Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitapları ile Osmanlı'nın özgün eserleri, ilk kez ‘Piri Reis’ten Önce ve Sonra” sergisinde bir araya geldi.
Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına yol gösteren eserleri bir araya getiren ‘Piri Reis’ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı’nda Haritalar’ sergisi, Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusundaki Has Ahırlar’da, tarih ve sanat sevenlerin ziyaretine açıldı. Sergi 20 Mayıs 2013 tarihine kadar gezilebilecek.
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Bilkent Kültür Girişimi’nin (BKG) ana sponsorluğunu üstlendiği sergide, Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına kaynaklık eden, Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitaplarının yanı sıra, özgün Osmanlı eserlerinden oluşan toplam 63 eser, ilk kez farklı bir tema ile bir araya getirildi.
Toplam 63 eserli sergide şunlar yer alıyor: 18 coğrafya kitabı (14’üncü yüzyıla ait Ptolemaios nüshası ile bunun Floransalı Berlinghieri tarafından Fatih Sultan Mehmed için hazırlanan ve II. Bayezid’e sunulan İtalyanca nadir baskısı.
Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmak üzere hazırlanan nüsha olduğu kabul edilen Pîrî Reis’in Kitâb-ı Bahriyye’si, Janszoon Blæu’nun Atlas Major’unun IV. Mehmed’in emriyle el-Dımişkî tarafından Türkçe’ye çevrilen nüshaları ile Kâtib Çelebi’nin ünlü eseri Cihannümanın da bulunduğu)
Ali Macar Reis Atlası’nın olduğu dört atlas, Nadir baskı dört resimli İstanbul haritası, beş plan, iki kroki, Aralarında Pîrî Reis’e ait iki ünlü haritanın da olduğu 13 harita, Üç suyolu haritası, Dokuz resimli Osmanlı tarih kitabı, Topografik resimlere sahip beş dini içerikli eser.