3. Köprü’ye Uygun İmar Planı Hazırlığı!

29 Mayıs 2013 tarihinde görkemli bir temel atma töreniyle inşaatına başlanan 3. Köprü'nün güzergahının yanlış olduğunun ortaya çıkması kafaları karıştırdı.

Geçtiğimiz günlerde 3. Köprü”nün güzergahının yanlış olduğu bilgisi gündeme oturmuştu. Açıklamalarında köprünün güzergahının bütünüyle değiştirilmesinin sözkonusu olmadığını söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Köprü Projesi’nin yer aldığı imar planının yeniden yapılacağının sinyallerini verdi.

3. Köprü projesi, başından beri tartışmalı bir proje oldu. 2011 seçimlerinde Başbakan’ın Çılgın Projeleri arasında gösterilen 3. Köprü, İstanbul 1/100.000 Çevre Düzeni Planı’nda gösterilmemiş, plana “İlave boğaz geçiş ve güzergâhları alt ölçekli planlarda değerlendirilecektir” notu eklenerek meşru zemin kurulmuştu. 2006 yılında kabul edilen 1/100.000 ÇDP’ye daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğü’nün teklifiyle eklenen bu plan notuyla planda usülsüz değişiklik yapıldığı iddiasıyla dava açılmış ancak mahkeme plan tadilatının hukuka uygun olduğuna karar vermişti. 2013 yılında açıklanan mahkeme kararı 1/100.000 ölçekli planda parsel bazında küçük alanlara ilişkin kararların yer alamayacağı için “… 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’na ‘İlave boğaz geçiş ve güzergâhları alt ölçekli planlarda değerlendirilecektir’ yönünde bir plan notu eklenmesinin hukuka uygun olduğunu söylüyordu. Daha sonra 1/100.000 ÇDP’ye aykırı olarak şehircilik ve planlama ilkeleriyle bağdaşmayan 1/25.000 ölçekli İstanbul İli Kuzey Marmara Otoyolu Nazım İmar Planı yapıldı.

Köprü Güzergahı Doğru, İmar Planı Yanlış!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise 3. köprünün yanlış yere yapıldığı haberleri üzerine güzergahta mecburi sapmalar olduğunu, köprünün gelişigüzel yapıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söylemişti. Kuş göç yollarına, kaynak sulara rastlayan bölgeler olduğunu ve oralarda yolun değiştirildiğini belirten Yıldırım, “böyle mecburi ufak tefek değişikliklerin planlara işlenmesi lazım” demişti.
Zaten planların üretimi sürecinde araştırılması gereken, bölgenin flora faunası, kuş göç yolları gibi doğal yapıya ilişkin konuların neden şimdi keşfedildiği sorusu şöyle dursun, inşasına başlanan köprü ile imar planları arasındaki uyumsuzluğun, köprüyü başka bir yere yapmak yerine imar planının köprüye uygun biçimde yeniden yapılmasıyla giderileceği anlaşılıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Kuzey Marmara Otoyolu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı 11 Haziran 2013 tarihinde iptal edildi. Ancak imar planlarının iptal edilmesine rağmen köprünün inşaatı durdurulmadı.

Meclise 3. Köprü ile ilgili Soru Önergesi

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan 3. Köprü hatası ile ilgili meclise soru önergesi verdi:

1) 3.Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) inşaatının, projede belirtilen güzergahın dışında bir noktada yapılmaya başlandığı, köprüyle ilgili tüm imar planlarının iptal edildiği doğru mudur, eğer doğruysa bu nereden kaynaklanmıştır, neden böyle vahim bir hata yapılmıştır?

2) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın iptal kararıyla birlikte 3.Köprü bir anda kaçak duruma düştüğü, bölgede devam eden tüm çalışmaların da yasal olmaktan çıktığı, 11 Haziran’dan beri yürütülen tüm çalışmaların da suç sınırları içine girdiği iddiasıyla ilgili ne gibi açıklamalarınız olacaktır?

3) Üçüncü Köprü’nün yapılacağı güzergahın dışına çıkılmasının nedeni iddia edildiği gibi bölgedeki kamulaştırma bedelini düşürmek ve müteahhit firma tarafından ödenmesi beklenen kamulaştırma bedelini azaltmak mıdır, böylece hak sahiplerine milyonlarca dolarlık kamulaştırma bedeli ödemekten kurtulmanın amaçlandığı iddiası doğru mudur?

4) Köprü güzergahında ve uzantı yolları üzerinde kaldığı gerekçesiyle bölgede yapılan orman katliamı ve yok yere kesilen sayısız ağaçların telafisi konusunda çalışmalarınız olacak mıdır, olacaksa bunlar nelerdir?

5) İptal edilen imar planlarının yerine yeni planlar ne zaman hazırlanacaktır, yeni planların Bakanlığınız tarafından ne zaman onaylanması beklenmektedir?

Fotoğraf: Atlas Dergisi

Etiketler

Bir yanıt yazın