Arkitera.com’da 2022’yi değerlendirirken, bu yıl yayınlanan, en çok görüntülenen, yerli ve yabancı projeleri derledik.
Aşağıda, “Türkiye” ve “Yurt Dışı” üst başlıkları altında göreceğiniz sıralama 12 Aralık 2021– 12 Aralık 2022 tarihleri arasındaki Google Analytics verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen (azalan sırayla) 5’er proje sıralanırken, yalnızca yukarıda belirtilen tarihler arasında yayına alınmış ve inşaatı tamamlanmış olan proje içerikleri dikkate alınmıştır.
2016’da açılan Adana – Seyhan Sucuzade Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanında Kent Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması’nda PLUG Ofis 1.’lik ödülü kazanmıştı. Adana Sucuzade Kent Meydanı projesinin 7 etabından 5’i tamamlandı.
Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin 2019 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından, Müze ve Kütüphane binalarının yeniden işlevlendirilmesi, mekan tasarımları ve yerleşkede bulunan bilgilendirme, ticari ve etkinlik alanlarının projeleri do[x]architecture tarafından yapıldı.
1892 yılında Anadolu yakasının enerji ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Hasanpaşa Gazhanesi kömürün yakılarak gaz üretildiği ve üretilen gazın ısınma ve aydınlanmada kullanıldığı bir hava gazı fabrikasıdır. 1993 yılında tasfiye edilerek fabrika görevi sonlandırılmış ve bir endüstriyel miras olarak kentin hafızasında yerini almıştır.
Hayati Tabanlıoğlu tarafından tasarlanan, ilk kez 1969 yılında açılan ve geçirdiği yangın sonucu yeniden inşasının ardından 1977 yılında hizmete giren Atatürk Kültür Merkezi binası, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yeniden tasarlandı. Yeni AKM, 2021 yılında kullanıma açıldı. Yeni AKM, hem işletme mantığı hem de mimarı bağlamda, bir kentsel model olarak tasarlanmış. İstanbul’un ve Türkiye’nin en yoğun kentsel hareketini barındıran Taksim’de, meydanın sınırını tespit eden ve yeniden projelendirilen yapı için Gezi Parkı yönünde eklemlenen kültür birimlerinin bir araya gelmesiyle oluşan aksla gündelik ve kültürel yaşama yeni bir rota katılması amaçlanmış.
Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan konut/yazlık sitesi Bodrum Muğla’da 2021 yılında inşa edildi. Ege kıyısı karakterinde, kuzeye bakan çam ormanları ve makilerle, yelpaze şeklinde denize doğru açılan arazi üç farklı eğim ve kıyı bölgesi, sosyal merkez ve konaklama birimlerinin yer aldığı kuşakları oluşturan imar rejimi ile belirlenmiş. Belgelenen ve korunan ağaçlar ile birlikte doğal peyzajın güçlendirilmesi, yerel florada yer alan bitkilerin kullanılması; projenin denizden ve diğer koylardan, doğal yapının parçası bir yerleşim olarak algılanması hedeflenmiş. Sosyal mekanların planlamasında da tipik Ege köy yerleşimi örnek alınmış; ağaç çevresinde küçük meydancıklar kurgulanmış.
Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlanan, bir aile apartmanı olan Nur Apartmanı 2021 yılında, İstanbul Şişli’de inşa edildi. Süreç boyunca projenin bağlı olduğu Şişli Belediyesi ile iletişimde kalınmış. Eski plan düzeninin aksine katlarda 2+1 çift daire olmasının yerine çeşitliliği arttırmak adına bir adet 2+1 bir adet 1+1 daire düzenine geçilmesine karar verilmiş.
Çek mimarlık stüdyosu ValArch tarafından tasarlanan müstakil konut, sade çizgisiyle yaşam ve yaratıcılık mekanlarını harmanlıyor. Yeşil alanla çevrili proje alanı Çekya’nın güneydoğusundaki Beskydy Peyzaj Koruma Bölgesi’nde bulunuyor. Çevrede, kırsala yerleşmiş 1970’lerden kalma konutları görmek mümkün.
UAD tarafından tasarlanan müze, Çin’in Fujian Eyaleti, Nanping Şehri’nde inşa edildi.
Shunchang, Futun Çayı’nın geçtiği dağlarla çevrili. Müzenin güney tarafında, Longshan Dağı ve Halk Kahramanları Anıtı bulunurken, kuzeyinde ise Futun Çayı boyunca bir sahil yürüyüş parkuru bulunuyor. Parsel doğu-batı yönünde ve güney-kuzey yönünde sınırlı bir derinlikte uzanıyor. Çiğ benzeri bir şekle sahip, dağ ve su arasında yer alan bina, müze, şehircilik sergi merkezi, ofis odaları ve kültürel eser depoları işlevlerine hizmet ediyor. Shunchang Müzesi’nde, mimari tasarımın başlangıç noktası ve odağı, binanın özellikle memleketini terk eden vatandaşların nostaljik duygularını günlük yaşamıyla bütünleşmesine ve hafızayı taşımasına izin verecek şekilde değiştirilmiş.
Montréal’de, Maurice Martel architecte tarafından tasarlanan Butternut, ferahlık ve samimiyeti dengeleyen, yaşamı hacimsel bir oyun olarak keşfetmeye çalışan, prefabrike duvarlı, tek katlı bir ev.
Yalıtımlı Yapısal Panel (SIP) ya da Sandviç Panel denilen prefabrike yapım tekniğiyle inşa edilen proje, panellerin boyutlarının getirdiği kısıtlama nedeniyle, mimarlar için büyük bir inşaat ve yaratıcılık mücadelesi haline gelmiş. Prefabrikasyonun standartlaştırma etkisini kırmak için yapı, yükseklikleriyle oynanan, farklı manzaralar ve atmosferler sunan dört hacim etrafında şekilleniyor.
İsviçre’nin Cenevre Kantonu’nun Meinier kasabasında 2021 yılında inşa edilen okul, Mue atelier d’architecture tarafından tasarlandı.
Mevcut iki okul binasına eklenen yapı, dar bir kentsel alanda konumlanmasına rağmen kamusal alan oluşturmayı ve çevresiyle zengin bir iletişim kurmayı başarıyor.
İspanyol mimarlık ofisi Lacol tarafından tasarlanan, Barselona’da kamuya ait bir araziye inşa edilmiş sosyal konut projesi La Borda ile 2022 Mies Van Der Rohe Ödülleri, Emerging Architecture kategorisinde ödüle layık görüldü.