35 ilde dönüşüm başladı

Başbakan Erdoğan, 35 ilde 75 farklı noktada 3 bin 169 binanın dönüşüm çalışmalarının başlatıldığını, 20 yılda 6,5 milyon yapının yenileceğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde yaptığı konuşmada, açılışı yapılan hizmet ve eserlerin ülkeye, millete hayırlı olmasını diledi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın afet riskli alanların dönüşümü çerçevesinde 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilde 75 farklı noktada 3 bin 169 binanın dönüşümü çalışmalarının başlatıldığını, Türkiye genelinde riskli binaların yıkıldığını ve bunun devam edeceğini anlatarak, gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Şehirlerin altyapısını başta sona ele aldıklarını, içme ve atık su sorunlarının kökten çözüldüğünü ve bugün Türkiye’nin nüfusunun yüzde 72’sine atık su arıtma hizmeti verildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

”2003 yılında sadece 15 olan katı atık düzenli depolama sayısı bugün 68’e ulaştı. Bu tesislerle 879 belediyede 44 milyon kişiye hizmet veriyoruz, inşallah 2023 yılında belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız katı atık hizmeti alabilecek, yani çöp sorunu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz. 2012 yılı itibarıyla 956’ya ulaşan geri kazanım tesisleriyle ekonomiye yıllık 1 milyar liralık katma değer sağlıyoruz. Denizlerdeki kirliliği 208 istasyonla ölçüyor, anında gerekli tedbirleri alıyoruz. 2012 yılı itibarıyla 81 ilde 122 noktada hava kalitesi ölçümü yapıyoruz. Ülke genelinin yüzde 97’sinde çevre düzeni planlarını tamamladık. Ülke genelinde 8 bin 400 enerji kimlik belgesi uzmanı yetiştirdik. 2011 yılında enerji kimlik belgesi uygulamasını başlatarak, bugüne kadar 32 bini yeni bina olmak üzere toplam 34 bin 270 binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Artık yeni yapılan binaların enerji tüketimleri eski binalara göre yüzde 40 tasarruf sağlıyor, böylelikle ülkemizde yaşanan enerji kaybını yüzde 16 azaltmayı hedefliyoruz. Yeni binaların denetimini, tapu kadastro çalışmalarını, afet risklerini çok yakından takip ediyor, sağlam, sağlıklı huzurlu binalar inşa ediyor, inşa edilmesini sağlıyoruz.”

“Bize; Bizim Tarihimize Bir Tane Mimar Sinan Yetmez”

Her alanda olduğu gibi çevre ve şehircilik alanında da slogan değil, somut iş ürettiklerine işaret eden Başbakan Erdoğan, ”Tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi, bize bir emanet olan tabiatı en iyi şekilde muhafaza etmeyi kendimiz için, gelecek nesiler için, partimiz ve hükümetimiz için vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bir hedef belirlediklerini ve kendilerinden sora gelecek nesillerin bu yoldan yürüyerek, bu hedeflere doğru emin adımlarla ilerleyerek, çok daha yaşanabilir şehirler inşa edeceklerini, çevreyi çok daha güçlü şekilde muhafaza edeceklerini belirtti.

Mimar Sinan ile her zaman iftihar ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, ”Gençler, bizim bugün de yarın da yeni Mimar Sinanlara hem de çok sayıda Mimar Sinanlara ihtiyacımız var. Bize, bizim tarihimize bir tane Mimar Sinan yetmez. Bizim Selimiye gibi, Süleymaniye gibi nice muhteşem eserlerimiz bulunuyor, bunlara bakarak, bunların arasında oynayarak büyümüş, bunlar kadar güzel eserler ortaya koyabilecek ustalara ihtiyacımız var. Eğer biz, bu mimarları, bu ustaları yetiştirebilirsek çocuklarımıza, gençlerimize bu vizyonu verebilirsek, Allah’ın izniyle gelecek çok daha farklı olacaktır” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın