İklim değişikliği ve sosyal sorumluluğu ele alma aciliyeti; karbon nötr, döngüsel yaşam döngüsü değerlendirmeleri ve çevresel sosyal ve kurumsal yönetişim gibi kavramları doğal olarak sanayinin gerekliliği haline getirdi. Birçok malzeme araştırmacısı biyotabanlı malzeme dünyasına ilişkin gelişmeleri sürekli olarak takip etmeye başladı.
2023 yılının izlenmesi gereken en iyi biyomalzeme tasarımcıları listesinde yer alan ve biyotemelli malzemelere katkıda bulunan isimler, atıklardan yenilikçi ve yenileyici malzeme sonuçları elde ederek yapılı çevre için daha parlak bir geleceği kurmaya ve sürdürmeye yardımcı oluyorlar. Sektörün hem gelecek vaad eden hem de uzun zamandır tanınan bazı biyomalzemeleri ve tasarımcılarını sizlerle paylaşmaya başlıyoruz.
Fabula yenilebilen, biyolojik olarak parçalanabilen ve betona alternatif olarak üretilen bir çözüm.
Yüksek karbon ayak izi bırakan betona alternatif olarak, Tokyo Üniversitesi’nde araştırma yapan bilim insanları Kota Machida ve Yuya Sakai tarafından üretilen Fabula, gıda atıklarından elde edilen yenilebilir bir malzeme olarak hayata geçirilmiş. Malzeme, esas olarak vakumla kurutulmuş ve toz haline getirilmiş meyve kabukları ile kahve telvesinden oluşmuş ve betonun dört katı bükülme direncine sahip olacak şekilde tasarlanmış.
Fabula, yemek artıklarının su ve katkı maddeleriyle karıştırıldıktan sonra yüksek sıcaklıkta bir kalıpla preslenmesiyle üretiliyor. Araştırmalar farklı meyve ve sebzelerin güç açısından farklı performans gösterdiğini ortaya koymuş. Örneğin, balkabağı eğilme ağırlığına dayanamazken, Çin lahanasının direncinin normal betondan bile dört kat daha fazla olduğu görülmüş. Fabula tuğlalar kaynatılıp besin olarak tüketilebildikleri gibi, doğal afetlerden sonra ev eşyaları, mobilya ve kulübe yapımında da kullanılıyor. Hem iç hem de dış yapısal amaçlar için kullanılabilen malzemenin gelecekte betonun yerini alması hedefleniyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör