiyacını kıblesi, mihrabı, minaresi, avlusu, şadırvanı planlanmış; uyduruk kaydırık çevirmelerle değil de kaidesine göre yapılmış camide gidermemek…”

1 – Bir Türk Mimarın Bilmesi Gereken 250 Şey

Ahmet Turan Köksal

Merdivengor.com’dan Ahmet Turan KÖKSAL tasarımı merdivenler.

“…Bazı maddeler gerekli oldukları için listeye girdi. Bazıları güncel gibi gelebilir ama Türk mimarları tarafından da unutulmamalıdır. Bazı maddeler ise biz dinozor mimarların bilgileri sayılabilir. Siz kendi listenizi kendiniz yapabilirsiniz.

Bir daha tekrarlamakta fayda var. Bu liste Türk mimarlık tecrübelerine göre yapılmıştır. Ne kadar çok şey bildiğimizi göstermek için kendimizce ufak yollu kendi kendine övünmemiz olsa gerek. Bu işsizlikte ve endişeli günlerde bence hak ettik.

Bilmedikleriniz varsa araştırınız. Listede olması gereken ama girmeyenleri siz de yorumlar bölümüne ekleyiniz. Umarım haddimi aşmamışımdır. Karantina günleri malum…”

*1 Ocak ve 21 Aralık 2020 tarihleri arasında yayınlanan haberler kullanılarak hazırlanan bu sıralamada, Google Analytics verileri kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın