Adana'da 33 mahalleyi kapsayan "Kentsel Dönüşüm" kararına karşı harekete geçerek 10 kişilik bir komisyon kuran Mimarlar Odası Şubesi, alternatif çözümler arıyor.
Halkın mevcut yaşam koşulları, alışkanlıkları, gelenek ve kültürlerinin rant projeleriyle yok edildiğini ifade eden komisyon üyesi Özkal Yüreğir, mülk sahipleri başta olmak üzere herkese duyarlılık çağrısında bulundu.
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı 33 mahalleyi kapsayan “Kentsel Dönüşüm” kararının aylar önce uygulamaya geçilmesinin ardından bir araya gelerek dernek kurmayan isteyen mahalle halkının talepleri OHAL gerekçesiyle reddedilmesinin ardından Mimarlar Odası Şubesi harekete geçti. Yurttaşların kafalarında oluşan sorulara cevap olmak ve destek sunmak amacıyla 10 kişiden oluşan bir komisyon kuran Mimarlar Odası, yurttaşların mağdur olmayacağı alternatif çözümler arıyor.
“Kentsel dönüşüm” kapsamında hak sahiplerinin sağlıklı çevre ve sağlıklı konut haklarının araştırılması, mevcut durum ile hazırlanan projedeki yaşam biçimi farklılıklarının ortaya çıkarılabilmesi için komisyonun kurulduğunu belirten Özkal Yüreğir, mahalle bazında yapılacak olan kentsel dönüşümü inceleyip aynı zamanda parsel bazında da yürütülen kentsel dönüşüm sonucu kentin yeniden mimar edilmesi sürecine müdahil olmak istediklerini ifade etti. Yüreğir, özellikle mahalle bazında yapılacak olan kentsel dönüşümlerden halkın mağdur olmasını istemediklerini aktararak, bu süreçte halka nasıl yardımcı olunabilir çabasında olacaklarını dile getirdi. Yüreğir, “Tek amaç halkın mağdur olmasını engellemektir. Barbaros mahallesinde ilk toplantımızı yaptık ve halka kendimizi anlattık tabii ilk buluşmada daha çok halkı dinledik” dedi.
‘Kültürler yok edilmek isteniyor’
Kente faydası olacak yapıların kurgulanması gerekliliğine değinen Yüreğir, şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşümlerden halkın çok memnun kalmadığını ve mağdur olduğunu, bundan sonra yapıların, halkın taleplerini göz önünde bulundurarak düzenlenmesi gerekliliğine dikkat çekti. Kentsel dönüşümün temel amacının depreme dayanıklı konut ve yapı üretmek olduğunu hatırlatan Yüreğir, kentsel dönüşüm adı altında halkın mevcut yaşam koşullarının, alışkanlıklarının, gelenek ve kültürlerinin yok edildiğini belirtti. Bütün bunların önüne geçilmediği takdirde sonuçların çok daha kötü olacağını anımsatan Yüreğir, insanların yaşamının tümden değişeceğini kaydetti.
‘Bir kent çocukları ile tanınır’
Özellikle çocukların yaşamını dikkate alarak dönüşümün sağlanması gerektiğini anlatan Yüreğir, bir kentin tanımanın o kentin çocuklarını tanımak ile mümkün olduğunun altını çizdi. Yüreğir, şöyle devam etti: “Yapılan standart binalarda çocuklar çok fazla oyun alanı bulamayacak. Acaba çocuklar tek başına eve çıkıp markete ya da okula gidebilir mi? Kentsel dönüşüm kapsamında eğer bütün bu sorunları yaşarsak gerçekten iyi şeyleri kaybediyoruz demektir.”
Bütün bu nedenlerden dolayı bu sürece müdahale edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Yüreğir, bunların kaybedilmemesi için mücadelenin büyütülmesi gerektiğine değindi. Seyhan ilçesinin Barbaros mahallesinden başlayıp bütün kentte çalışmalar yürüteceklerini vurgulayan Yüreğir, bu konuda halk başta olmak üzere herkesin duyarlılık göstermesi gerektiğini yineledi.