Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya Müzesi 800 yıllık tarihi ile birlikte camiye dönüştürülüyor.
Her yıl yerli yabancı on binlerce turiste yerel, ulusal ve evrensel kültür mirasın eşsiz bir parçasını sunan Ayasofya Müzesi yapılan çalışmaların ardından camiye dönüştülmeye hazırlanıyor. I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılan Ayasofya, savaş sonrasında 1960 yılında dek cami olarak kullanılan yapının freskleri 1957-62 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi’nden Russell Trust tarafından temizlendikten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1964 yılında müze haline getirilmişti. TOKİ ve Trabzon Belediyesi işbirliği ile 800 yıllık bir tarihe sahip Ayasofya Müzesi, yapılan çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışmaları ile çevresini saran ve çirkin bir görüntüye neden olan gecekondulardan arındırdı. Müzenin görünürlüğünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleri ile varılan anlaşmalar neticesinde yıkılmıştı.
Ayasofya Müzesi çevresini çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla 44 binanın kamulaştırılarak yıkıldığı ve hak sahiplerine yaklaşık 40 milyon TL’nin ödendiği Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesinde rekreasyon yapım ihalesinin gerçekleştirilirken, Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi’nde rekreasyon yapımının 2014 yılının Mart ayına kadar tamamlanacağı planlanıyor.
Trabzon’daki Ayasofya’nın ibadethane olarak hizmete girecek açıklamalarının ardından başta mahalle muhtarı ve sakinleri olmak üzere Trabzon’daki sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılanan Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesine tepkiler sürüyor.
Trabzon’un turizm merkezlerinden biri olan Ayasofya Müzesi’ne ücretsiz girişler 3 Haziran Pazartesi günü başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzede görev yapan gişe ve güvenlik görevlilerinin faaliyetlerini durdurdu. Ziyaretçiler, Ayasofya Müzesi’ni artık ücretsiz olarak gezebilecek.