2034 FIFA Dünya Kupası Stadyumları

Suudi Arabistan, 2034 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ülke, adaylığı desteklemek için 11 yeni stadyum inşa etmeyi ve mevcut dört stadyumunu yenilemeyi planlıyor.

Önerilen ev sahibi şehirler arasında Riyad, Cidde, Al Khobar, Abha ve Kızıldeniz kıyısında inşa edilmesi planlanan 170 kilometre uzunluğundaki doğrusal şehir Neom yer alıyor. Ayrıca, ülke genelinde 73’ü yeni inşa edilecek toplam 134 tesis olması planlanıyor.

FIFA, Suudi Arabistan’ın ev sahipliği vizyonu ve stratejisini, ayrıca oyunların oynanacağı 15 stadyumu detaylandıran resmi Suudi Arabistan Adaylık Kitabı’nı yayımladı. Dünya Kupası için tek aday olan Suudi Arabistan’ın, FIFA tarafından aralık ayında resmi olarak 2034 etkinliğine ev sahipliğini onaylanması bekleniyor.

King Salman International Stadium / Populous (Riyad)

Populous, Suudi Arabistan’ın en büyük stadyumu olacak 92.000 kişilik King Salman Uluslararası Stadyumu’nun tasarım yarışmasını kazandı. Mimari tasarımı, yerel topoğrafya ve iklime uyum sağlayarak gölgelendirme ve doğal havalandırma sunacak şekilde planlandı. Riyad yakınlarında konumlanan stadyumun 2029’da açılması planlanıyor. Hem Suudi Arabistan’ın ulusal stadyumu olacak hem de Dünya Kupası sırasında açılış törenine ve Dünya Kupası Finali’ne ev sahipliği yapacak.

King Fahd Sports City Stadium / Ian Fraser, John Roberts, Michael K.C. Cheah, and Partners (Riyad)

Geleneksel çadırlardan esinlenen gerilimli çatı yapısına sahip olan stadyum, Suudi Arabistan milli futbol takımının evi. Ian Fraser, John Roberts, Michael K.C. Cheah ve ortakları tarafından başlangıçta 58.000 seyirci kapasitesiyle tasarlanan mevcut stadyum, şu anda Schiattarella Associati tarafından yürütülen kapsamlı bir yenileme sürecinden geçiyor. 2026 yılında Riyad’da yeniden açılması planlanan stadyumun kapasitesi 70.200 koltuğa çıkarılacak.

Prince Mohammed bin Salman Stadium / Populous (Riyad)

Prince Mohammed bin Salman Stadyumu, Tuwaiq’in manzarasını sunan üç taraflı tasarımıyla 46.979 kişilik kapasiteye sahip olacak yeni bir mekân olarak planlanıyor. Değişken parlak ve LED cam ekranlar ile metalik kaplamalar kullanarak ziyaretçilere etkileyici bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Riyad’ın güneybatısında, Qiddiya’da yer alacak stadyum, yeni bir spor merkezi olan Qiddiya Şehri’nin merkezini oluşturacak. 2034 Dünya Kupası sonrası spor, konser ve e-spor etkinlikleri için çok yönlü bir mekân olarak hizmet verecek ve ayrıca bir Olimpiyat Müzesi’ne ev sahipliği yapacak. Yapının 2029’da tamamlanması planlanıyor.

New Murabba Stadium (Riyad)

Yeni Murabba Stadyumu, 46.010’un üzerinde bir kapasiteye sahip olup, tasarımı yerel akasya ağaçlarının kabuklarından esinlenilmiş. Riyad’ın kuzeybatısında yer alan bu yeni mekânın 2032’de açılması planlanıyor. Dünya Kupası sonrasında konserler, oyun etkinlikleri ve açık hava yemekleri için uyarlanacak.

ROSHN Stadium (Riyad)

ROSHN Stadyumu, 46.000’ün üzerinde seyirci ağırlayacak şekilde tasarlanmış yeni bir stadyum olacak. Gölgelendirme ve havalandırma için eyer şeklinde bir oturma düzenine, akustik amplifikasyon için parabolik bir geometrik yapıya ve geceleri parlayan kristal benzeri bir yapıya sahip. Riyad’da yer alacak yeni stadyumun inşasına 2028’de başlanması ve 2032’de halka açılması planlanıyor.

Prince Faisal bin Fahad Sports City Stadium (Riyad)

Salmani mimarisinden esinlenen yeni stadyum, yerel kaynaklı malzemeler ve enerji verimli sistemlerle donatılacak. 46.865 seyirci kapasiteye sahip olacak stadyum, daha geniş bir park masterplanının parçası olarak, metro hatları ve otobüs ağlarıyla Riyad’ın diğer bölgelerine yakın bir konumda yer alacak. Şu anda inşaat aşamasında olan stadyumun 2027’de tamamlanması bekleniyor.

South Riyadh Stadium (Riyad)

Stadyum, yerel çevre ve iklime uyum sağlamak için çeşitli stratejiler içerecek şekilde tasarlandı. Güneybatı Riyad’da yer alacak ve Green Riyadh Projesi ile bağlantılı olacak. 2034 Dünya Kupası sonrası spor ve topluluk etkinlikleri için önemli bir mekân olarak hizmet verecek. Yeni stadyumun inşaatına 2029’da başlanması ve 2032’de halka açılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın