İtalyan sanatçı Edoardo Tresoldi'nin en fazla ses getiren çalışmalarından birisi, İtalya Puglia'da tel örgüler ile yeniden hayat verdiği antik kiliseydi.
Edoardo Tresoldi’nin arkeolojik alandaki tasarımı ile unutulmuş eski kilise yeniden hayat buldu.
İtalya’nın güneybatısında Puglia bölgesinde bulunan arkeolojik alan, Siponto Tarihi Park gibi ülkedeki en önemli arkeolojik alanları içinde barındırıyor. Bu kadim şehir, önceleri bölgenin en iyi limanlarından birine sahipken 13.yy’da depremden sonra kentte yaşayanlar tarafından terk edildi.
Apulia-Romanesk mimarisinin sembolik parçalarıyla şekillenen alandaki izler (çevre duvarlarının tabanı korunan) erken Hristiyan bazilikasına ait.
Edoardo Tresoldi’nin tasarımının kurulumunu yürüttüğü alan ise antik bazilikanın olduğu yer.
”Basilica di Siponto” olarak adlandırılan eser antik bazilikaya hayat verirken kolonları, kemerleri ve diğer yapı elemanlarıyla ziyaretçilerin gözünde canlanıyor. Bunu yaparken tel ağlar çakışarak hareketin ve hafifliğin aldatıcı duygusunu yaratıyor.
Küratör Simone Pallotta ”Edoardo Tresoldi’nin ortaya koyduğu bu çalışma heybetli mimari bir heykeli andırıyor. Bu heykel hem eskiden var olan Hıristiyan kilisesinin sesini duyuruyor hem de kadim olanla çağdaş olan arasındaki ilişkiyi canlandırıyor. Öyle bir çalışma ki üstün sanatın dünyevi karşıtlığını ayırıyor ve iki tamamlayıcı dil tek bir dilde hayat buluyor.”