İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, "Kültürel miraslarımızı kendimize uydurmayacağız. Biz ona uyacağız. Eğer kendimize uydurmaya çalışırsak niteliklerini yok etmiş oluruz" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliğinde bu yıl 5.si düzenlenen Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Şehirleri Konferansı kapanış oturumuyla sona erdi. Polat Rönesans Otel’de gerçekleştirilen konferansa İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, UCGL Eşbaşkanı, OWHC Başkan Yardımcısı ve Kazan Belediye Başkanı Ilsur Metshin, OWHC Genel Sekreteri Denis Ricard ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.
Başkan Kadir Topbaş yaptığı konuşmada böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kıtların birleştiği İstanbul’da sizleri ağırlamak bizim için büyük bir şeref. Yapılan toplantılarda miras değerlerimizin gündeme geldiği ve koruma kullanma dengesini belirten, gelecek kuşaklara nasıl aktaracağımız konusunda hassasiyetleri ortaya koyan örnekleriyle çalışmaların yansıtıldığını düşünüyorum” dedi.
Böyle bir görevin oldukça ağır olduğunu ve bunun yanında herkesin görevi olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Yükümüz ağır biliyorum ama bu bizlerin geleceğe ve insanlığa karşı bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum. Hızla gelişen şehirleşme ve teknoloji maalesef kültürel mirasa büyük darbeler vurdu. Biz yerel yöneticiler olarak buna fırsat vermeyecek tarzda araştırmalar içine girip bilim adamlarıyla çalışmak zorundayız.”
Ortak mirasın gelecek nesillere aktarılması konusunda toplumun her kesimiyle irtibat halinde olmanın önemine vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle konuştu: “Günümüz insanlığı aynı tip yaşama zorlanmakta ve geleneksel değerlerinden uzaklaştırılmaktadır. Bu bakıma geçmişi unutmadan geleceğe yürümek, geçmişin izlerini geleceğe taşımak ve özellikle geleceğe hangi izleri bırakacağımız daha şimdiden düşünmemiz gerekiyor. STK’ları ve bilim çevresini bundan dolayı çalışmalarımıza dahil etmeliyiz. Münferiden çalışmak değil. Kurumsal taassupları bir kenara bırakıp farklı sorumluluk alanlarında olan insanlarla ve yöntemlerle çözüme ve sonuca odaklanmamız gerektiğine inanıyorum”
“Kültürel mirası kendimize uydurmaktan ziyade bizim kültürel mirasa uymamız gerekir” diyen Başkan Topbaş,”Eğer bize uydurmaya kalkışırsak niteliklerini yok etmiş oluruz. Kültürel mirasımızı yaşamımıza kattığımızda bir değeri oluyor. Diğer türlüsü zaten müze gibi kullanılabiliyor. Buna en güzel örnek Safranbolu Evleri’dir. Hem kültürel mirasımızdır hem de hala orada bir yaşam vardır. Yıllardır sürdürülen bir miras hayatın içinde nesilden nesile devam ettirilmektedir” şeklinde konuştu.
Dünyanın eskiye nazaran daha hızlı geliştiğini, kültürler arasındaki etkileşimin her geçen gün teknolojik gelişmeler paralelinde hızlandığına vurgu yapan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu hızla gelişen dünya şartlarında birbirimize aktaracağımız çok şeyler olduğuna inanıyorum. Bizler medeniyetlerin ortaya çıktığı bölgelerin insanlarıyız. Avrasya ve Ortadoğu bölgesi tüm medeniyetlerin başlangıç noktası. Böyle yerlerde derin izler derim kültürler var. Bu bakıma bizim birbirimizle paylaşacağımız çok şeyler var.”
Son oturumun ardından OWHC Başkan Yardımcısı ve Kazan Belediye Başkanı Ilsur Metshin katılımcılara akşam yemeği verdi. Katılımcılar yarın İstanbul’un değişik tarihi yerlerine geziler düzenleyecek.