300 İmar Denetçisi, Kaçak Yapı Avı için Sahaya İniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerdeki imara aykırı yapılaşmaları önlemek için denetim timi kuruyor.

İlk etapta 81 ildeki çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden seçilecek alanında uzman 300 personel, imar denetçisi olarak görev yapacak. Bu kişilerin en az 3 yıllık tecrübeye sahip olması gerekiyor. Denetçilere verilecek özel kimlik kartlarının şablonu hazırlandı. Kartlarla sahaya çıkacak denetçiler hem vatandaşlardan gelen şikâyet ve ihbar hem de karşılaştıkları imara aykırı yerleşimler hakkında işlem yapacak. Verecekleri rapor sonucu imara aykırı olduğu tespit edilen yapılar hemen yıkılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imara aykırı yapılaşmaları önlemek için denetim timi kuruyor. Alanında uzman 300 personel, imar denetçisi olarak görev yapacak, ihtiyaca göre sayı artırılacak. Denetçiler yapı tatil tutanağı tanzim edebilecek, mühürleme ve yıkım kararına ilişkin rapor düzenleyebilecek.

Belediyelerin yıkım yapmadığı yahut göz yumduğu yerlerde, imara aykırılık teşkil eden kesimlere doğrudan müdahale edilecek. Yetkililer, denetçilerin göreve başlamasıyla kaçak yapılara sıfır tolerans konusunda başlatılan adımın somut sonuçlarının daha fazla görülmeye başlanacağına dikkat çekti.

Kısa süre içinde kimlik kartları dağıtılacak denetçilere önce kaçak yapılarla mücadeleye yönelik eğitim verilecek. Eğitimlerin ilki 15-18 Kasım tarihleri arasında yapılacak. İmar denetçileri, değişen koşullar ve teknolojik düzenlemeler çerçevesinde 3 yılda bir meslek içi eğitimden geçirilecek. Her ilde ihtiyaca göre imar denetçisi görev yapacak. Yeni statüdeki personeller imar polisi ya da zabıtası şeklinde çalışacak. Kaçak yapı tespitlerinde Alo 181 Çevre ve Şehircilik hattına gelen şikayetler ve ihbarlar da dikkate alınacak. Denetçiler yapı tatil tutanağı tanzim edebilecek, mühürleme ve yıkım kararına ilişkin rapor düzenleyebilecek.

Mevcut durumda belediyeler tarafından yapılan imara aykırılık denetimleri, yeterli uzman olmaması sebebiyle uzmanlık alanına bakılmadan teknik personel tarafından yapılıyor. Yeterli donanıma sahip olmayan kişilerce yapılan denetimler nedeniyle işlemlerin mahkemelerce iptaliyle karşı karşıya kalınabiliyor. Bu tür sorunları önlemek için imar denetçileri ise yapılacak denetimin konusuna uygun mesleklerden seçilecek. Mimari denetim, mimarlar tarafından, statik denetim inşaat mühendisleri tarafından, aplikasyon denetimi harita mühendisleri tarafından, plan denetimleri ise planın grubuna uygun müelliflik karnesi olan meslek mensupları tarafından yapılacak. İmar denetçiliği kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na önemli yetkiler verildi. Mekansal planlar, harita ve parselasyon planları, etüt ve projeler, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri, enerji kimlik belgeleri gibi belgeler ile bu belgelere dayanılarak inşa edilen yapılar, bakanlık tarafından doğrudan denetlenecek. Denetimlerde bu belgelerde aykırılık tespit edilmesi halinde belediyeler gibi ilgililerce mevzuata aykırılıkların giderilerek kanuna uygun hale getirilmemesi durumunda bakanlık, bu belgelerdeki aykırılıklar giderilerek mevzuata uygun hale getirilmesine yönelik değişiklik yapma ve onaylama işlemi gerçekleştirebilecek. Bununla birlikte denetimler sonucunda ruhsat ve eklerine aykırı olduğu veya standartlara aykırı yapı malzemesi kullanıldığı tespit edilen yapılar, süre verilerek ilgili idareye bildirilecek. İlgili idarelerce, verilen süre içinde yapı tatil tutanağı tanzim edilmez ve yapı mühürlenmezse yapı tatil tutanağı tanzim edilerek mühürlenecek ve gerektiğinde yıkım kararı alınarak yıkımın valiliklerce gerçekleştirilmesi sağlanacak. Ayrıca ilgililer hakkında da para cezaları gibi idari müeyyideler uygulanabilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la birlikte yaz aylarında Bodrum koylarındaki yapılaşmayı denizden denetlemişti. Erdoğan, koylardaki kaçak yapılarla ilgili gerekenin yapılması yönünde talimat vermişti. Bunun üzerine kıyılardaki imara aykırı yerlerin tespiti ve sorumlularının bulunması için İçişleri, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları harekete geçti. Bodrum’un yanı sıra Antalya, İzmir Çeşme, Çanakkale ve Balıkesir’in de aralarında bulunduğu birçok ilde kıyılardaki kaçak yapıların tespiti ve ardından yıkımı için çalışmalar başladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın