3D Printer ile Tek Parça Üretilmiş Dünyanın En Büyük Mimari Prototipi

Milano Tasarım Haftası'nda sergilenen çalışma, 3 boyutlu baskı teknolojisini kullanarak inşaatlarda zaman ve atıl malzeme tasarrufu sağlamanın yanında insan eliyle üretilmesi mümkün olmayan mimari yapılar ortaya çıkarılması için örnek teşkil ediyor.

Dağhan Çam’ın Londra’da 3D print mimari prototipler üzerine devam ettirdiği çalışmalarının bir ürünü, Milano Tasarım Haftası’nda sergileniyor. Üç boyutlu baskı teknolojisiyle insan eliyle üretilmesi mümkün olmayacak mimari yapıların ortaya çıkarılması açısından öncü olacak olan bu çalışma, aynı zamanda 3D printer ile tek parça üretilmiş dünyanın en büyük mimari prototipi olma özelliğini de taşıyor. Dağhan Çam, çalışması hakkında şöyle bilgi veriyor:

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte otomotiv sanayii ve diğer alanlarda olduğu gibi inşaat sektöründe de insan işçiliği gerektiren ilkel üretim tekniklerinden bilgisayar kontrollü üretim sistemlerine geçiş sürecinde olduğumuzdan yola çıkarak başladığım araştırma çalışmalarının bir ürünü olarak Milano Tasarım Haftası (14-19 Nisan) kapsamında 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretilmiş bir mimari prototip sergilendi.

Tasarımını Londra’daki ofisimde yaptığımız proje Belçika’daki Materialise firması tarafından üretilerek Milano’ya gönderildi. Yaklaşık 2 metrelik uzunluğuyla dünyada tek parça halinde print edilen en büyük objelerden biri olma özelliğini taşıyor. Nvidia ve Boston gibi bilişim şirketlerinin desteklediği bu proje, yaygınlığı hızla artmakta olan 3 boyutlu baskı teknolojisinin mimari ölçekte kullanılması için bir prototip olarak üretildi.

3 boyutlu baskı teknolojisinin en büyük avantajı, inşaat için kalıp hazırlanması, malzeme dökümü gibi yoğun insan işçiliği gerektiren yöntemler kullanılmadan dijital ortamda tasarlanan kompleks formların makine yardımıyla çok kısa bir sürede inşa edilmesini mümkün hale getirmesi. Bu sayede inşaatlarda zaman ve atıl malzeme tasarrufu sağlamanın yanında insan eliyle üretilmesi mümkün olmayan mimari yapılar ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Milan’daki projede edindiğimiz tecrübeleri kullanarak Londra’da da 3 boyutlu yazıcı ve endüstriyel robotlarla üretilecek olan daha büyük ölçekli mimari projelerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın