1661 yılında Osmanlı sadrazamlarından Köprülü Mehmet Paşa tarafından kendi adını verdiği camide oluşturulan vakfa gelir getirmesi amaçlı yapılan Yemeniciler Arastası Çarşı'nın mülkiyeti artık Karabük Valiliğinde.
1661 yılında Osmanlı sadrazamlarından Köprülü Mehmet Paşa tarafından kendi adını verdiği camide oluşturulan vakfa gelir getirmesi amaçlı yapılan Yemeniciler Arastası Çarşı’nın mülkiyeti artık Karabük Valiliğinde. Karabük Valiliği çarşının yaşatılması amacı ile çarşıyı Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 302 bin liraya satın aldı.
Osmanlı sadrazamlarından Köprülü Mehmet Paşa tarafından Safranbolu eski çarşı mevkiinde cami, külliye ve güneş saati yaptırıldı. Bir vakıf altında toplan bu eserlerin bakım onarım ve diğer giderlerinin karşılanması için hemen caminin yanına bir lonca çarşısı şeklinde olan 48 dükkandan oluşan Yemeniciler Arastası kuruldu. Bu çarşı da bulunan 48 dükkan da yemeni(ayakkabı) üretimi yapılmaya başlanıldı. Kurtuluş savaşında Türk ulusunun bağımsızlığı için çalışan askerlerimize çarşıdaki esnaf 24 saat çalışarak hafta da 10 bin çift yemeni üretimi de yaptı. Zaman içinde fabrikasyon ayakkabıların çıkması ve tabakhane de çalışan işçilerin Karabük te kurulan Demir Çelik fabrikasına çalışmaya girmeleri nedeniyle buradaki yemenici ustaları dükkanlarını tek tek kapattı. Çarşı uzun yıllar atıl olarak durduktan sonra 1980 yılında zamanın kültür bakanı Ahmet Taner Kışlalı tarafından restore edildi.1989 yılında zamanın Belediye başkanı Mustafa Eren ve Safranbolu Kaymakamı Yavuz Erkmen in gayretleri ile çarşıda bulunan dükkanlar Turistlik eşya satışı amacı ile açıldı.
ESNAFIN DERDİNE VALİLİK ÇARE OLDU
Mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığında olan bu çarşıdaki esnafların dü kkanlarını son 4 yılda kiralar üçte bir oranında artırılması nedeniyle esnaflar dükkan giderlerini karşılayamayınca 17 esnaf zaman içinde dükkanlarını kapattı. Kapatmayan esnaflar ise ayakta durmakta zorlanırken, bir çözüm bulunmazsa onlarda dükkanlarını kapatmaya hazırlanıyorlar. Bir zamanlar Türk askerine yemeni dikerek Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında emeği olan bu ve Safranbolu ‘ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan bu dükkanların tekrar kapanıp atıl duruma düşmemesi i çin kolları sıvayan Karabük Valiliği bir yıldır Kültür ve Turizm bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonunda 302 bin liraya alındı.
Temmuz ayının son İl genel Meclis toplantısını çar şının ortasında bulunan Lonca kahvehanesinde meclis üyeleri ile toplantı yaparak müjdeli haberi esnafa verdi.İl Genel Meclisi Toplantısı’na Vali İzzettin Küçük, İl Genel Meclisi Başkanı Hüsnü Özcan, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve İl Genel Meclis üyeleri katıldı. Turizm sezonunun gelişme hızını vurgulayarak s özlerine başlayan Vali İzzettin Küçük 350 senelik Yemeniciler Arastası ilçedeki turizm merkezinin kalbi olduğunu belirterek, “Mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olan ve kira gelirlerini Maliye bakanl ığına ödeyen bu esnaflarımız sıkıntı çekmekteydi. Yemeniciler Arastası , 18 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla 302 Milyar TL’ye İl Özel İdare’ye geçti. Bu konuda esnaflarımızın yoğun gayreti oldu. Esnaflara ayrı ayrı teşekkür ederim. Esnafların direnmesini örnek alarak bizlere de desteklemek düşüyordu. Çarşıda 17-18 dükkan boş olduğunu biliyorum. Bir komisyon kuracağız. Esnafımızın sorunlarına çare bulacağız. Sorunları en kısa zamanda halledip çarşımızı daha da canlandıracağız. Hayırlı olsun.” dedi. Bu durum, esnaf arasında memnuniyetle karşılandı.