Tarihî camileri ile ünlü Bursa'da, 500 yıllık camide yaşananlar yürek burktu.
Doğanbey, Tayakadın ve Kiremitçi mahallelerinde sürdürülen inşaatlarda çalışan işçiler, Kiremitçi Sinan Bey Camii’ni adeta otel haline getirdi. Gelişigüzel yatakların atıldığı, çamaşırların korkuluklara asıldığı caminin içler acısı hali, savaş dönemlerinde düşman askerleri tarafından sorumsuzca kullanılan ibadethaneleri hatırlattı.
Kiremitçi Sinan Bey Camii, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaklaşık 5 yıldır kapalı. İbadete açılmak için çevre inşaatların bitmesini bekleyen caminin, işçiler tarafından otel ve depo olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Mabedin müezzin bölümü ve diğer bölümleri yatakhane olarak kullanılıyor. Ortaya atılan yataklarda da işçilerin yattığı görülüyor. Ayrıca, caminin içinde kıyafetlerin gelişigüzel asılması, bahçe duvarlarında halı ve battaniyelerin kurutulması dikkat çekiyor. İşçilerin dinlendiği bu bölgeler dışında kalan bazı yerler de depo olarak kullanılmış.
Camiye sahip çıkılmasını isteyen mahalle sakinleri ise duruma tepkili. Emrah Güldeniz, 5 yıldır ibadete açılsın diye bekledikleri caminin yatakhaneye dönüştürülmesine karşı çıkıyor. Tarihî mabedi gezen MHP Osmangazi Meclis Üyesi Cemil Aydın ise saatlerce boşa akan su nedeniyle kabirlerde çökmeler yaşandığını ifade etti. Caminin ilgisizlikten orijinalliğini yitirdiğine dikkat çeken Aydın, şunları söyledi: “Mahalle muhtarı, belediyeler, müftülük tarihe yapılan bu saygısızlığı adeta görmezden geliyor. Caminin halılarını depoya kaldırdılar. Ne muhtar ne de müftü bey konuya eğilmemişler, güzelim halılar çürüdükten sonra korumaya alınmış.”
Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, caminin işçiler tarafından kullanıldığını doğruladı. Sarı, haber aldıktan sonra camiye gittiklerini ve işçilerin eşyalarını dışarı çıkartarak tarihî camiyi boşalttıklarını söyledi. Camiyi aslına uygun şekilde restore edeceklerini belirten Sarı, proje hazırlandığını, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını ifade etti.