Kütüphaneler Haftası, bu yıl yerel seçimler nedeniyle 31 Mart-6 Nisan tarihleri arasına alınırken, resmi kutlamalar ise yüzlerce kütüphanenin kapatıldığı, kitapların ve yayınların sansüre uğradığı baskı ortamında yapılıyor.
Kültür Sanat Sen’in, rakamlarına göre 321 kütüphane önce yerel yönetimlere devredildi ardından kapatıldı. Yine 2004 yılında halk kütüphaneleri sayısı 1367 iken, 2012 yılında bu sayı 1112’ye düştü. TÜİK verilerine göre de halk kütüphanelerinin kullanıcı sayısı 2005 yılında en yüksek seviyesine ulaşarak yaklaşık 20 milyon 706 bin olurken, 2012 yılında bu sayı yaklaşık 19 milyon 545 bine düştü.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün yeterli ödenek ayırmadığı kaydedilen açıklamada, uzman personellerinin mali sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapamamışken nitelikli bir hizmet beklentisinin de anlamsız olduğu ifade edildi. Ülkenin birçok ilçesinde kütüphaneci bulunmadığı belirtilen açıklamada, bilgi-belge yöneticileri ve uzmanlarının gerek istihdam edilmelerindeki yaşanan sıkıntılar gerekse bilgi merkezlerindeki alt yapı sorunlarının çözülmemiş olmasının kültür politikalarını da olumsuz etkilediği kaydedildi.
Türk Kütüphaneciler Derneği de dün 81 ilde okuma etkinlikleri düzenledi. Dernek, etkinlikle halkın kitaba ve kütüphaneye olan ilgisinin arttırılmasının amaçlandığını ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ise akademisyenlerle birlikte Berkin Elvan adına Keçiören’in Ovacık Mahallesi’nde kütüphane kurdular. Öğrenciler adına konuşan İmran Kurt, çocukların ölmek yerine kitap okuması gerektiğini söyledi. Ülkede tıpkı Ovacık gibi binlerce işçi emekçi mahallesi olduğunu ve buradaki çocukların okumak için fırsatlarının olmadığını dile getiren Kurt, Berkin’in okuyamadığı kitapları Ovacıklı çocukların okuyacağını söyledi.
Açılışta konuşan Ovacık-Der Başkanı Yakup Yağmur, Ovacık’ta çocuklarının okumaları için yeterli olanaklarının olmadığını belirterek, böyle bir kütüphanenin çok önemli olduğunu söyledi.